Skip to main content

Do skoly v necelych 6 letech

Mym holkam bude sest az 8. zari, ale chteli jsme, aby uz nastoupily do skoly. Naucily se cist, porad neco pocitaji atd. Jsou ale dost drobne (17 kg) a jedna z nich je dost placha. Ale prave kvuli ni jsem chtela, aby sly do skoly s kamaradkami ze skolky. Ucitelky ve skolce jsou nazoru, ze by skolu mely zvladnout. Jedna z nich dokonce tvrdi, ze bych je mela dat do skoly za kazdou cenu, ze se ve skolce uz nic nenauci. Druha si neni jista tim, jak to zvladne ta placha. V PPP mi pani rekla, ze zvladaji vse, co by pri nastupu do skoly zvladat mely a ze tedy doporuceni pro predcasny nastup da, ale ze to ma sva rizika. Ze jsou vlastne realne mladsi, protoze se narodily o mesic driv, a ze ten napor na psychiku muzou nezvladnout - zvlaste ta placha - ze mohou mit problem pri prijimackach na 8-lete gymnazium (stejne jako je nevzaly na jazykovku, protoze tam se proste dostanou starsi deti), ze ona osobne by je do skoly nedavala, pripadne ze by doporucila domaci vyuku. U zapisu holky byly, ale do skoly je zatim neprijali, protoze maji plno - cekame tedy na misto po nekom kdo pozada o odklad. A ja jsem zacala pochybovat, jestli bych je nemela prece jen jeste nechat ve skolce a zkusit pristi rok znova tu jazykovku (tedy trochu narocnejsi skolu). No a taky zacinam uvazovat, jestli bych je nemela rozdelit - treba by se ta placha divenka spis otrkala kdyby se nemela za koho schovavat.

Mate nekdo zkusenost s tim, ze by rok navic ve skolce detem zkomplikoval zivot? Nebo s nezvladnutym nastupem do skoly?

Dik a preji vsem krasny den :-)

Ahoj, tak já přidám také svůj

Obrázek uživatele Lulu

Ahoj, tak já přidám také svůj názor.
Jsem učitelka na ZŠ a i když má dvojčata to mají do školy ještě daleko, tak mě tohle téma zaujalo. Při zápisech mě mnohdy udivuje, jak rodiče zdatných a pro školu připravených dětí žádají odklad, aby prý svým dětem prodloužili dětství. Copak ve škole jim snad končí?
Proto mám vždycky radost z rodičů jako jsi ty, kteří cítí, že jejich děti už na zvládnutí první třídy mají, i když jim ještě není 6 a mohly by rok počkat.
Nebála bych se toho a do školy je dala. Zvláště pokud už se těší, kamarádi ze školky o ničem jiném nemluví a jak píšeš, tak znalostmi a dovednostmi první třídu určitě zvládnou. Navíc v poradně nejsou rozhodně proti a sama paní doktorka Ti řekla, že by vám doporučení dala, i když osobní názor měla jiný. Ostýchavost jedné z holčiček se jistě časem vytratí, rozhodně bych je ale od sebe neoddělovala.
Přeju hodně štěstí ať už se rozhodnete jakkoliv a věř mi, že většina učitelů už dnes opravdu umí s dětmi pracovat a přizpůsobovat se jejich individuálnímu tempu. Schválně píšu většina, protože ani já nejsem naivní a vím, jak to mnohdy na školách chodí. Máte s tou svou a pedag. sborem nějaké zkušenosti?
Tak škole či školce zdar :-))))

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

já bych se to ho nebála.Našim dvojčatům bude v červnu šest a v září do školy jdou oba.Těší se,umí psát písmena,něco počítat a i když je holčička rychlejší než kluk,nemám obavy,že by to nezvládli.Já šla v sedmi a díky starší setře jsem ještě plno věcí už uměla a nudilo mě to ve škole.
Co se týče rozdělení,to neporadím,záleží taky hodně na vztahu dvojčat.Naši jsou na sebe hodně fixovaní,tak by to nebylo možné,stýskali by si po sobě.

ahoj, syn byl květnový, dala

ahoj, syn byl květnový, dala jsem ho od září v šesti a něco a i tak měl problém oproti ostatním, působili všichni starší, ona sice bez problémů stíhal školu, ale zapomínal a ztrácel věci a sociálně byl pozadu za ostatními, ale byl to kluk a tehdy byla móda dávat děti o rok později, nevím, jak je to teď, já bych je nechala ve školce..

