Skip to main content

Zavrene dite v aute - Vas nazor?

Obrázek uživatele Olitwins
Posted in

Ahoj,

dnes se mi stala takova divna vec. Zaparkovala jsem u lesoparku v jednom mensim meste na severu Cech. Prede mnou bylo jedno auto, byl tam totalni stin a celkem chladek, ale venku bylo stejne 25C.... V tom dite sedelo a spalo dite v autosedacce, tipla bych tak na 5 let.. Hned jsem si toho vsimla jak jsem zaparkovala....Auto nemelo otevreny okynko. Kolem neustale prochazelo spousta lidi, maninek s detma a kocarkama, nikdo nic, i kdyz se mi zdalo, ze dost lidi si toho vsimlo...., nekdo se i pozastavil a sel dal.... Bydlela jsem v zahranici a tam tohle videt, tak okamzite volam policii, vsichni by to udelali, resp. predtim by kamenem rozbili okno auto a rodic by mel totalni prusvih....., ale jsem ted v Cechach, tak jsem nechtela hystercit.... Rozhlizela jsem se, jestli si nekam rodic jen neodskocil, pak se ptala nedaleko sedicich teenageru, jak je tam to auto dlouho, samozrejme nic nevedeli.... Fakt jsem nevedela, co delat, pak jsem si rekla, ze auto neni na prudkym slunci a nejedna se o novorozence, tak jsem "dala" ridici 15 min na navrat, pak bych zavolala na policii.... Sla jsem s holkama kousek po ceste do parku a kdyz jsem se vracela, tak jsem zrovna z dalky videla, jak nejaky pan s klukem (evidentne byli behat) otevrel auto, nasedl a odjel.... Porad mi to lezi v hlave... Manzel mi doma rekl, ze jsem mela na policii volat stejne, pry je jedno jestli je to mininko nebo dite nebo i stary clovek (pry byl nejaky pripad tech nekde v Alpach...), nevedela jsem, jak to auto tam stalo dlouho a ze stejne bylo horko. ....No ale manzel je cizinec a rekl, ze za tohle by u nej doma bylo okamzity jednani na socialce a velikanskej problem a dite by ten den domu rozhodne s rodicem neslo....

Je mi z toho musim rict nanic...., nechapu, ze nekdo necha dite v aute a odejde.....

Co si myslite Vy?

O.

Tak já se přiznám, že

Tak já se přiznám, že dvojčata (necelých 3,5 roku) v autě nechávám. Pokud si jen potřebuji vyběhnout a vím, že by mi jejich vyndavání a následné usazovaní trvalo ještě jednou tolik času, tak jsou v autě vždycky. Když se jedná o nákup do 20 minut, tak pak se jich vždycky zeptám, jestli chtějí jít se mnou nebo zůstat (samozřejmě že je tam nenechávám ve vedru!!). Nikdy s tím nebyl žádný problém. A hlavně já se vážně nebojím, že by mi někdo ukradl auto i s dětmi. Naopak mi příjde, že v "dnešní době" (abych použila termín, který tu již zazněl:-) se spousta věcí až moc řeší.
Jo a v autě používáme dětskou pojistku proti otevření dveří, takže ani nehrozí, že by sami vylezli ven.

Verika: Děkuju, tak jsem to

Verika: Děkuju, tak jsem to myslela. Statistiky samozřejmě nikoho zajímat nemusí, ale dokládají, že dnes skutečně žádná otřesná doba není. Jen jsem chtěla upozornit na to, že strach z cizích lidí je mnohdy zbytečně přehnaný, a že lidi dlouhodobě podceňují rizika automobilové dopravy.

Veriko.

