Skip to main content

Recepty na vánoční cukroví

Obrázek uživatele RenataM
Posted in

Maminky, v nějaké diskusi jste prosily o recepty na ván.cukroví. Ne ty tradiční-van.rohlíčky nebo linecké. Tak posílám co dělávám navíc ….

BURIZONOVÉ KULIČKY (velmi jednoduché)

150g cukru krupice
½ Salka
½ másla
1balíček neslazených burizonů

Ve větším hrnci zkaramelizuji cukr. Jakmile je krásně tekutý přidám máslo, teplé Salko, promíchám a vsypu burizony., znovu promíchám.
Do košíčků dvěma lžičkami udělám hrudky, které během chvilky ztuhnou.
U nás velmi oblíbené.

KOKOSKY (tyto kousky většinou sklidí velký obdiv, jsou měkoučké ještě měsíce po svátcích)

1balení kokosu – 400g
1lžíce meruňkové marmelády
5bílků
0,5kg cukru krystal

Bílky ušlehám. Ve velkém hrnci všechny suroviny smíchám vč.bílků a krátce povařím. Odstavím, počkám až vychladne a potom na plech s pečícím papírem dělám kuličky. Kokosky se mírně roztečou, proto dělám kuličky. Peču při 150°c do růžova. Jakmile je vytáhnu z trouby ještě jim pomohu trošku s tvarem (jen mírně je zmáčknu) a je hotovo.
Z této dávky je jich dost, bude stačit poloviční množství.

POVIDLOVÝ MOUČNÍK tety Evy

40dkg hladké mouky
30dkg mletého cukru
3lžíce kakaa
1lžička skořice
1 prášek do pečiva
1 sklenka povidel (kupuji v obchodě to v plastovém obalu, co je běžně k dostání)
1 vejce
¼ l mléka
5lžic oleje

Ingredience smíchám ala pejsek a kočička. Peču na pečícím papíru při 160°C. Po vychladnutí nakrájím kostky, obalím v rozpuštěné čokoládě a hned v kokosu nebo mletých ořeších.
Tento moučník vypadá fantasticky na předvánočním stole a je rychlý.

KARAMELOVÉ TYČINKY

Možná se bude zdát jako věda, ale je to jednoduché a žravé.

200g cukru krystalu
1 Salko
100g nasekaných ořechů (nejlepší je mix nesolených buráků, vlašských ořechů a mandlí)
½ másla
½ omegy
4 oplatky – prodávají v hypermarketech většinou v oddělení pečiva

Ve velkém hrnci rozpustím cukr, přidám ohřáté salko, ořechy, máslo a vše míchám dokud se nespojí.
Mezi dvě oplatky namažu vychladlou hmotu, zatěžkám a dám přes noc ztuhnout. Druhý den nakrájím tyčinky a nazdobím třeba z poloviny namočením v čokoládě.

RAFAELO KULIČKY

200g kokosu
1 Salko
3 nastrouhané tatranky

Salko dám vařit na 2hodiny do hrnce s vroucí vodou – zkaramelizuje. Vše smíchám, obalím mandli hmotou a potom opět obalím v kokosu. Dávám do košíčků.

MAROKÁNKY

240g másla
300g moučkového cukru
90g hladké mouky
3,6dcl mléka
-z těchto surovin uvaříme kaši a přidám:

150g nakrájeného sušeného ananasu
150g rozinek
300g nasekaných ořechů – mix – dávám větší část arašidů

Tuto směs nechám přes noc odležet v lednici.
Na pečící papír udělám hromádky cca o velikosti pětikoruny a upečeme. Maličko se hmota rozteče, proto tak malé hromádky.
Po upečení namočím celé v čokoládě (3xkaštany+čokoládová poleva)

LINECKÉ

0,5kg hladké mouky
0,33kg másla
0,17kg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
z ½ citronu šťáva
3 žloutky
½ prášku do pečiva

Těsto nechám 1den odležet a potom používám na všechny další vykrajované kousky slepované nutelou, marmeládou nebo máslem.
Zatím nezklamalo!