Tak já přidám opačný názor -

Tak já přidám opačný názor - pokud dítě v 5 letech čte a počítá, určitě bych ho do školy dala. Předčasný nástup v tomto případě není ani skoro předčasný - vždyť je to jen o pár dní. A upřímně, ty kalkulace s nějakým přijímáním či nepřijímáním na gymnázia, mi jsou velmi protivné.
Já jsem narozená úplně na konci srpna, do školy jsem tedy šla v čerstvých šesti letech. Už jsem také uměla číst, celou 1. a 2.třídu jsem si mohla v hodinách čtení číst vlastní knížky:) Jít ještě o rok později by bylo úplně absurdní. Také jsem byla drobná, asi druhá nejmenší, ale vůbec s tím nebyl problém.
No a na osmileté gymnázium jsem se dostala zcela bez potíží, to byly navíc doby s podstatně větším převisem uchazečů.

No chtěla jsem tím říct jen tohle - myslím si, že nějaké umělé poskytování výhod a umetání cestiček dětem nakonec žádnou výhodu nepřinese. Možná, že to, že nastoupí do školy dříve a že se musí poprat s konkurencí o trošku starších dětí (a že to zvládne - pokud ne, může se přece vrátit) dá dítěti do života o dost víc, než to když nastoupí jako nejstarší ve třídě a zvykne si těžit z výhody menší konkurence:)
Toť můj názor, vím, že je menšinový.

ahoj,

tak já bych také nedala děti do školy dříve. Dvojčata jsou teda zatím malá, ale dcera, která je nyní ve 4. třídě je zářijová a také uměla číst už v 5 letech i počítat příklady. Babička mě uháněla ať ji dám dříve, že je v pohodě, ale pracuji ve školce a po zkušenostech a názorech učitelek z 1. tříd, jsem nakonec dceru dříve nedala a rozhodně jsem udělala dobře. Myslím, že za ten rok ještě dospěla spíše po takové té sociální stránce-byla zodpovědná vůči škole, příprava, úkoly, nic nezapomínat...A musím zaklepat, že doteť s ní nemám ve škole žádný problém, je hodně samostatná, úkoly s ní prakticky nedělám, vše si dělá sama. Já jsem mooooc ráda, protože dvojčata jsou 2letá.....Na tvém místě bych je ještě rok nechala ve školce, dozrají ještě jinak a pak bych je zkusila dát na tu jazykovku. Určitě ji budou zvládat lépe, než kdyby nastoupily teď. Ale samozřejmě rozhodnutí je na tobě. Dora

podle mě je to brzo

Ahoj,
přiznám se,že mě tvůj dotaz docela překvapil. Protože u nás v okolí (Praha 9)je spíše tendence dávat odklad dětem i únorovým, březnovým, atd. Prostě poměrně velká část prvňáčků je sedmiletých. Já osobně s tím moc nesouhlasím a jsem ráda, že to nebudu muset řešit, naši jsou listopadoví, takže půjdou v 6 a 3/4. Ale zářijové děti, zvlášť když máš pochybnosti, bych asi určitě nedala právě s ohledem na to, že tam bude hodně dětí sedmiletých, respektive i sedmiapůlletých. Ale možná, že v jiných oblastech ČR to takhle není.