Ahoj Veriko. Každý to vše dělá podle svého, to je jasné. My děti na benzínce také nevyndáváme z auta apod. Vše co potřebujeme si zařídíme tak, abychom jeli s manželem buď spolu, nebo se zařídíme dopředu tak, aby nebylo potřeba nechávat děti v autě samotné ( lékárna, výběry z bankomatu, stání na benzínkách apod. ). Tak je to u nás. U někoho jiného to takto třeba udělat nejde, nevím. Přesto mě statistiky v otázce bezpečí o děti opravdu nerozhodí, upřímně ani nezajímají. Musím běžet ... Eva

To Eva

Obrázek uživatele verika

No, já bych ty statistiky zas tan nepodceňovala. Já myslím, že Kalanka chtěla říct v podstatě tohle: větší riziko je vyndat dítě z auta a přejít s ním silnici k bankomatu, než ho nechat sedět v autě, auto zamknout a průběžně hlídat, jestli se kolem auta nikdo nemotá. Je totiž pravděpodobnější, že tě někdo i s dítětem srazí na přechodu než to, že ti někdo ukradne dítě z auta. Čili je nakonec bezpečnější dítě v autě v takovém případě opravdu nechat, než ho vláčet s sebou. Toliko ke statistikám :)

A též si myslím, že její nevole k termínu "dnešní doba" není jazykově podmíněna, ale spíš bych řekla, že to, jak "dnešní dobu" vnímáme, je mnohem více ovlivněno médii, než skutečností. A na to jsem upřímně já alergická taky, chybí mi schopnost filtrovat věci odposlouchané z televize a vyčtené z internetu. Ale uznávám, mám tu "výhodu", že v médiích a s médii průběžně pracuji.

Kalanko.

Ahoj Kalanko. Osobně nebudu strach z bezpečí o své děti posuzovat z pohledu statistiky. V tomto případě pro mě čísla nemají žádnou hodnotu. Ale každý rodič se může rozhodnout a jednat podle svého, klidně i podle statistiky. Za své děti nese zodpovědnost každý z nás. Eva

Pozn. Osobně nevidím v termínu "v dnešní době" problém, to se přeci běžně používá.

Tak hezké odpol., jdu taky něco dělat .o)

Strach z únosů samozřejmě

Strach z únosů samozřejmě chápu, ale případů únosu dítěte cizím človekem je absolutní minimum. Naprostá většina únosů v policejních statistikách je únos druhým rodičem. Občas me zaráží, jak někteří rodiče starších dětí své potomky všude vozí, aby se jim nic nestalo - ovšem srovnejte si pravděpodobnost, že se dítěti něco stane při autonehodě (mnohem vyšší) a že dítěti ublíží cizí člověk (mnohem menší, větší část těchto věcí mají navíc na svědomí lidi, co dítě zná).

A ještě poznámky "k dnešní době", které mě opravdu točí - počet násilných trestných činů vykonaných cizím člověkem na dítěti, u nás nijak nestoupá. Opět doporučuji srovnat s číslem mrtvých při autonehodách, které je u nás jedno z nejvyšších v Evropě.

-

V dnešní době únosů dětí? Já se o ně bojím a nejdu od auta, snad jen na pár kroků. A určitě si nemyslím, že to přeháním. Eva

Já bych holky v autě

Já bych holky v autě nenechala,ale je fakt, že na benzíně je nikdy z auta nevyndavám -ale taky nestojim frontu! Když vidim u kasy lidi, tak se vracím k autu a počkám si! Kočárek jsem musela nechat stát u pošty mockrát - máme jí v patře, ale bydlím na vsi, kde zná každej každýho,spíš jsem boudy přikrývala plínou, protože je báby klidně hladí a to mi vadí :-( Jeden čas jsem řešila, jestli nechat holky dospávat v autě po plavání, nechala jsem je tam s chůvičkama jednou 5min, na dýl jsem neměla nervy - raději jsem je vzbudila... a to mám u domu stání ve stínu a tehdy ještě nebyly vedra ;-)

A dost bych taky uvažovala o zavolání policie, pokud by se do 15min nikdo neukázal u auta... Ale vidět v zavřeným autě vřeštící děti jako Ifka, tak bych nevydržela a volala je asi rovnou :-(

