Skip to main content

Jak přežít nemoci dětí (1. rok ve školce)

Ahoj,
chci se zeptat, jestli někdo máte nějaký tip, jak přežít nemoci dětí a nezbláznit se:-)
Našem dětem byly v 3.listopadu 3 roky a od té doby chodí do státní školky, do Vánoc vše zvládly pouze rýmou, ale od Vánoc to jede. Od poloviny ledna byl tento týden první, který oba odchodili celý do školky. Jinak buď byli nemocní celý týden, anebo alespoň několik dní, jeden nebo oba, pořád dokola. A pak teda byly týden u tchýně a týden na horách, ale jinak...
Přitom jde většinou "jen" o nachlazení, případně virózu, ke které se přidají teploty, trvají 2-3 dny, pak jen rýma a kašel, pak týden dobrý a zase nanovo.
Vím, že první rok ve školce je pro děti záhul, atd. ale teď spíš řeším totální psychickou vyšťavenost moji i přítele.
Tento týden sice děti byly ve školce, ale už opět mají rýmu, holčičce se dostala i do očí, jsou unavení. Takže věčně kňourají, budí se v noci a my se nevyspíme. Věčně jedem v provizoriu, protože nám s hlídáním nemocných nikdo nepomůže, takže já nestíhám práci (pracuju naštěstí z domova na ŽL), doma totální nepořádek...atd. atd. Teď jsem se i já od dětí nakazila, před tím zase partner pořád bojoval. V podstatě jsme omezili své aktivity na to, jak přežít, spolu se téměř nebavíme, jak jsme unavení a podráždění.
Takže se ptám: lze očekávat zlepšení teď na jaře? A příští rok ve školce? A máte někdo recept, jak se z toho nezbláznit a udržet jakš takš normální atmosféru doma?
Díky Lenka

Chůva

Dcerka má také školková dvojčátka a nakonec si spočítala, že než aby někdo z rodiny neustále zůstával doma je lepším řešením chůva- samosebou ne, pokud má dítě horečky. Jen zpočátku jsme v tom neuměli chodit, tak si některá děvčata roli chůvy vyložila po svém, mladí si nechali poradit a na https://comeflexoffice.cz/sluzby/vzory-smluv si sestavili neprůstřelnou smlouvu, kterou nechávají každé chůvě podepsat- jde přece o naše děti. Teď už to není ani potřeba- mají jednu starší paní nastálo (babi Jarmilka má velký úspěch) :-), ale i ona má podepsáno :-), pro jistotu. Všichni spokojeni.:-)

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

asi taky nepotěším,ale u nás byl druhý rok podstaně horší než ten první.Děti nastoupily do školky v září a do jara měli každý sotva po jedné nemoci,už jsem si říkala,fajn,máme odolné děti.
Druhý rok to byl mazec,co 14 dní nějaké nemoc,takže jsme postupně s manželem vybrali všechnu dovolenou,možnosti ošetřování.Co zbývalo,byla jsem ráda,že jsem to přežila já a že nás nevyhodili z práce.Holt,asi si tím promořovacím obdobím musí každé dítě projít.
Letos se nám asi dost vyplatilo,že chodíme pravidleně do bazénu.Asi je to určitý druh otužování,nedostavila se za celou zimu ani rýma,natož horečka.
Tak přeji,ať je brzy dobře.

Díky...

Ahoj a díky všem za komentáře,
ne že byste mě všichni potěšili. Ale aspoň budu doufat, že ten druhý rok může být lepší:-) Ve svém okolí mám několik kamarádek, jejichž děti jsou zdravé jako řípy, školka neškolka. Ale vidím, že i naše situace je v podstatě "normální". Mmch, doktorka nám dnes dala do očí antibiotické kapky, mě i dětem a nechala na týden doma:-(. No je to boj!