Ahoj, já žádné zkušenosti

Obrázek uživatele LucieR

Ahoj, já žádné zkušenosti nemám, děti nechodí ani do školky, ale stejně napíšu. Do školy bych je ještě nedávala, snad jen z toho důvodu, že by mohly mít problémy s přijetím na víceleté gymnázium a nebo jinou školu. Nikdy člověk neví, kam ty děti budou směřovat a tohle by mě moc mrzelo. Pravda prostě je, že do teď se rodilo mnoho dětí a problémy s přijetím jsou všude, tak bych to určitě neriskovala.

Ahoj, z osobní zkušenosti s

Ahoj, z osobní zkušenosti s dcerou jsem spíše pro odklad. Dcerka je narozená na konci září,moc chtěla do školy už loni. Váhala jsem právě proto, že byla plachá a stydlivá. Uměla taky písmenka a počty a měla jsem strach, že se bude ten rok ve školce nudit. Tak jsme přihlásili na odpolední kroužky a k plavání jsme jí přidali ještě keramiku a angličtinu. A zpětně musím říct, že ji ten rok hodně prospěl. Navíc v kroužcích je to trochu jako ve škole, takže se otrkala a narostlo ji sebevědomí. A letos při zápisu bez problémů komunikovala, ani maminku nepotřebovala. U dvojčat budeme řešit podobný problém za tři roky, jeden je taky stydlín a druhý bez problémů komunikuje. No doufám , že z toho taky vyroste a budou moci do školy spolu. Ještě mě napadá, u nás funguje přípravná třída, třeba by to bylo taky řešení.

re

Ahoj, tak som si tu este raz precitala vsetky nazory, a tak mi napadlo, ze ozaj zalezi aj na tom, ake su deti velke. Tie vacsie skor zapadnu. Ale ked je niekto male chude tintitko, tak skor bude mat problemy s komunikaciou. Ja som bola na ZS tiez vzdy najmensia z triedy, tak ten rok odkladu by mi prospel. Ahoj, Martina

Ahoj, tak ja mam vsechny 3

Obrázek uživatele Hana H.

Ahoj, tak ja mam vsechny 3 deti zarijove, i starsiho syna i 2cata. U starsiho syna jsem to vubec neresila, ze bych ho dala driv, byl velkej, pocital, hodne sikovnej, ale nikdo tenkrat nedaval ty podzimni deti ze skolky driv, tak me to ani nenapadlo (sama jsem prosincova a sla jsem v 6 a 3/4 a nikdy jsem ujmu na sobe nepozorovala). Starsi syn se vyborne uci, chodi na vicelete gymnazium, kde jeho 2 nejlepsi kamaradi jsou shodou okolnosti tez zarijovi a sli taky v temer 7 letech. U kluku (2cat) jsem uz o tom trochu premyslela, ze je dam driv, protoze ve skolce nektere deti narozene v zari a rijnu sly k zapisu o rok driv, vim o 2 ktere vzali, jednu nikoli. Nakonec jsem to zavrhla i kvuli tomu, ze kluci se ve skolce nenudi, maji ji radi a chodili by tam nejradeji i o vikendu.
Ted jsme byli u zapisu, prijali je na jazykovou skolu, kluci se do skoly velmi tesi, ale nemyslim, ze ted stradaji ve skolce, aspon se nauci starat o male deti a nauci se trochu zodpovednosti, kterou na ne uz ucitelky ve skolce kladou jako na nejstarsi. Nelituju, ze jsem je nechala jeste rok, udelali za ten rok neskutecnej pokrok v mysleni, vyjadrovani myslenek, spojovani souvislosti i v te zodpovednosti. Na druhou stranu holcicka stejne stara, ktera sla do skoly od nich za skolky, je ale taky v naproste pohode, ve skole se ji libi, ma same jednicky, problemy nema.
Ja sama myslim, ze min skody se muze napachat tim nevhodnym odkladem, nez nevhodnym predcasnym umistenim ditete do skoly, ale asi opravdu zalezi na diteti a soudnosti rodicu.