Také přispěji s troškou do mlýna

Obrázek uživatele KovAli

Ahoj.
Opravdu zajímavá diskuse.
Asi bych řešila podobně jako Olitwins. Auto nebylo na sluníčku, dítě spalo, počkala bych nějakou dobu nedaleko až rodiče přijdou. Určitě bych s klidným svědomím nikam nemohla odejít. Policii bych volala jen kdyby bylo dítě vzhůru a hysterčilo, nebo viditelně apatické a "upečené".
Za sebe. Dceru v autě někdy necháváme, je jí 9 let. Ona totiž s námi odmítá např. jít nakupovat do potravin a já se s ní nemíním na veřejném parkovišti dohadovat. Vždy se sama zamkne v autě, pootevře si okýnka na škvíru a čeká. Dokonce jí občas nechávám i klíče od auta. Vždy sedí jen vzadu, nevystupuje, neotvírá, s nikým se nebaví, čte si, párkrát i usnula, má tam polštář a deku. Opravdu je rozumná a věřím ji.
Úzkostná matka jsem byla asi do jejích 7mi let, vždy a všude jsem ji měla s sebou. Jak začala chodit do školy, postupně jsme zkoušeli ji chvilku nechat doma, na dohled v autě, šla vyhodit sama koš. Vždy to bylo na základě domluvy a chtěla to i ona.
V tomto věku jí už hodně věřím, musím. Ze školy jezdí sama přes 30 minut MHD, chodí za mnou do práce centrem Prahy (cestou počítá např. černochy, aby se nebála :-), nikdy se mi nestalo, že by něco udělala jinak, než jsme se dohodli, s někým cizím se bavila. Vždy předtím přehráváme situaci a co by kdyby. Píšu jí podpůrné sms např. když např. tramvaj někde dlouho stojí ať zachová klid, když nestíhám dojít včas apod.
K autu zdůrazňuji, že u sebe má vždy mobil, nikdy to není v podzemních garážích, ale vždy tam, kde je vidět, nikdy není horké počasí a vždy je vzhůru. Vodu a něco malého k jídlu máme v autě stále.
Doma už byla i dvě hodiny sama, dívala se na film a divila se, že už jsme zpátky.
Dle mého je to takto u nás v pořádku. Navíc, nervózní jsem vždy já, ona je v pohodě a čeká.
Alice.

-

já bych tedy nechtěla nikoho pobouřit, ale musím přiznat, že také jsem nechala děti sedět jednou v autě a vyběhla na poštu. A také, když jsem se vracely s výletu a děti usly v autě, zaparkovaly jsme na zahradě ve stínu, já doběhla pro chůvičku, kterou jsem jim strčila do auta, abych je mohla popř. slyšet a šly jsem s manželem domů, s tím, že až se vzbudily jsme si pro ně šly. To mi přišlo jako daleko lepší varianta než jezdit v rozpáleným autě. Ale jinak bych nikde děti samotné nenechala, můj největší strach je totiž z toho, že mi je někdo ukradne.Katy

Docela zajimava diskuze musim

Obrázek uživatele Olitwins

Docela zajimava diskuze musim rict.... a jsou samozrejme ruzny stupne tohoto "prohresku" (pro nekoho prohresek, pro nekoho ne), myslim, ze je fakt rozdil, zaplatit na benzince a nechat deti v aute, coz delam, ac velmi nerada, obcas i ja a jit si na 20 min plus zabehat. Ale je to jen muj nazor. Pro me pohodlnost vs. nezodpovednost a hazard. Videt zaparkovany auto s ditetem u benzinky (i na parkovisti), tak me nic nenapadne a jedu dal. Nechat dospat dite v aute na zahrade u domu je uz uplne o necem jinym, je to podle me normalni, pokud si tedy otevru okno nebo mam tu chuvicku (to me fakt nenapadlo:)).