jaanja :-)), jen pro

jaanja
:-)), jen pro pobavení, včera jsem zkoušela tu povidlovou buchtu, kterou jsem
krásně spálila:-)), měli jsme návštěvu a povídali blbosti a já na ní zapomněla:-((
jinak Renče také děkuji a karamelové tyčinky a burizonové kuličky si také přidávám mezi vánoční recepty:-))je to rychlé a hlavně chutné:-))
denisa

ani mně kuličky nevydržely

Deniso, myslím, že vydržely poživatelné déle, ale pak už šly také do koše, protože jsem je udělala pěkně velké a ztvrdly ;) Já holt potřebuji návod pro méně šikovné ;)

Ahojky Renato, Musím moc

Ahojky Renato, Musím moc poděkovat za recepty...:-) já udělala vše, vše se mi povedlo, recepty jsou rychlý a moc dobrý. takže já si je s dovolením přidávám do své kuchařky, ještě jednou moc díky za tip. Poprvé mi z vánočního cukroví nic nezbylo... Měj se a doufám, že jsi už OK. Ahoj jana

jaanja: ahojky, chci se

jaanja:
ahojky, chci se zeptat co ty tvé kokosky, já je musela asi po pěti dnech všechny vyhodit,neb bychom si vylámali zuby:-)) na příští rok zkusim jinou technologii:-))denisa

Ahoj, také jsem zkoušela -

Obrázek uživatele LucieR

Ahoj, také jsem zkoušela - Rafaelo kuličky - jsou skvělé a jednoduché. A karamelové tyčinky - óó povedli se a jsou výborné :-)). Jen nemám ty odřezky, takže jsme museli užírat přímo tyčinky. Příště (zavedu je do svého repertoáru) teda přidám i ty buráky. Byla jsem líná pro ně zajít a úplně cítím, jak by v tom karamelu perlili :-)). Jo a stihla jsem to za den - dopo namazat, na balkón a večer už jsem krájela. Díky a taky přeju pohodový porod a hodně spinkací miminka :-)

Ahoj,

Obrázek uživatele RenataM

moc se omlouvam, ze jsem vas v tom nechala. Byla jsem hospitlizovana v nemocnici. Uz jsem doma a hned jak to pujde odpovim. I kdyz uz bude asi pozde.

Moniko, tak to fakt jen tiše

Moniko, tak to fakt jen tiše závidím, já ty oplatky s karamelovou náplní vyhodila ;) Bylo to tuhé, šlo by to krájet, ale strašně moc jsem v tom cítila ten tuk.. někde se stala chyba při přípravě..
Naštěstí s enám pak s holkama povedly perníčky, tak alepoň něco..

denisa: já máčela linecké, dala jsem čokoládu na vaření, kousíček té omegy a kousíček 70% hořké, pak jsem to už i s čokoládou dávala na plech na pečící papír.. šlo to pak dolů po zaschnutí a vychladnutí výborně :)

Polevu ještě ne :) To bude

Polevu ještě ne :) To bude crcačka , už to mám totiž nakrájený a až ted mě napadlo, že jsem to mohla natřít čokoládou zvrchu a pak až krájet :)M.

Moni, tak to jsi šikulka:-))

Moni,
tak to jsi šikulka:-)) už to máš i stou polevou ? mě to moc pak nešlo z toho talíře:-(( D.

-

Burizonové kuličky jsem dělala z obyč. salka - on tu karamelovou chut dodá ten cukr. Taky jsem to včera dělala poprvé. A nasypala jsem nasucho cukr do hrnce a pomalu míchala až se začal roztékat a dala jsem to na míň, aby se ten karamel nepřipálil. Šlo to krásně. Měla jsem z toho strach, ale dobrý.

-

Denčo, tak se hlásím.......tyčinky dopadly fantasticky. Udělala jsem to přesně podle receptu - akorát dala o trochu míň Omegy ( ale klidně by ta půlka mohla být) - krásně se to spojilo, ani to nebylo nějaký mastný, ani to tím tukem nebylo cítit ). Zatížila jsem to na noc - dala jsem to na vál, na to alobal, pekáč a narovnala kompoty a mouky...Ted jsem to nakrájela a nic neprasklo a krásně to drží pohromadě. Mám z toho fakt radost a je to teda mňamka. To se bude manža oblizovat :)))))

Jaké salko do burizonových kuliček?