ahoj,

Obrázek uživatele Iris05

osobní zkušenost nemám, ale kamarádka má dceru, nar. 31/8. Původně ji chtěla dát do školy normálně, ale ve školce jí v podstatě přemluvili na odklad. Tak dali odklad a naštvaná je ještě teď, a to je to už pár let. Říkala, že to pro holčičku byly v podstatě 2 ztracené roky - ten poslední ve školce, kde se neskutečně nudila, už jí tam neměli co dát a jí to tam nebavilo, navíc jí odešla většina kamarádů, a stejně tak první rok ve škole, protože holčička byla chytrá, velmi zvídavá a než do školy nastoupila, uměla v podstatě psát a počítat- naučila se sama, i když se jí snažili brzdit. Po této zkušenosti, přestože chvíli váhala,protože si nebyla úplně jistá, dala o 2 roky později syna do školy bez odkadu - zase špatně, klučina evidentně na školu ještě nebyl zralý, měl velké problémy. Takže ona říká- dát na svůj pocit a intuici, ty znáš svoje dítě nejlépe. Ona byla u dcery přesvědčená, že do školy jít má, ale nechala se přemluvit k odkladu, u syna tušila, že by jít neměl, ale ze strachu, aby neudělal podruhé stejnou chybu odklad nedala a opět litovala.

-

Nemůžu radit ohledně dětí, ale sama taky patřím mezi ty, které šli do školy dřív a když se ohlédnu zpětně, považuju to za handicap. Hodně brzo jsem chodila, mluvila, do školy se těšila. První stupeň pohoda. Známky jsem měla slušné, ale často jsem si připadala, že nevím, o čem je řeč. Hlavně pak na střední. Celý život jsem byla nejmladší a nejmenší ve třídě, pro mě prostě nic moc. Je to těžké rozhodování, ale po své osobní zkušenosti, bych se spíš řídila radou psycholožky a nástup odložila ...

Ahoj. Já sama jsem 9.9., do

Obrázek uživatele KaterinaAd

Ahoj. Já sama jsem 9.9., do školy jsem šla v 5-ti. Uměla jsem číst uz od čtyř, počítat asi jak ostatní, psát vůbec. Při čtení jsem se nenudila, měli jsme dobrou ucitelku, místo citanky mi nosila z knihovny pohádky. Hodne jsem zameskala kvůli exzemu, bývala jsem hodne v nemocnici, takže par dvojek bylo, ale od nejake 4. třídy az na vysokou samé jednicky:-). Rozhodne mi dřívější nástup nevadil, byla jsem větší, takže mezi děti jsem v pohode zapadla.
Pokud ti holcicky nakonec vezmou, asi bych je do první třídy dala, tuším, ze pokud by byl problém, mohly by se do školky vrátit, ne?

Ahoj, taky asi moc neporadím,

Ahoj, taky asi moc neporadím, mým holkám je zatím 5 a narozené jsou v únoru, tak školu vůbec neřeším. Ale moje sestra je narozená 28.srpna a vím, že mamce nabízeli odklad, což striktně odmítla, protože podle mamky ségra do školy patřila. Ségra byla ve třídě jedna z nejlepších, normální kámoška se všema, normálně vyspělé dítě, zvládla to naprosto bez následků a rozhodně nebyla ani trochu "oražená", spíš tišší a ani neměla ségru dvojče, která by ji podpořila, když bude třeba. Rozhodně bych dala na svůj vnitřní pocit a na učitelky ve školce, protože ty děti znají líp než v PPP. Někdy mám pocit, že v PPP najdou něco na každém a kdybych tam šla já, najdou mi něco taky. Každopádně ti držím palce, ať jsi se svým rozhodnutím spokojená. Petra

