Skip to main content

spotřeba množství UM - přijde mi, že vypijou míň

Obrázek uživatele verika

Zdravím,

mám dotaz, jakou máte zkušenost se spotřebou UM u nedonošenců. Mně přijde, jako by v posledních pár dnech (trvá to tak pět dní) potřebovali naši chlapci míň mlíka. Z počátku se spotřeba docela rychle zvětšovala, pak se množství zpomalilo a teď se někdy stává, že vypijou třeba jen půlku dávky (tedy kolem 100 ml) a spokojeně usnou. Někdy si pak řeknou dřív o mlíko, někdy ne. Nemají průjem, horčku, normálně komunikují a jinak mi přijdou zdravá. Stolice tak jednou denně, plena normálně pročůraná. Ublinkávaj mi přijde normálně, jen mladej mi přijde, že slintá víc, než normálně, ale na zuby bych řekla že je vážně ještě čas (narodili se 7. 9. a byli 33+2). U jídla se oba někdy kroutí, ale většinou pijou v klidu, prostě jen vypijou míň. Kolik váží teď, nevím, váhu jsem doktorce už vrátila. hádám něco mezi pěti, šesti kily. Celková spotřeba mlíka je teď tak cca 850 - 950 ml na den v pěti dávkách. Vypadá to, jako kdyby dohnali to, co potřebovali a teď nasadili "normální tempo", ale to je blbost, ne?

Ahoj, naši kluci jsou

Obrázek uživatele Dana Klímová

Ahoj, naši kluci jsou narozeni 08.10. (34+4) a píjí stále ještě 8 dávek x 90 ml, občas (1-2x denně) to proloží 120 ml, takže ve výsledku pijeme zhruba stejné množství co vy (cca 800 ml za den).
Ale dobu si změnili, spí už pomalu celou noc a kolem oběda 4 hod bez papání, zato pak se to snaží dohnat maximálně po 1,5-2,0 hod :-)
A to už dávali 120 ml i čtyřikrát za den, ale s tím už přestali, to trvalo jen asi dva týdny, za tuhle dobu naše "nedonošeňátka" přibrali 3/4 kg každý (!!!) :-)
Takže jsem se i já uklidnila, že jsme v "normálu".

Aha, tak to už jsem v pohodě.

Obrázek uživatele verika

Aha, tak to už jsem v pohodě. Děkuju moc, nechám je, ať si vypijou kolik potřebujou.

Taky mi to přijde v pořádku.

Obrázek uživatele LucieR

Taky mi to přijde v pořádku. Naše Zuzi pila hezky a taky za den zvládla 800 - 900 ml za den, víc ne. Záznamy jsem si vedla strašně dlouho :-). Horší to bylo se sestřičkou, ta se ve 4. měsíci zasekla, ale to je zase jiné téma.
Dokonce mi naše mudr říkala, že kdyby pila přes litr, bylo by na zváženou, zda nepřidat něco jiného (kaši apod.).

je to běžné

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Veriko,
není to blbost, je to normální. Tabulky říkají, že nedonošené dítě by mělo vypít na kg své váhy 200 ml denně do termínu narození, pak 180 ml/kg/den cca do 2 měsíců, pak 150 ml/kg/den do půl roku, pak 130 ml/kg/den (+ příkrmy) do roka a po roce 100 ml/kg/den.
Takže je úplně normální, že dávka mléka před zavedením příkrmů stagnuje nebo se mírně snižuje. Ani růst není rovnoměrný (rovnoměrnost se s věkem snižuje a dítě začíná růst ve skocích), i to může mít vliv na poptávku po mléku.
Když vypadají zdravě, neřešil bych to.
Tom