Obrázek uživatele jarnem

Dělaly jste burizonové kuličky z obyčejného klasického Salka nebo už z toho karamelizovaného?
A ještě jeden dotaz, jak zkaramelizovat cukr? Nasucho hřát v hrnci do rozpuštění? Já to nikdy ještě nedělala... Díky za rady.

Tak já jsem dnes dělala

Obrázek uživatele Vladkax

Tak já jsem dnes dělala rafaelo kuličky. Salko mi manža koupil už zkaramelizované. No a jelikož jsem měla jen jeden 200g pytlík strouhaného kokosu, a tím pádem jsem musela cca 1/4 odsypat na závěrečné obalování, tak ta hmota byla dost lepivá. Takže jsem do toho vysypala ještě mleté ořechy co mi zbyly z rohlíčků a pak jsem ještě v mixéru pomixovala musli se semínky (teď si sama obhajuju, jak zdravé mám cukroví :-)) no a pak už to mělo dobrou konzistenci, kuličky jsem obalila v kokosu a pak jedna z holek do toho napíchala sekané mandle - obalovat se mi je nechtělo a zároveň se holka zabavila. Kuličky jsem dala do barevných papírovných košíčků. Chutná mi to moc, holkám vůbec (neoslovil je kokos) tak na mě aspoň zbyde :-)

moni, renča psala, až to

moni, renča psala, až to vychladne, ale to jsem se bálá, že bych to už nerozmazala, takže jsme to namazala, když to bylo vlažné-skoro studené, pak jsem to zabalila do papíru, dala ve špajzu na zem ,na to prkénko a pa tu krabici a ty kartony:-(( držim palce a zítra pak dej vědět,jak jsi dopadla:-)) hodně štěstí D.

povidlovy moucnik

Ja jsem delala ten Povidlovy moucnik a musim rict, ze i diky dodatec. informacim od Renci se povedl! Urcite jej upecu i mimo Vanoc a cokoladu a orechy/kokos dam pouze navrch. Vzhledem k mym mizernym kucharskym dovednostem jej muzu doporucit i pro zacatecniky!

Díky Denčo, tak tý Omegy jsem

Díky Denčo, tak tý Omegy jsem tam dala mín. A maže se to teda až to vychladne ? A jak to zatěžuješ ? Třeba na to dát alobal a krabici s něčím ?

ahoj moni, na Renču jsem taky

ahoj moni,
na Renču jsem taky měla dotaz, ale už tu dlouho nebyla. My jsme je dělali včera, ,viz komntář jaanji a můj, toho tuku tak bylo moc, on stejně zůstane pak v hrnci.
Kdybych to měla shrnout, tak jsem to chtěla vyzkoušet,ale příští rok je už dělat nebudu. Měla jsem ty pláty zatížené celou noc, krabicí a dvěma kartonami limonád a přesto se mi oplatka v jedné části nespojila, takže při krájení odpadávala a smotné krájení nic moc, on ten vnitřek je hrozně pak tvrdej, no nějak jsme to nakrájela a pak máčela v té čokoládě a pokládala na talíř a dala ztuhnout, pak když jsem to chtěla sundavat z talířů, tak jak to tam bylo přilepené díky té polevě, tak mi pak někde i zůstávala na talíři přilepená ta spodní oplatka:-(( jo chutné to je, ale ty moje nejsou na vzhled pěkné:-((D.