Premyslela jsem o tom dneska dopoledne, kdyz jsem byla v parku znova a dospela jsem k tomu, ze bych po tech 15 min (jeste jsem pred tim 5 min parkovala, minimalne, moc to neumim:)) policii fakt zavolala. Jsem zjevne paranoidni hysterka, ale uz asi jina nebudu. Je fakt, ze nevim, jestli tam stalo auto predtim 5 min, nebo pul hodiny a opravdu nerada se pletu do veci jinych lidi, ale proste nechtela bych si vecer v novinach precist, ze vyprostili chlapecka z auta u parku a byl dehydratovany atd. Tak to mam proste ja... Mimochodem vcera bych pokud bych zavolala policii zaplatila pokutu za spatne parkovani (ja i ten pan).

Me zas nekdy prijde, ze dnesni spolecnost je obcas o tom nestarat se o ty ostatni, jen o sebe, byt tak trochu lhostejny. Protoze pokud by se pan nevratil, tak by kolem auta porad dal prochazeli pejskari a maminky s kocarky....dokud by se neobjevil nejaky jiny paraniok nebo "aktivista".

Tak pozor na me - cha, cha!

Ahoj. V mém případě záleží na

Obrázek uživatele LucieR

Ahoj. V mém případě záleží na situaci a taky věku dítěte, benzínky jsou přehledné (tedy alespoň u nás, máme je malé), to mi nevadí, jinak patřím spíš mezi hysterky :D . Popisovaná situace se mi rozhodně nelíbí. Jít si zaběhat?! Pána mohl pokousat pes, srazit cyklista...cokoliv. Počkala bych taky a navíc bych to pánovi řekla, protože ač se neprosil, spoustu maminek by tímto donutil alespoň na chvilku zaměnit výlet do zoo za hlídání auta. Kdyby se v rozumnou dobu nevrátil, volala bych, třeba by si to příště rozmyslel. Já třeba volala polici na šlapku, která měla opodál kočárek s dítětem, nepochopila jsem, kam ho dá, když jí někdo zastaví. Navíc byl pařák...to mi hnulo s žlučí.
PS. tankovala jsem s holkama jen jednou, za deště, holky spaly, stála jsem u výlohy, pouze dva stojany, i tak jsem měla u kasy krk jak žirafa a paní hned "vy tam máte miminko, co?" :DD

Velký souhlas s Verikou i

Velký souhlas s Verikou i zuldou. Popisovaný případ mi nepřijde nijak extrémní, já bych si to netroufla, ale 25 stupňů není nějaký enormní hic, pětileté dítě není miminko či batole a pokud stálo auto v hlubokém stínu ...
Taky jsem na malé vesnici a někdy nechám kočárek při rychlém nákupu venku.
Opravdu mám pocit, že hodně maminek dnes všechno přehání, mám pocit, že to není k dobru ani jim ani dětem. A nemám ráda souzení ostatních rodičů, protože zvenčí se to až na extrémní případy posoudit nedá.

-

Já souhlasím s Verikou. A přiznávám, že osobně taky nechám děti v autě, nespící děti, pokud jdu do: lékárny, bankomatu, tankovat, pro dva rohlíky v malém obchodě. Záležitost pár minutová by v případě, že bych děti táhla s sebou, znamenala akci minimálně na půl hodiny. Když ale děti protestujou a chtějí se mnou, beru je i tak, nezavřu je tam násilím ... Událost z lesa je ale i pro mě trochu silný kafe. Přesto bych si to netroufla hodnotit a odsuzovat, ale být na místě Oli, asi bych taky hodně zvažovala policii volat.
Souhlasím s Verikou, že se dnes vše hodně prožívá. Je to jako s kočárkem před prodejnou ... Taky jsem občas nechala kočárek před poštou nebo bankou. Rychle dovnitř, vzít jen číslo, a zpátky ke kočárku, odkud jsem sledovala, kdy jsem na řadě. Uznávám - hrozný stres, ale jinak bych v tom každodenním životě, kdy hlídání není na dosah a potřebuju spoustu věcí zařídit, nezařídila nic.
Předpokládám, že se teď rozvine diskuse na téma samotný kočárek, ale prostě někdy není zbytí. Bydlím ale na malém městě, téměř bez kriminality, jinde bych si to nedovolila.

