Skip to main content

Antikoncepce YAZ

Posted in

Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost s touto antikoncepcí? Já jsme ji začala užívat před necelými 3 měsíci a protože mám endometriózu, tak vždy beru 3 plata bez pauzy. Tahle HA má trochu jiné schéma, aktivní tablety se berou 24 dní a placebo jen 4. Včera jsem dobrala poslední placebo tabletu, ale menstruace se nedostavila. Sice mám pocit, jako bych to měla už už dostat, ale nic se neděje. Těhotenský test jsem si ještě nedělala, ale předpokládám, že těhotná bych být neměla - HA beru pravidelně, s manželem na sebe moc čas nemáme a naše holky máme po IVF, právě kvůli mé endometrióze. Stalo se Vám to taky někdy, že byste po užívání HA nedostaly periodu? Zeptala bych se svého gynekologa, ale má dovolenou.:( Moc díky.

pro Zuldu

Obrázek uživatele KovAli

Jasně, nám také budou tři děti stačit. Ale já na výběr už moc druhů antikoncepce nemám. Max. tak barvy těch kondomů :-).
U mě na gyndě tenkrát prokázali, že následné problémy byly způsobeny "prolongovaným účinkem Provery" a podle toho mě "léčili", abych mohla co nejdříve opět otěhotnět. Ale jak jsem psala, každý reaguje na různé léky individuálně.
Chtěla jsem jen doporučit číst příbalové letáky, používat rozum a ne hned do sebe něco rvát. Gynekologové totiž občas doporučují přípravky, ze kterých mají provizi.
Alice.

-

Já jsem Depo proveru taky užívala asi dva roky a maximálně mi vyhovovala. Menses jsem neměla a celý měsíc jsem byla hormonálně vyrovnaná. To bylo super. Je fakt, že jsem pak nemohla otěhotnět a dvojčata máme z IVF, ale svádět to jen na depoproveru bych si u sebe netroufla... Předtím jsem měla problémy s cyklem a první IVF se nepodařilo, protože se vajíčka se spermiemi vůbec nespojili, museli použít icsi. Takže za sebe bych depo proveru doporučila.
Momentálně taky zvažuju, co užívat, chystám se na 6nedělní prohlídku a uvidím, co navrhne lékař. Bez antikoncepce už rozhodně nebudu. Souhlasím, že to není nic dobrého, ale tři děti je pro nás akorát :)

Moc děkuji :)

Ahoj, moc díky za rady.:) Nakonec jsem se osmělila a napsala sms panu doktorovi na osobni mobil. Prý se to u tohoto přípravku stává. Mám to brát dál a pokud chci, tak přijít na kontrolu ultrazvukem. Tak jsem víc v klidu. Je fakt, že jsem hledala na internetu a tam to psali docela často, že se to u Yaz HA stává.
No a co se týče antikoncepce obecně, tak já ji brát musím.:( Nejde ani tak o to, abych neměla další dítě, ale mám (nebo jsem měla) endometrioźu. A tam je jedinou možností vyléčení nebo remise nemenstruovat. Ideálně je to při těhotenství, ale tahle nemoc ti málokdy dovolí otěhotnět. Je to začarovaný kruh. Před tím, než se narodily naše holky, tak jsem byla 4x na operaci břicha, abych se toho sajrajtu z endometriozy zbavila. Naše holky jsou zázrak. A od porodu už nemám žádné příznaky, takže se snažím, aby to tak zůstalo.

Některé antikoncepce to mohou způsobit

Obrázek uživatele KovAli

Ahoj.
Mám odstrašující příklad.
Konkrétně s YAZ zkušenost nemám, ale po prvním těhotenství jsem si nechávala na doporučení gynekoložky injekčně aplikovat 1x za 3 měsíce Depo-proveru. Asi za 4 měsíce jsem přestala úplně menstruovat a trvalo to několik let! Po ukončení kojení (za dva roky) jsem dost přibrala, necítila se o.k., zdálo se mi nepřirozené menses nemít. Tak jsem si dál aplikovat Depo-proveru nedala. Jenže menses stále nic. V příbalovém letáku jsem se PAK dočetla, že může trvat až 36!!! měsíců, než se vše vrátí k normálu, samozřejmě jsem nemohla dlouho otěhotnět. Byla jsem v šoku. Cpali do mě stejné dardy hormonů jako tenkrát brala moje mamka na přechod. Bylo mi z toho pěkně blbě. Asi po půl roce menses naskočila, ale nepravidelně a moc silně (asi už tenkrát mi po té chemii začalo dozrávat víc vajíček najednou). Tak mi dali Cilest a po roce, když jsem ho musela vysadit, protože se mi moc zhoršily žíly a migréna + měla jsem nějaký nález na EEG, se to normalizovalo. Takže 6 let celkem!!!
Holky, tohle svinstvo fakt neberte!!!!!!!
Už nikdy bych si žádnou antikoncepci nevzala, nikdy totiž nevíte, jak zrovna Vaše tělo na určitý přípravek zareaguje. Neuroložka mi to stejně zakázala, takže není co řešit.
Poslední tři roky jsem byla bez antikoncepce a žádné těhotenství se stejně nerýsovalo. Už jsem se začínala smířovat s tím, že další dítě mít asi nebudeme. Navíc mi opět asi začalo dozrávat víc vajíček najednou, protože jsem při menses posledních pár měsíců hodně krvácela.
Jenže v únoru nečekaně pozitivní test a na konci února zjištění, že dvojčata. Rozestup mezi dětmi bude skoro 10let... Krásný šok.
Po porodu budeme používat kondomy, chci si děti užít a ne mít za deset let mozkovou mrtvici.

Sony, přečti si pozorně příbalový leták, koukni na Internet co se kde o tom píše a pak určitě zavolej na gyndu. Zdraví máš jen jedno.
Alice.

Ahoj,Yaz beru a mám stejné

Ahoj,Yaz beru a mám stejné problémy a příznaky jako ty.Právě teď mně menstruace vynechala taky ,už jsem pološílená letěla do lékárny pro těhu test a negativní :_))) A tohle se mně stalo už podruhé.Tak jsem se rozhodla,že až doberu to,co mám doma ,končím s ní.Za ty peníze,co stojí,se nemíním nervovat.S doktorem jsem již o tom mluvila při poslední kontrole a říkal mně,že se toto může stát každé ženě jednou za rok a je to běžné.Stejně jako obráceně - stalo se mně,že jsem zase menstruaci dostala při užívání růžových tabletek cca mezi 10-15 tabletou.

Ahoj,YAZ jsem brala 3 roky a

Ahoj,YAZ jsem brala 3 roky a spokojenost. I když teda nikdy ne 3 plata hned za sebou a s endom. nemám zkušenost. Pokud nedostaneš menzes do zítřka,tak bych to rozhodně řešila s gynekologem, co nejdříve. Příčin může být více. I kdyby jsi to dostala třeba až za 2-3 dny po dobrání placeba, tak bych se s nim pak poradila
Pokud je na dovče, tak určitě má za sebe nějakou náhradu. Pokud ne, tak zvaž pohotovost pro klid duše. Tyhle věci bych nepodceňovala.