-

Renčo, perfektní recepty. Děkuju za ně i já. Ted podle nich peču na Vánoce a chci se zeptat na ty karamelové tyčky - dá se tam půl másla a půl Omegy ? V popisu to pak už neuvádíte, tak mě to zmátlo. A dá se to pak pěkně krájet ? Děkuju moc

Lído děkuji,

Obrázek uživatele LadaVac

zrovna jsem se chtěla zeptat na kuličky se sladkých burisonů,nesladké jsem prostě u nás nikde nesehnala.Teď jsem se dočetla,že to jde,tak vyzkouším.L.

jaanjo, taky uvidíme zítra,

jaanjo,
taky uvidíme zítra, já to mám zatížené ve špajzu a tak jsem zvědavá.
já jsem je dělala na druhý pokus, dala jsem rozpustit cukr a nebyl ještě úplně tekutý a hodila jsem tam k tomu tu omegu a to máslo protožr jsem také spěchala a najednou cukr zhrudkovatěl a už se dál nerozpouštel, tak jsem usoudila, že už by se mi to nerozpustilo a vyhodila ven, takže mám v misce něco jako karamelové hrudky:-((
druhý pokus už vyšel, no k tomu tuku, přišel mi tam taky zbytečnej, respektive když jsem pomatlala ty oplatky , tak mi ten všechen tuk zustal v tom hrnci, teď už je ztuhlej, ale je ho tam opravdu dost, nepřijde mi, že by to po tuku smrdělo,
původně jsem si myslela, jestli to nemělo být máslo nebo tuk, protože pak v postupu se píše jen o másle, tak nevím:-((
jj, kokosky jíme, jen za tvar se trochu stydim:-(( :-))
a včerejší burizonové kuličky jsou luxus:-)) pa

že by do třetice? ;)

denisa: :) :) ale jedlé ty kokosky jsou, jen krapet velké do pusy.. já neměla už meruňkovou marmeládu, tak jsem dala malinovou a není to takový kontrast.. Vloni jsem dělala s nastrouhanou pomerančovou kůrou, tvarově se taky nevyvedly, ale na chuť byly moc dobré..
Ale dnes jsem po... i ty karamelové tyčinky, je teda fakt, že jsem trochu spěchala. Salko už jsem měla to zkaramelizované z krámu, to nevím, zda nebylo na škodu (je to taková mazlavá hmota). Usoudila jsem, že sladké už to bude dost, a tak žádný cukr, jen to Salko, tuk a ořechy.. Salko se moc rozpouštět nechtělo, tak jsem ho nakonec s tukem smíchala tyčovým mixérem.. Pak ořechy, ale strašně jsem z toho cítila ten tuk (máslo a omega). Nakonec jsem teda dosypala i ten cukr (jen poloviční množství). Když to ale vychladlo, tak se z toho oddělil ještě tekutý tuk, který nešel zamíchat zpátky. Ten jsem slila, ale stejně ta hmota působila "mastně". Mělo to tak být? A je normální, že z toho tak hodně cítím ten tuk? Je to teda teď namazané v lednici, zítra uvidím.. Zpětně si říkám, že jsem měla ty ořechy zamíchat rovnou do toho Salka, a napatlat to na ty oplatky :) :) ;)

vyzkoušeno:-)) tak burizonové

vyzkoušeno:-))
tak burizonové kuličky opravdu moc a moc chválím, jednak je to téměř bez práce a hlavně je to opravdu i žravé:-)) a v ikeackých barevných košíčkách na muffiny to vypadá téměř dokonale:-)) myslím, že se po tom hned zapráší:-)) díky moc a zítra jdu zkoušet ty karamelové tyčinky, tak držte palce:-)) denisa

díky, taky se na to chystám,

díky, taky se na to chystám, jen se zvednou od PC:-)) denisa

Burizonové kuličky dopadli

Obrázek uživatele Lida_3974

Burizonové kuličky dopadli dobře šlo to i těch ochucených.Lída

JJ jiné nemám.písnu jak to

Obrázek uživatele Lida_3974

JJ jiné nemám.písnu jak to dopadlo.Lída

ahoj

ahoj, neslazené mají 80g, tak to zkusim a uvidíme:-)) lidu, ty to budeš zkoušet s těmi sladkými:-)) denisa