Ono je hezké říct, že si

Obrázek uživatele verika

Ono je hezké říct, že si všechno, co si můžu zařídit předem sama, si předem zařídím (dojedu si předem na benzínku, k bankomatu, do lékárny a tak dál). Nicméně, já jsem v autě skoro denně a jezdím sama s dítětem. A ne, opravdu nejde vždy vše předem vyřešit a zařídit si dopředu, už třeba proto, že manžel nejezdí z práce ve tři, abych si mohla dojet do města, případně na benzínku, u které tankuji a která je od našeho domu vzdálená cca 35 km. Nechat dítě na benzínce v autě, kde na auto vidíte vy i kamery, nepovažuju za hřích a ani jen za pohodlnost, ale mimo jiné i za šetrnost vůči dítěti, který, když spí, se potřebuje dospat a nepotřebuje, aby ho máma tahala na 2 minuty z auta. Nebo ve chvíli, kdy je dítě starší a samo si řekne, že chce v autě počkat, tak taky nevidím důvod, proč ho tahat k bankomatu na výběr peněz. To auto není pro dítě neznámý prostor, zvláště když v něm cestujje často. No, někdo nechává dítě v autě dospat. Já to nedělám a ano, jsou také situace, které mi přijdou osobně moc, nechat dítě na parkovišti mi přijde nebezpečné nejen kvůli tomu, že by se dítě mohlo přehřát, ale i kvůli tomu, že by mu mohl někdo ublížit. Ale nemyslím, že pro dítě musí být nutně stresující, že když přijedu někam na návštěvu, zaparkuju na dvoře, tak nevím, rpoč bych dítě v autě dospat nenechala. Každý ale své dítě zná nejlíp sám. Ví, jak se dítě chová, co mu vadí a na co je zvyklé. Ano, některé dítě se rozeřve okamžitě, jak zjistí, že mámu nemá v deseticentirmetrovém dosahu. Některé ne a nezáleží to jen na věku. Každý rodič nejlíp ví, jestli je dítě napité, jestli má plínu nebo bylo před čtvrt hodinou čůrat, jestli má u sebe chůvičku, jestli usnulo před pěti minutama nebo před dvěma hodinama.

Ano, nezávislý pozorovatel nemůže tohle všechno vědět a pokud zavolá policii, je to v pořádku, protože se opravdu stává, že někteří rodiče na dítě skutečně zapomenou a tak dál. Ale šmahem říci, že jsou všichni tihle rodiče nezodpovědni a hrozní mi přijde poněkud unáhledné. Ostatně, kde kdo z nás děláme věci, které by ostatní rodiče nedělali, protože to považují za riziko (například jsou tací rodiče, kteří se svými dětmi lezou od útlého dětství po skalách a to je kupříkladu pro mě něco, čeho bych se já bála, ale chápu, že drtivá většina rodičů k tomuto sportu přistupuje bezpečně). Nás rodiče nechávali ve věku mé dcery doma samotné jen se staršími sourozenci. Dneska by taková matka byla vyvrhelem společnosti. Chybí mi v těhle posudcích určitá míra selskýho rozumu a tolerance a přijde mi, že v současném boomu jsme trochu víc než přirozeným způsobem ovlivněni médii a nátlakem toho, jak je správné dítě vychovávat a starat se o něj. Osobně mi to trochu leze na nervy :)

Lidi jsou ruzni, znam rodinu,

Obrázek uživatele Hana H.