Když to tak čtu, tak mě

Obrázek uživatele Vladkax

Když to tak čtu, tak mě napadá nechat ve školce, ale rozdělit :-) Ta plachá se otrká, navíc budou každá za sebe, takže to je taky trochu zaměstná, plus ty kroužky.
Já jsem říjnová, šla jsem o rok později, skoro v sedmi a jsem za to fakt ráda, měla jsem místy nad spolužáky navrch. Ale je to individuální, spolužák z prumky měl narozeniny posledního srpna, byl nejmladší ze třídy, ale "šéfoval" všem spolužákům a v učení patřil k nejlepším....

re

Ahoj, ja to napisem zo svojej skusenosti - narodena som 3.septembra, a do skoly som isla skor. Ja som nasu skolku nenavidela, a do skoly som sa hrozne tesila, tak netusim ako by som to znasala, keby som musela zostavat este rok v skolke. V tej skole kam by som mala patrit, tam volne miesto nebolo, ale zobrali ma do susednej skoly - takze stejne som tam bola sama, lebo kamaratky zo skolky isli do tej druhej skoly. Co sa tyka zvladania uciva, tak som nikdy s tym problem nemala. Ale ako napisal uz niekto nizsie, tak problemy som mala s tym zapojit sa do kolektivu. Zacalo zhruba na druhom stupni, ked sme sa prestahovali a zmenila som skolu, no ale hlavne az ked som potom presla na strednu skolu, do cisto dievcenskej triedy - to ja som bola este stale decko, a okolo mna uz boli "dospele" baby - mali frajerov, chodili na potraty, a dokonca sa dvom aj narodili deti. A az neskor som si uvedomila ako velmi mi ten rok chybal (teda vlastne dva roky, lebo niektore spoluziacky chodili aj do deviatej triedy, a ja som sa na strednu dostala z osmicky). Takze, rozhodovanie je tazke, ale ja si myslim, ze pokial tvoje dievcata dobre znasaju skolku, radi tam chodia, tak by som ich tam skor nechala, a tu snahu po vedomostiach im skusila doplnit nejakymi kruzkami, kurzom a pod. Lebo schopnost zvladnut skolske ucivo je jedna vec, ale psychicka vyspelost dietata je druhe. No ale netusim, ci sa to da uz v takomto skorom veku posudit, nakolko su zrele. Len co sa tyka mna - teraz si myslim ze mne ten skorsi nastup do skoly skor ublizil ako pomohol. Ahoj, Martina

Ahoj, neporadím. Kamarádka

Ahoj, neporadím. Kamarádka řešila podobný problém. Holčička narozena v půli září. Maminka ji chtěla do školy, ve školce byli zásadně proti, pouze její přímá učitelka školu doporučila. Holčička je moc šikovná a školu zvládá na samé jedničky.

Ahoj, já mám sice dvojky

Ahoj, já mám sice dvojky ještě malé, ale podobnou situaci řešila jedna naše známá. Kluka nechala ještě rok ve školce a teď lituje neskutečně. Kluk se ve školce nudí a pořád "otravuje" že do té školy už chce a ve školce je to pro mimina...Je sice pravda, že umí číst ve dvou jazycích a je dost bystrý, ale stejně si myslím, že nejlíp to pozná rodič. Já jsem třeba narozená v červenci a do školy jsem šla normálně v září - byla jsem téměř nejmladší, ale vůbec jsem se necítila nějak hendikepovaná. Můj bratr je narozený 21.8. a šel normálně v září a úplně v pohodě....asi záleží na povaze, zájmu a "bystrosti" dítěte. Tak ať se dobře rozhodneš, V.

Ahoj, ani já moc neporadím.