Burizonové kličky. Neskoušel

Obrázek uživatele Lida_3974

Burizonové kličky.
Neskoušel je někdo náhodou z těch sladkých-barevných burizonů?Netuší někdo jaká je gramáš těch nešslazených.Ty ochucené jsou 70g.Lída

jaanjo, jsem ráda, že v tom

jaanjo, jsem ráda, že v tom nejsem sama, jak jsem psala níže, dnes jsme dělala ty kokosky a také se mi nic nerozteklo:-(( a jak píšeš, hned když jsem to chtěla tedy trochu povařit, jak se psalo, tak to byla jen sypká hmota,která se mi na nejmírnějším ohni hned ze zespoda chytala:-(( třeba se zadaří příští vánoce:-))
nazvala jsem se antitalentem, ale snad tak hrozné to nebude, už mám napečeno 7 druhů cukroví:-)) pečení zdar denisa

kokosková královna nebudu :)

Zbyly mi bílky z lineckého, tak jsem se vrhla na ty kokosky s marmeládou, ale vyvedlo se to asi jinak, než mělo ;) Zádrhel byl hned už u toho vaření, neb to byla taková suchá sypká hmota.. takže jak vařit? Kuličky mi dělat moc nešly, takže jsem splácala spíš takové neforemné tvary a šup s tím do trouby... nic se neroztékalo.. po vytažení jsem zkusila lehce zmáčknout, ale začalo se to rozpadat.. ;) Jo, i ty patvary jsou chuťově dobré, jen bych potřebovala vědět, kde jsem udělala chybu ;)

Nám nevydrží ani do druhého

Nám nevydrží ani do druhého dne:-). Dnes jsme ´napekly´ perníčky, šla jsem si zacvičit a než jsem se vrátila z cvičení, po perníčkách zbyl pouze prázdný plech:-). Hlavně, že chutnaly:-). Už se vidím, jak den před Vánocemi kupuji krabici cukroví, abychom alespoň něco měli na Vánoční stůl:-)

Ahoj, i mě tvé recepty

Ahoj, i mě tvé recepty oslovily:-) jen by mě zajímala trvanlivost a kde vše skladuješ? Mám v plánu ty kuličky, ale nevím jestli není ještě brzy je připravovat? Vydrží do Vánoc? Díky Jana

Renčo, mohla bys prosím pro

Obrázek uživatele KaterinaAd

Renčo, mohla bys prosím pro antitalenty doplnit orientační teplotu trouby a délku pečení? Díky!!!

ahojky, tak právě peču

ahojky,
tak právě peču kokosky, které miluju, ale opět jsme se přesvědčila, že jsem antitalent:-)) nic se mi v troubě nerozteklo, takže nemám krásné nadýchané kokosky,ale :-)) máčklé kuličky:-)) ale i tak jsou moc dobré, na tvaru nezáleží, že:-))
díky moc ještě chci zkusit ty tyčky a ty burizonové kuličky:-)) tak uvidíme. Denisa

-

Ahoj. Cukroví vypadá nádherně. Jsi moc šikovná. Já bych na to trpělivost teda neměla, když opominu ještě ten věnovaný čas :o) Možná vyzkouším podle tvého receptu marokánky. Eva

Helčo,

Obrázek uživatele RenataM

když mu dáš 30minut na 160°c, tak by to mohlo stačit, ale raději bodni dřevěnou špejlí do středu moučníku. Měla by zůstat suchá. Nezapomeň na pečící papír. Je s tím potom polovina práce.
A nedávej míchání surovin příliš času. Do mísy nasyp suché suroviny, promíchej, potom ty tekuté a třeba šlehačem to projeď. Nalít na plech, do trouby a šmitec.
Ono by to šlo polít čokoládou jen zvrchu a posypat. Uvidíš, kolik budeš mít času.

.

Obrázek uživatele RenataM

používám ten, co bývá součástí trouby. Velký, ale nižší. Možná by šlo ho nazvat klasický. Je to ale jedno. Když budeš mít korpus vyšší uděláš obdélníky místo čtverců. Není potřeba dodržet tvar. I trojúhelníky by byly pěkný.

Renat, cukroví vypadá moc

Renat, cukroví vypadá moc pěkně. Ještě otázku k tomu povidlovému moučníku, jak velká je to dávka? Na velký nebo na malý plech?

Vypadá to nádherně,taky něco

Obrázek uživatele LadaVac

Vypadá to nádherně,taky něco vyzkouším. L.