Ahoj, u nás byl první rok ve

Ahoj,
u nás byl první rok ve školce absolutní katastrofa, druhý trochu lepší a teď třetí rok je docela v pohodě. První rok jsem střídala jedno OČR za druhým. Jsem s dětmi sama, jejich otec vypomáhá jedním, dvěma dny, abych mohla jít do práce. Teď si i nemocného nechá třeba týden a zdravý je se mnou a chodí do školky.
Můžu jen doporučit vyšetření na alergologii (i vyšetření imunity). Dcera šla po první roce ve školce na trhání nosní mandle a trochu to pomohlo.
Chce to překlepat, některé děti se seberou po prvním roce, jiné (jako třeba ty moje) až po druhém. Nedá se s tím nic moc dělat. Sirupy na posílení imunity volně prodejné jsou k ničemu. Mě pomohl druhý rok ve školce lék od alergoložky, ale zas jim ho nechtěla dávat dlouhodobě.
Jo a na jaře to lepší rozhodně nebylo, aspoň u nás. Děti nemají žádné alergie a imunitu mají také celkem v pořádku. Prostě se musí ve školce utužit.
Jana

Tady každá rada drahá

O tom kolik nemocí jsme měli před nástupem do školky, ani psát nebudu....nepočítaně. A po nástupu do školky to je teprve masakr (jedna angína za druhou). Jedem v tom od loňského srpna furt, prakticky mají mezi nemocemi jen max. 7 až 14 denní pauzy. A to mají léky na astma, cpu do nich rybí tuk, sinupret (ten je dobrý, aspoň se jim infekce netlačí do uší), a to nechodíme nikam do kolektivu (žádný obchoďák, herny...atd.) a stejně to nepomáhá.
Ti naši jsou navíc při nemoci velice čilí, sice toho moc nepojí, ale řádí jak draci, takže po psychické stránce jsem na mašli prakticky kdykoli když si nechce vzít léky...
U nás zabírá jedině televize, už prostě neřeším jak dlouho na ni koukají,...není to tak, že by byli před televizí několik hodin, ale jako recept na jejich zklidnění jsem nenašla nic jiného. Co mají taky dělat, když jsme furt zavření v bytě. Kreslit neumí (tak je to nebaví), a o hračky se furt perou.

Mě ty jejich angíny a virozy taky dost kosí, ale dá se to zvládnout.
Do toho dělám po večerech, zvedám telefony...z práce...
Doufám že se to s nástupem jara aspoň o chloupek zlepší, jinak asi budu muset odejít z práce :-(

Tak ať těm nemocím zatne tipec aspoň to sluníčku.
Zdravím, Denisa

Ahoj, nám zas jedna holka

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, nám zas jedna holka promarodila celý podzim, nyní po cca třech měsících marodila znovu, ale to už beru, že je v pohodě :-)
Ale přišla jsem na to, že když ji nechám doma déle, aby se se pořádně vykurýrovala a dala dohromady, tak je to jen ztráta času. Aspoň u nás to absolutně nezabíralo. Jelikož téměř žádné hlídání nemáme, tak jsme párkrát museli holku dát do školky o pár dní dříve a výdrž měla úplně stejnou (cca 14 dní) jako dlouhé rekonvalescenci. Sousedka své se své dítko taky snaží ochraňovat od školkových bacilů , věčně je pro jistotu doma, ale pak se většinou po týdnu zase sesype. Mám pocit, že je to tělo potřeba prostě promořit, když tomu zamezím, potáhne se to déle. Druhá holka ja v pohodě, marodila jednou v říjnu a podruhé nyní s tou první, je nejzdravější z rodiny :-) ale chodí do jiné třídy, tak je možné, tam nemají takovou základnu nemocí... a od ségry to naštěstí většinou nechytne

