Skip to main content

Kojení nedonošeňátek

Obrázek uživatele verika

Zdravím,

můžete mi prosím někdo sdělit své praktické zkušenosti s kojením nedonošeňat?
Nás konečně propustili z porodnice (po téměř měsíci). Kluci (narodili se 33+2) byli nejdřív v inkubátoru, já na JIPce kvůli preeklapmsii, později na úplně jiném oddělení. Nicméně přikládat jsem nemohla. Pustili mě devátý den. Já celý pobyt v nemocnici zkoušela odsávat, domů si koupila elektrickou odsávačku a pokračovala s odsáváním i doma. Mlíko se rozjelo. Jezdíla jsem každý den do porodnice přikládat. Po nástupu na intermediál jsem přikládala s výjimkou dvou, tří kojení za den pokaždé. Kojení probíhalo nejdříve po třech, pak po třech a půl hodinách následovně: přebalení - vážení - kojení - vážení - dokrm podle toho, kolik kluci vypili, mým mlíkem - odsátí zbylého mlíka z prsou.

Po návratu z porodnice pokračujeme ve stejném modelu. Maty měl propouštěcí váhu 1950. Bojím se přejít na jinej režim, abych si byla jistá, že pije dost, ale zároveň je tohle model, kterej není udržitelnej dlouho (jedno krmení vyjde tak na hoďku a půl). Starší dcera byla pohodář a i když měla hlad, tak moc nebrečela. Mám obavu, aby se Maty nechoval stejně. Nicméně, máte s tím někdo zkušenost? Případně, jak jste to dělali jinak a jakým způsobem jste své děti synchronizovali, aby nepily každé v jinou dobu?

Veriko

taky jsme byli měsíc v nemocnici (nar. 32+1). Asi díky tomu měli oba zažitý režim po 3 hodinách, ve stejný čas jako tam, a budili se, jak podle hodinek. Mně to tak vyhovovalo. Postupem času odbourali postupně první, druhé a třetí noční krmení. Když se náhodou jeden z nich na jídlo nevzbudil, stejně jsem ho přebalila, zvážila a kojilo se stereo. Váhu mi půjčila švagrová. Mléka jsem taky měla dost, takže jsem jen ze setrvačnosti sledovala, kolik pijí a dokrm mě nikdy nenapadl. Přestože se jeden týden stalo, že holčička stávkovala a jedla jednou denně. Být Tebou, tak dokrmování neřeším. V nemocnici se musí dodržet dávky, nedonošenátka musí hlídat, ale doma si to můžeš dělat po svém.
Teď mám 3měsíční holčičku, která v noci taky raději spinká než by jedla. Když se vzbudí hlady, jen funí a hledá, takže kolikrát trvá, než mě tím vzbudí. Ze začátku jsem si řídila budíka a pediatrička říkala, ať to nedělám a nechám to na ní.

Děkuji za uklidnění,

Obrázek uživatele KovAli

dnes je nechám spinkat jak budou chtít až do rána (pokud tedy budou spát zase tak hezky jako včera :-) a nebudu nás stresovat a budit je. A.

Ahoj,ten režim v nemocnici je

Ahoj,ten režim v nemocnici je šílený,vše po třech hodinách a nevyspí se ani maminka ani dítě.Pobyli jsme si v tom maratonu 4měsíce,kluci jsou narozeni 26tt.Když jsme přišli domů jeden z kluků mi trhnul rekord,že spal 14 hodin v kuse.Krmení mě vyšlo sotva na 4x denně.Na kontrole v nemocnicích sem se zmínila jak často krmíme a sestry se zhrozily,že to nemůžem,že musíme budit,ale přitom přibírali krásně.Tak jsem se rozhodla nebudit a podpořila mě v tom i naše pediatrička,spinkáním také přibírají.Synchronizovali se tak nějak sami od sebe.Před kojením a po kojení sem doma vážila kolik toho vypili jako v nemocnici,nemám žádnou váhu,jen kuchynskou na kterou jsem dala tác a měří do 5kg,dál už sem stejně nevážila.Spáči jsou do tedka,jsou jim skoro čtyři a pořád spí po o 3hod. někdy je musím i budit a v půl deváté jdou znova spát.Pokud ti hezky přibírají tak bych je nebudila,odpočinou si a ty taky.Mě to hrozně vzpružilo,když sem šla z nemocnice tak sem vypadala koncentráčník.Jo a po měsíci doma se přestali budit v noci a stačil jim dudlík.

Budit v noci?