Lidi jsou ruzni, znam rodinu, co takhle nechava synka v aute v podzemnich garazich "dospat", zatimco jde nakoupit, ja to proste nechapu, sama nevim, jak bych se zachovala v tom pripade, co popisuje Ollitwins. Kazdopadne je to obrovska nezodpovednost! A pohodlnost rodicu. Nechapu, ze nemaji strach.

Nemyslím si, že je hřích,

Nemyslím si, že je hřích, nechat v autě chvilku 8leté dítě. Vždyť takové už chodí většinou samo i do školy, mělo by "mít rozum". Ono je situce a situace. Já pokud na auto nevidím, děti z auta vždy beru s sebou, i když jsou 4 a je to značně komplikované. Ale třeba na benzině je nevytahuji nikdy. Pokukuji na auto, vždy zopakuji, že nesmí vylézat z auta a ani se neodepínat. Nebylo by možné, abych je na tu jednu minutu všechny odepla, oni vyskákali, šli jsme ke kase a zpět, je to zbytečnost. Kluk má 6, trojčata 4 roky. Stejně tak včera jsem potřebovala vybrat z bankomatu, byla jsem pár kroků od nich a pak jsem ještě nakoukla do lékárny, stále jsem na ně viděla. Myslím, že jednou prostě nastane věk, kdy jim musíme začít důvěřovat.

No, my tedy také necháváme

No, my tedy také necháváme děti dospat v autě. Auto samozřejmě ve stínu a používáme chůvičky nebo mobily abychom věděli, kdy se vzbudí. Třeba to tak také měli ošetřené. Petra

-

Ahoj. Za naši rodinu říkám, že bychom dítka nenechaly v autě nikdy samotné. Když jel s dětmi manžel sám, tak si natankoval předem, nebo jel na benzínku, kde se platí u okénka z auta. Takové jednání lidí opravdu nechápu. Asi bych volala po chvíli také policii. Eva

trestné to je

Taky už jsemn se s tím jednou setkala, vyrazila jsem s kočárem ven a před domem vřískalo zavřené dítě v autě. Byl to ještě malý kluk, tak jsem se ho snažila přes sklo uklidnit a vyhlížela matku.. Ta naštěstí po chvíli dorazila, byla vyzvedávat nějaké věci.. Nebylo teda horko, ale pro to dítě je to určitě hrozný pocit, když se probudí, a rodiče nikde. No a tuhle byl přeci ten případ, jak si matka s babičkou odskočily na hřbitov a holčička mezitím podpálila auto a uhořela..
Na druhou stranu mi to moc nepřísluší komentovat, protože autem jezdíme vždy dva, zatímco jiná maminka kvůli okolnostem musí třeba vyrážet s dětmi autem sama, a pak to prostě občas riskne, když jí nevhodně dítě usne.. Kojenec jde vzít i s tou autosedačkou, ale 5tileté dítě už ne.. V případě dvojčat jsou problém asi i ty dva kojenci (přenášení v autosedačce).
Okénko tomu klukovi otevřené nechat mohli, a kdybys zavolala po chvíli policii, tak by ti nikdo nemohl nic vyčítat. Není to amerikanismus, je to trestné i u nás, viz http://auto.idnes.cz/z-auta-se-v-horku-stane-pec-nechat-v-ni-dite-je-na-...

ahoj,

já bych dítě, děti, nikdy nenechala v autě ani na benzině, při výběru z bankomatu, prostě nikdy! je to sice velmi lákavé a POHODLNÉ, ale prostě NE.

Jen bych chtela dodat, ze 1/

Obrázek uživatele Olitwins

Jen bych chtela dodat, ze 1/ svou zahranicni zkusenost jsem psala proto, abych vysvetlila svuj myslenkovy pochod a popsala druhy extrem, na druhou stranu, co je na srovnani spatnyho? 2/ zrovna jsem tu chtela napsat, ze samozrejme taky jezdim na benzinku a musim tam platit a mimochodem se mi x-krat stalo, ze jsem odesla, deti spali, po zaplaceni se vratila a meli totalni hysterak, kde jsem.... nekdy tam byla pekna fronta a slo to dost pomalu 3/ mimochodem nesouhlasim vubec s tim, aby se dite odebralo rodicum, kdyz tohle udelaj..... Nemyslim, ze otec je "zlocinec", jen zjevne nedomyslel vsechny dusledky, vcetne toho, ze nekdo tu policii zavolat mohl a pan by mel minimalne popotahovani, i tady v Cechach.