-

My začali chodit na konci ledna, v podstatě přesně ve 3letech korigovaně. Po prvním týdnu dva týdny doma - chřipka. Nastoupili znovu a po dvou dnech zas zvýšená teplota. Nic se z toho nevyklubalo, tak šli druhý den do školky a jedeme už asi 7 týdnů v kuse, už tam i spí. Tenkrát jsem tu psala docela zoufalá při představě, že budou tři dny ve školce a dva týdny doma. Nestalo se. A to jsme dobře do dvou let chytali naprosto všechno. Sice měli trochu rýmu a sem tam zakašlali (z výtěrů vyšel streptokok), ale ne tak, aby museli zůstat doma. Jarní prázdniny a nemocnost školku trochu vyčistily, prořídly řady, to nám možná pomohlo. Docházíme na imunologii alergologii, právě kvůli časté nemocnosti. Chlapeček měl lehce sníženou imunitu, bral vloni ribomunyl, holčička jen lehkou alergii, bere na to xyzal. Teď nám dr. opětovně nasadila ribomunyl ve slabých dávkách, spíš asi s ohledem na mimčo, než že by to bylo nutné.
No a my velký? Z té první chřipky, kterou jsme od nich chytli, jsme se dostávali měsíc. Prvně od tří let jsem měla zánět stř. ucha, já lehkej, trápily mě víc dutiny, přítel hodně těžkej. Pár dní jsem byla "zdravá" a znovu chřipku jako bič. Nemohla jsem ani chodit. Takhle blbě nám nebylo x let. A nálada u nás taky na bodu mrazu. Takže rady nemám - trpělivost a obalit nervy. Brzo bude léto, prázdniny, ty to vyřeší.

Re

Ahoj. U nás pomohlo opustit dočasně školku a zajistit dětem hlídání formou (něco chůva, někdy prarodiče a některé dny já). Dětem to pomohlo se sebrat a nám normálně fungovat, protože jsme všechny nákazy chytli taky a byli jsme z toho hotoví -a oba chodili a chodíme do práce. Děti první rok ve školce hned chytly něco, jak tam vlezly.. Druhý rok není o moc lepší. Od prosince spíše hlídají prarodiče nebo já na paragraf a občas jsou děti ve školce. Už opět uvažuji o chůvě, protože prarodiče jsou už unavení, já měla 2x po sobě angínu a němohu se zdravotně sebrat - mám z toho oteklá a bolavá kolena.. a už mám toho promořování tak akorát plné zuby.Tak jestli konečně bude pěkně, snad se to zlepší.Jestli ne, opustíme školkové radosti.
Zdraví Drahuše

jak to bylo u nás

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lenko,
částečně potěším, částečně ne. Naše holky nastoupily v lednu 2010. Zpočátku jsme jeli podobně jako vy virózy dýchacích cest s teplotami, často se rýma vrážela do uší i očí a u každé takové nemoci byly výrazně unavené. My to chytali od nich, já jsem na 3 měsíce úplně ztratil čich. V březnu pak chytily neštovice, po nich se to trochu zlepšilo (to už bylo plně rozjeté jaro), nicméně pak se přidaly podivné virózy typu jeden den horečka a pak týden aft v puse nebo onemocnění podobné šesté nemoci s vyrážkou - a to už chytaly postupně. Takže až do června nemocnost velká. Od září pak otočka o 180 stupňů. Docházku kvůli nemoci od září přerušily až na Mikuláše, ale zato byly doma až do vánoc (zánět středního ucha), leden byl relativně OK a v únoru byla chřipka (doma 2 týdny + další týden zavřená školka kvůli chřipkové epidemii), pak až do června akorát pár nachlazení, kdy byly doma cca 1x za měsíc na dva dny. Teď od září (třetí rok) nemocnost zanedbatelná, vlastně první letošní nemocí byla až teď dvoudenní střevní viróza.
Tom

RE:

Ahoj Leni,nerada tě děsím,ale počítej s tou horší variantou.Já mám trojčátka holky,do školky chodíme třetím rokem a přesně jak u vás,první rok to šlo taky do vánoc,ale pak děs,do školky tak 3 dny z celého měsíce.Jen přes léto to šlo,to jsme zvládli být OK 3 měsíce,až do konce září.A pak znovu vjezd do starých kolejí,chodíme do školky 3 rok a ani náznak zlepšení,když zvládneme ve školce týden v kuse jsem šťastná,ale pak zase 14dní-3 týdny doma.Doktorka nás poslala i na alergologii,ale alergii nemáme,jen dle krevních testů máme oslabenou imunitu,bereme na to už druhým rokem Ribomunyl,ale bez efektu.Ještě nás čeká ve školce 1 rok a já už jsem zralá na CHocholouška,ještě že mám hlídací babičku,jinak bych do práce vůbec nechodila.Vyzkoušela jsem všechny rady co jsem dostala,ale bez efektu.Tak se modlím,že až půjdeme do školy budeme mít nemoce vybrány a bude to v poho.Měj se a nemocem zdar.Radka