Obrázek uživatele KovAli

Ahoj Verčo.
Promiň, že Ti vstupuji do tématu, ale chtěla bych se zeptat na podobnou věc.
Naši kluci byli jen lehce nedonošení a propouštěli nás, když měli oba kolem 2300g. Oba už přibrali za 3 týdny asi na 2800g a začali mi spát přes den i v noci déle.
Proto se ptám: Je opravdu nutné je na jídlo pravidelně budit?
Přes den spí různě, 2-5 hodin (počkám až se jeden vzbudí a druhého probudím a kojíme současně).
Dnes v noci vynechali kojení ve 3.30 a já byla tak unavená, že se nevzbudila. Spali od půlnoci do 6.30 bez jídla. Pak se najedli, usnuli a probrali se za 3 hodiny na další jídlo. Jsem na vážkách, zda je nechat v noci tak dlouho spát a počkat, až se vzbudí sami? Na jednu stranu si konečně hodně odpočinu, na druhou mám obavy, abych něco nepokazila.
Jsou to oba typ "jedlíci", ne hladové děti, o kterých jsi psala.
Ať klučíci hezky rostou a můžeme jít spolu brzy s našimi vypasenými buchtičkami na procházku.
Ali..

Já právě z porodnice vím, že

Obrázek uživatele verika

Já právě z porodnice vím, že Maty (B) si nikdy plnou dávku nevezme. A mám právě zkušenost se starší dcerou, která patřila mezi ty hladové děti, které si neřeknou a jsou schopné spát, i když mají hlad, třeba 6 - 7 hodin. Doktorka mi pak říkala, že takové děti taky jsou, že ne všechny si doopravdy řeknou. Takže se proto trochu bojím to nechat jen na něm, je taky hodně spavej (kluci nám taky trochu oba žloutli).

MM mám dost, takže umělý vůbec dávat nemusím. Možná zkusím spíš najet na ten systém, že budu více dávat flašku a přikládat jen přes den, cvičně. Odsávat musím po každém krmení, jinak mě bolí prsa. Když nekrmím, odaju třeba 130, 140. Kluci dohromady ale potřebujou tak 90.

snad poradím

Obrázek uživatele privorova

Moje zkušenost byla taková, že holky 34tt,kolem 2kg neměly na tahání z prsu sílu, takže ještě na jipu sem už odsávala a přelévala do flaší, a co nevystačilo, mi doplnili UM, a takhle sem to dělala i doma. odsávačkou sem si držela (a stále zvyšovala) laktaci, moje mlíko dávala v lahvích a tak sem měla přesný přehled kolik vypijou. Rozhodně rychlejší bylo jedné po druhé dát flašku, než po troškách a postupně zkoušet kojit, vážit, odsát, dokrmovat... Samozřejmě jsem tu a tam přikládala, třeba když sem věděla že další dávka bude UM, nebo nasbíraná zásoba MM, tak předtím dostaly prsa na trénink :) . A když holky zesílily, normálně se mi chytly na prsa a šly tam pak už jako větší dát na koj. polšt. obě najednou, a šlo to dobře a rychle. Zvládaly lahev i prso najednou, v pohodě. Měla jsem pujčenou odsud tu Medelu se dvěma nástavci, ta mě zachránila, prostě skvělá investice. Tak držím palce, ať se daří tloustout!

Ahoj, my jsme to měli úplně

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, my jsme to měli úplně stejně, jako bych ten první odstavec psala já. Po návratu porodnice jsem hlavně doma neměla váhu a radila jsme se i s doktorkou jestli ji pořizovat, ale vzhledem k tomu že ze začátku jsme chodli na kontroly jednou až dvakrát týdně a kluci hezky přibývali tak říkala ať se doma s váhou nestresuju, když přibývají tak je to ok. Takže o tom kolik vypili jsme nikdy neměla přehled a tím odpadlo i dokrmování, jen ze začátku v noci jsme jim trochu dávali. Jinak jsme to nechaala na nich ať si vypijou kolik potebujou. No a odsávala jsme asi měsíc, pak už jsme po kojení moc neodsála, vypili snad všechno. Takže pokud ti děti hezky přibírají a máte časté kontroly (nebo pokud máš váhu můžeš si je třeba dvakrát za týden převážit) tak bych se na vážení vždy před a po jídle a s tím spojené dkrmování vykašlala, fakt je to záhul a v porodnici mi tahle drezura stačila.
Jinak co se týká synchornizace, drželi jsme se i doma kojícího režimu v porodnici, kluci byli spaví, ještě měli trochu žloutenku, takže jsem je spíš ještě musela budit.

Kojení nedonošeňátek

Ahojky.

Jak jsem s malýma odcházela domů měly přesně 2 kila. Narodily se 32tt. Měla jsem strach, aby dostatečně pily, tak jsem si pořídila váhu, abych měla přehled a hlavně pro můj klid :-)). Nechala jsem je, až se samé nahlásí na papání. Někdy to bylo hlasitěji, někdy tišeji. Z počátku jsem je kojila každou zvlášť, tak po půl hodince, až se jednoho dne nahlásily obě spoločně a už nám to zůstalo.

Myslím, že si děti řeknou když mějí hlad :-)).

Přeji, ať vám to hezky jde. Monika