Ano, pan si jen mohl odskocit na toaletu. Asi jsem nenapsala, ze jsem obesla vsechny keriky okolo (respektive honila svoje deti, ktery mi hned to vyndani z auta zdrhli) a nikde ani noha a dokonce jsem se chtela jit zeptat do vodackyho klubu vedle, kterej ale byl zavrenej. Jen prichozi lidi chodili kolem. A pan evidente pribehl z joggingu, jeste tomu starsimu podal lahev s vodou. Moje auto bylo po navratu v tom stinu mimochodem docela vyhraty....

Psala jsem to proto, ze je proste zivotu nebezpecny zavrit dite v lete do auta a odejit. To mi nikdo nevymluvi. Otevrit okynko (ani to tu nebylo), pomuze minimalne. Taky si ten pan mohl pri joggingu zlomit nohu a dite mohlo zustat v aute i o dost dlouho nez planoval. A proste se tady nad tim nikdo moc nepozastavuje, tj. o tomhle nebezpeci se nemluvi.

No nic, sama se priznam, ze jsem paranoidni, s holkama v aute to mam podobne jako KatkaAd a to jsem bydlela v oblasti, kde nebyla temer zadna kriminalita a lidi si nezavirali ani auta, ani domy.... Asi tak.

zažila jsem něco

Obrázek uživatele Ifka123

zažila jsem něco podobného
přijeli jsme na nákup k Tesco v Brandýse, vystupuji na parkovišti pro rodiny, vedle auto, evidentně zamčené a tam ubrečený chlapeček, tak pětiletý a druhé dítě tak tříleté se evidentně před chvílí v sedačce probudilo, ale oba už byli řádně uplakaní. Okamžitě jsem chtěla po svém muži, aby se podíval,co vidím já.
No, nepletla jsem se, byl tak květen.
Vytáhla jsem bleskem svoje jedno dítě a posadila do vozíku, aby nemohlo pobíhat a s telefonem v ruce, že budu volat policii, vyrazila dovnitř k informacím s poznamenanou SPZetkou, že rodiče nechám vyvolat.
V půli cesty jsem potkala paní, sotva tlačící vozík a jenom jsem se tak letmo ohlédla, zastavila u onoho auta a cestou dětem vesele mávala.
V tu chvíli jsem byla zpět a nemůžu tu psát, co jsem jí dala, muž mě nakonec musel rvát za batoh k ústupu, protože bych ji asi fyzicky napadla.
Její odpověď byla, že nemají rádi nakupování, zlobí, navíc v autě to mladší dítě spalo, žE JSOU ZVYKLÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!že to bylo jenom na skok, ....
no, já takový vozík nakupuji tak půl hodiny a to nepočítám zdržení u pokladny.

Neprožívám, že je dítě v

Obrázek uživatele verika

Neprožívám, že je dítě v autě, když jde rodič vyzvednout recept do lékárny, která je hned vedle, když jde zaplatit na benzínce nebo když jde vybrat peníze z bankomatu. A to ani spící dítě neprožívám, tedy nemám strach, že se jemu něoc stane. Spíš si myslím, že je u větších dětí riziko, že už si sami zevnitř otevřou auto a že můžou do auta pustit nezvaného hosta, který nejen že může vykrást auto, ale hlavně může ublížit dítěti, což je horší problém, než kdyby mělo dítě chvíli žízeň. Otevřít auto teď kupříkladu dcera umí a teď se o ní bojím víc, než v době, kdy byla úplně malé mrně a tohle neuměla. Takže ne, já bych ji nenechala v autě, pokud bych si nepotřebovala jen odskočit. Na druhou stranu bych v otci zase neviděla zločince. Mohli mít s sebou kupříkladu vysílačku, nevíte, jak daleko opravdu se starším synem byli, nevíte, jak dlouho byli od auta pryč. A také bych nesrovnávala zdejší způsoby se způsoby výchovy v Americe... :)