Renci, ja jsem snad v zivote

Renci, ja jsem snad v zivote nedelala litou buchtu:-) Tak mi pr. porad, kdy se tam mam zacit divat a zkouset to, at to nedelam hned po 5 minutach:-).

.

Obrázek uživatele RenataM

díky moc. Letos ani nepeču, nějak už nemůžu stát ani sedět nejde. Ten bezproblémový porod a spací miminka, tak to je můj velký sen :o))).

.

Obrázek uživatele RenataM

u nás frčí karamel, tak proto vše karamelizuji. Když to děláš jenom ze salka, tak to by mohlo projít i to kupovaný karamelizovaný. Přece jenom po uvaření trošku to salko zhoustne. Asi si ho koupím už jen ze zvědavosti.

Moc děkuju!!!! s těma

Obrázek uživatele Vladkax

Moc děkuju!!!! s těma kaštanama by mě to teda nenapadlo....
jinak přeju bezproblémový porod a spací miminka, aby jsi se k tomu pečení někdy zase dostala :-)

Helčo,

Obrázek uživatele RenataM

neživím se tím. Jenom ráda peču. Zas tak nádherný to není, cukrářky jsou daleko šikovnější.
Teď jsem s dětma dělala perníčky. Naštěstí je hned snědly, protože ty tvary byly nepojmenovatelný. To linecký ale není vůbec špatný nápad, taky to s něma zkusím.

karamel mezi oplatky

Obrázek uživatele RenataM

a ještě ze zkušeností s karamelem. Vezmu teflonovou pánev, raději vyšší ať se můžu pořádně rozmáchnout vařečkou. Plotnu rozpálím na maximum a jak se začne cukr roztékat mírně uberu stupně. Jakmile je cukr úplně rozpuštěný přidávám teplé salko. Jednou jsem dala studené a karamel se rychle vychladil a udělal hrudky. Hodně míchám, přidávám ostatní suroviny a čekám až se vše spojí.
Chuťově je to podobné polským Krówkám, akorát oříšky tomu dají tu správnou vánoční vůni.

.

Obrázek uživatele RenataM

Pro Vladkax:
tekutou čokoládu dělám z cca 3balíčků ledových kaštanů a přihodím k tomu 1mléčnou čokecku+kousek tuku Omega, na ten jsem úplně zapomněla. Poleva je krásně lesklá a není tak tmavá jako z kupované polevy. A je i chutnější.

Jinak to Salko bych použila. Přece jenom ho povaříš docela dlouho, nebála bych se.

Pro Martinu:
Dvojčátka čekám téměř každým dnem. Mám 20ti měsíční holčičku a nevlastního 9ti letého kluka. Až budeme všichni pohromadě, tak se asi hódně napeču :o).

Pro Helču:
ten povidlový moučník je něco jako litá buchta. Prostě zkusím špejlí. Ten správný šmrc to dostane až po nakrájení na kostky, obalení v čok.polevě a mletých ořeších nebo kokosu.Když má přijít předvánoční návštěva, tak jsem za hvězdu a přitom je to tak jednoduchý.

A jak dlouho cca peces ten

A jak dlouho cca peces ten povidlovy moucnik?

Renci, zejram! Ty se tim

Renci, zejram! Ty se tim zivis? Ja se tak zmuzu na to, abych koupila hotove linecke testo, neco s detma povykrajovala a upekla... Ale vsimla jsem si, ze ty tve recepty nejsou slozite, tak mozna tento rok prekvapim:-)

ahoj, my děláme rafaelo také

ahoj, my děláme rafaelo také se salkem, ale nevaříme ho:-)) zjištuju, jak jsem pitomá ,jela jsem si dneska nakoupit na pečení a nemám kokos:-((

re:

Ahoj Renat,tak to vypada uzasne..urcite neco vyzkousim. Ale nechapu,kdy to peces..:),to mas jako taky dvojcata..??

Renčo děkuji :-) já se právě

Obrázek uživatele dadap

Renčo děkuji :-) já se právě bála, že ta uzavřená plechovka vařením bouchne, když ne, tak zkusím. Až pojedeme na větší nákup, tak se mrknu po tom karamelizovaným salku, u nás ho určitě mít nebudou.