Skip to main content

"R" a "Ř"

Obrázek uživatele Janact
Posted in

ahoj,
chtěla bych se zeptat, kdy uměly vaše děti nebo kdy je tak běžné, že se děti naučí říkat "R" a "Ř"? Nejspíš to bude asi zase hodně ojedinělé, že... Ale kdy se nad tím pozastaví třeba i MUDr nebo učitelka ve školce / škole?

Nám budou za 3týdny 3roky a přijde úplně běžné a normální, že ho říkat neumí. Jinak myslím, že umí mluvit pěkně.

Co si tak všímám, řekla bych, že ani děti v okolí stejně staré či i o něco starší říkat neumí...

Někdo z rodiny se nad tím pozastavil a podivil, že naše děti r a ř ještě neříkají, tak mě napadlo se zde pozeptat (jaky vždy) :-)

Díky. J.

Ahoj, mám šestileté děti, syn

Ahoj,
mám šestileté děti, syn říká R od necelých třech let, Ř tak od necelých pěti let, dcera se naučila Ř letos v létě a R říká tak maximálně tři týdny. V necelých třech letech bych to absolutně neřešila. Pozastavil se nejpíš někdo, kdo děti vůbec neměl, nebo je měl před mnoha lety, ne? :-).
Jana

Ahoj Jani,

Obrázek uživatele RenataM

L,R,Ř jsou opravdu poslední hlásky co se děti naučí vyslovovat. Netlač na ně, ať nazačnou vyslovovat hrdelní R (ráčkovat). Pomůžeš jim jedině tak, že budete trénovat "klapání kopýtek koníků a další hrátky s jazýčkem". Krásně nachystáte oromotoriku a potom to přijde samo. Většinou je to tak, že jde první L, potom R a z R s širokým úsměvem vyvodíte Ř. Ale je čas. Do povinné školní docházky to vyladíte.

Ahoj, naše starší dcera se

Obrázek uživatele Lenka.x

Ahoj,
naše starší dcera se naučila říkat R ve 3,5 letech a Ř ještě pořádně neumí,občas jí to tam sice zazní,ale řekla bych,že spíš náhodou,zatím jí to moc nejde. Teď jí je 4,5 roku. takže máte ještě spoustu času, slyšela jsem,že by to dítě mělo umět tak v 5 letech. pa Lenka

Ahoj, náš nejstarší začal

Obrázek uživatele dadap

Ahoj,
náš nejstarší začal chodit od září do školky a tam se během týdne docházky naučil říkat R, učitelky s dětmi trénují a zkouší slovíčka, jejich učitelka dělá logopedii ve školce, tak nevím zda trénuje mluvení s dětmi navíc nebo to dělá každá učitelka. Syn měl 4 roky v srpnu, takže se naučil říkat R ve 4 letech přesně a používat ve všech slovech se naučil tak do 14 dnů od prvního vyslovení.
Dáša

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

no v necelých 3 letech umět R a Ř, to by byly opravdu vyjímka. Tyhle hlásky se vyvíjí okolo pátého roku. Naše děti mají 5, v jejich třídě ve školce R a Ř zvládá tak asi polovina dětí. Všechny dětí ve třídě jsou teď podzimní, takže právě 5 let. Naše děti holka neumí ještě ani r ani ř a kluk umí r, ř ne.
My docházíme už rok na logopedii a naši logopedku tohle nechává zatím úplně v klidu, bo do školy jsdou až za dva roky. Říká, že a) mají čas, za b) tyhle hlásky se na logopedii trénují až jako úplně poslední, až děti zvládají vše ostatní.
Podívej se třeba na stránky www.klinickalogopedie.cz. Najdeš tam tabulky, kde je přehled vývoje jednotlivých hlásek v závisloti na věku. u R a Ř jetam limit do 6,5 let.
Řešit bych to začala až rok před školou, samozřejmě za předpokladu, že jinak všechny ostatní hlásky budou děti umět. Pokud by jim dělaly potíže i jiné hlásky, zašla bych na logopedii určitě dřív, mezi 4-5 rokem, podle množství nezvládaných hlásek, čím víc nezvládaných hlásek, tím delší cesta k nápravě.

Ahojda, vetsina deti mych

Ahojda, vetsina deti mych kamaradek se r a 4 naucila kolem 5teho veku. Dcera pet terpve mit bude a r se ji obcas povede. JIndy ne...jinak ale mluvi srozumitelne. Pockam do jejich narozenin a pote uvidim, zdali zacit resit ci ne.

Re:

Ahoj, my to máme rozdílné - František se naučil říkat R na třech letech. Všude ho začal používat cca o 2 měsíce později a nyní od léta už všude používá i Ř. (V únoru nám budou 4.) ale řekla bych, že je ve třídce v jejich školce ze 30ti dětí jediný (jsou ve třídce sladěni věkově k sobě) no a Teruš to je jiná kapitola. Tal má místo r pořád l - všechno má láda, ve vodě plave lyba, ploč ještě nechodí Ježíšek atd.atd...a o ř nemá cenu se ani zmiňovat... zrovna minulý týden jsem se na to ptala učitelky, protože tím, že jí porovnávám hodně s Fanouškem, tak jsem se už aktivně ptala na logopedii. Učitelka na mě vytřeštila oči, že co po ní chci, když jí ještě nejsou ani 4, tak jsem jí říkala, že jí srovnávám s Fanouškem a bylo mi právě řečeno, že František je snad jedinej ze třídky, který to umí... říkala, že by se to s dětma mělo začít "pilovat" před nástupem do školy, tak aby ve to ve škole už uměly, pak se kdyžtak případně řeší logopedie...

V 5 letech

V 5 letech je to standartní. Pokud jsou v 5 letech hlásky L, R Ř nesprávné je to normální, ale šupajdit na logopedii, pač právě tak rok je potřeba na naučení. Než se jde do školy. Nám teda u starší dcery trvalo Ř jen 2 měsíce, ale obecně se udává, že je potřeba rok.

Pozor nespoléhat na vyšetření ve školkách, tam bylo každý rok a logopedka nás vždy odbyla tím, že postavení jazyka je správné a Ř se brzy dostaví. No nedostavovalo, tak jsem šupajdila k jiné a za 2 měsíce jsme Ř krásně uměli.

Ségra chodí se svým synem na

Obrázek uživatele LucieR

Ségra chodí se svým synem na Audiologii (příbuzné foniatrii) a zrovna nedávno jí doktor říkal, že L, R a Ř se učí děti až jako poslední a zhruba v pěti letech.
Uložila jsem si o řeči celkem zajímavý výtah, možná si rády počtete:
http://www.doktoronline.cz/clanek/1086-Rec.html

jsem v klidu :-)

Obrázek uživatele Janact

právě i mě dost překvapilo, že by to po nich už někdo chtěl, aby to říkaly :-)

Bud v klidu na to mají ještě

Bud v klidu na to mají ještě moře času.

Ahoj, našim budou čtyři,

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, našim budou čtyři, obecně to vyslovovat neumí, ale párkrát se jim to "omylem" povedlo :-) nikdo zatím nic neříkal, že by to už měly umět.....