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj, ani já moc neporadím. Mám trošku dilema se starším synem, který je narozen 10.7. Původně jsem byla jasně přesvědčená, že zažádám o odklad, protože mi přijde, že jít v čerstvých 6 letech do školy je prostě něco jiného než tam jít třeba v šesti a půl či těsně před sedmým rokem... Nicméně, synovi bude teď o prázdninách teprve pět let, umí počítat, sčítá, odčítá, umí se podepsat a to vše se naučil tak nějak sám od sebe. Já šla do první třídy s tím, že jsem uměla číst, psát a počítat (naučila mě to o rok starší sestra) a moc dobře si pamatuji, že celou prní třídu jsem se hrozně nudila... Takže si říkám, že to asi risknu a nechám ho jít v těch 6-ti letech. Katka

Ahoj, neporadim, ale bavila

Obrázek uživatele Olitwins

Ahoj,

neporadim, ale bavila jsem se o tom s par kamaradkama, ktere sly do skoly "tzv. driv". Obe uznaly, ze byly asi trochu "nezrale" (projevilo se to az smerem k puberte) oproti o rok starsim detem, ale jinak v pohode. Obe ale jsou dost chytre, takze zjevne jit o rok pozdeji totalne by se ve skole nudily. Toho bych je bala i ja (moje holky jsou jeste maly, ale narozeny 22/6), pokud mate bystre deti. "Nudit" dalsi rok ve skolce, kdyz jsou tzv. pripravene na skolu mi prijde problematicke....

Ja bych jen apelovala na to, ze jedna podle me moc rozumna a zkusena specialni pedagozka mi rekla, ze PPP ve vetsine pripadou vetsinou odklad doporuci, jsou tak proste nastaveny a vzdy se musi (pochopitelne) rozhodnout rodic sam. Berte to tak, ze dite znate, mate ho cely den, na PPP ho vidi jen jednou a na chvilku.

Myslim, ze v tomhle ohledu je to fakt o diteti a ne o kalendarnim veku, chapu, ze kazdy mesic je rozdil, ale proste jedno dite skolu zvladne v sesti, druhe bude mit i v sedmi problemy.

Je to tezky, sama to taky budu resit.... Jsem zvedava, co doporuci zkusenejsi....

re:

Obrázek uživatele Hanoušek

Ahoj - asi neporadím.... mám páreček nar.30.června (34.t.t.) od září se rozhoduji nevím zda dát či nedát do školy... protože od září udělaly oba velké pokroky, do školy se hrozně těší, do školy byl velký nával ( chtěli jsme do města - bydlíme na vesnici) tak jsem se rozhodla, že půjdou, ale raději jsem se ještě objednala do PPP. Kde nám bylo řečeno, že jsou tak na hraně - protože testy jsou pro 6. leté děti a to nám ještě není... prý rozhoduje každý měsíc. Paní se spíše přikláněla k odkladu - takže mi nasadila brouka do hlavy :-) Do školy jsme již přijatí, ale zřejmě tedy nakonec budeme žádat o odklad..... na druhou stranu mi to docela štve, kvůli školce - bohužel nejsem tu se školkou spokojená od začátku, ovšem dostat děti do školky do města je zcela nemožné :-( školka je jednotřídka, takže jako předškolákům se jim nevěnují vůbec - jen to co nezbytně musí..... takže se učíme spíše doma :-) Nevím odkud jste, ale existují "nulté" první třídy, což je sice školka, ale pro předškoláky, většinou s odkladem, kde se jim více věnují a už se i trošku učí jako ve škole. Bohužel pro nás je to opět nemožné,protože nemáme přímo bydliště ve městě, kde je obrovský nával - takže šance je nulová :-( Ale zase si říkám, krok do školy je jen přeci velký skok a když se zamyslíš, že jsou rodiče, kteří i "nesmyslně" chtějí pro děti odklad a jsou narozený třeba v únoru..... i paní v PPP mi řekla, no pokud do školy půjdete budete skoro nejmladší, protože málo které dítě nar. o prázdninách do školy jde v 6 letech.... a co potom Vy :-)
Sama z toho mám hlavu jak pátrací balon, ale myslím, že s odkladem u takto narozených dětí se nic nezkazí - přeci mohou chodit ( pokud je možnost) např. do různých kroužků a na školu se ( zrovna tu jazykovou) lépe připravit....