KatkoAD

Chlapi ale tohle neřeší tak jako my ženský,v hlavním příspěvku od Oli šlo o chlapa,ty si taky svýho sprdla a otom svým jsem psala níže....upozornuju že když dceru v autě nechá nikdy nespí!zamkne ji a vysvětlí že se hned vrátí....spící dítě nechat samotné v autě je přeci mnohem horší když se náhodou probere....šokovaně neví kde je a kde jsou rodiče atd. ...když necháš bdělý 8letý dítě 5min v autě čekat....nepřipadam si že by mě zato měli zavírat!

S tímto bych si rozhodně

Obrázek uživatele KaterinaAd

S tímto bych si rozhodně nezahrávala, nicméně řešení "dite by ten den domu rozhodne s rodicem neslo...." mi přijde příliš americké. Pár minut ve stínu asi není nijak nebezpečné, záleží na okolnostech, jen hodně nezodpovědný rodič nechá malé dítě v autě na sluníčku. Já bych tam prcka nenechala ani na vteřinu samotného už jen z toho důvodu, že bych měla panickou hrůzu, že mi někdo ukradne auto i s dítětem. Manžel nechal jednou děti v autě a odběhl do McCafé, sprdla jsem ho, prostě mi ten pocit, že tam byli sami byl hrozně vadil, ale chápu ho, spali a kvůli pár minutám je nechtěl budit..

ahojky zachovala bych se

ahojky

zachovala bych se uplně stejně čekala bych určitou dobu a pak volala........tohle dělá spouta rodiču někam vyrazí a v destinaci dítko stále hnípe tak ho nechá dovyspat a jde....viděla jsem to mnohokrát ,ale byl stále poblíž nikdy neodešli kilometry od něj!!!
ted je ale taky otázka jaká je snesitelná hranice doby,kdy nechat dítě samotné v autě??!máme děti tři...když je má na starosti manžel sám a potřebuje nutně vyběhnout třeba na pár minutek(5min) zaplatit složenku ,nechá nejstarší dceru v autě čekat,protže ve třech by zbořily poštu....dle tvých slov ,ale už by mě v cizině pomalu zavřeli????kdo koriguje tu dobu ten čas???.....hlavní je že člověk musí myslet hlavou ne zadkem.....veřejně přiznávám že 5-10minut dceru necháváme v autě její skoro 8let.......4letý dvojčata bych si ještě absolutně netroufla!!ani když by spaly.......
jeto celé divné na myšlenky,nedivim se ti...někdy není zbytí...tady šlo zřejmě o sca 20-30minut možná mnohem víc, toje dost a hlavně ten chlap byl kolik metrů-kilometrů od auta,....ten chlapeček se mohl probrat...chtít čůrat ,pít...a mohlo být zle...to kdybys viděla jak tam brečí volala bys hned toje jasný...ale spal....takže ikdyž jeto divný není na tom asi nic špatnýho......já bych šla max pár metrů....a stálý dozor nad spícím mrnětem v autě by byl samozřejmostí......ten chlap udělal belkou cbybu.....když ho tam nechal takhle dlouho a šel od něj daleko ....

Ahoj, mně se tohle stát, tak

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj, mně se tohle stát, tak asi taky zavolám na policii. Absolutně nechápu, jak si může někdo dovolit nechat spící dítě v autě (jakéhokoli věku). Co kdyby se vzbudilo - co bude jako samo dělat? Je to úplně stejné jako ho nechat samotné někde jinde... Nehledě na to, že se prostě může cokoli stát. No hrůza. Katka