Skip to main content

Chtěla bych se zeptat, jak můžu věřit údajům na výrobcích - od jaké věkové skupiny jsou vhodné. Resp. jestli to správně chápu, že udané měsíce jsou pro mimča, která byla na UM a začali s příkrmy(zatěžovat střeva) od 4.ukonč. měsíce. Takže když moje koťata byla kojená do ukonč. 6. měsíce, tak bych to celé měla o ty dva měsíce posunovat? U mojí doktorky je vždycky děsný frkot, tak se jí nestačím na takovéto "detaily" ptát ...
Nemáte někdo brožuru nebo doporučení na knihu, jak správně zdravě s příkrmy začínat...

příkrmy ještě jednou

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojte,
Pro Katku: nechal bych to na dr., určitě dobře poradí, ale je fakt, že při hmotnosti dětí by bylo vhodné nečekat na 6. měsíc a zahájit příkrmy dříve. Jinak může mít vzniknou deficit železa - při hmotnosti 7,5 kg nemusí stačit přísun železa z UM ani MM.

Pro Alici a Nopkaeliska: názory na zavádění příkrmů se liší a ani lékaři nemají jednotný názor. Já čerpám hodně z odborných poraden na Virtuální porodnici (www.porodnice.cz), zejména poradny Doc. MUDr. Honzíka. Má podle mého názoru mnoho zkušeností a jeho rady mi kdysi pomohly víc, než náš pediatr. Dr. Honzík ve svých odpovědích už cca před 2 roky upozorňoval na fakt, že se poslední dobou hranice pro zavádění příkrmů přehodnocuje a tou pomyslnou hranicí je nyní na rozdíl od věku hmotnost dítěte - 6.000 g. Dokonce jsem našel i v poradně MUDr. Fedorové na stejných stránkách, takže to rozhodně nebude izolovaný názor.
Ale jak říkám, názory se velmi liší, problematika podléhá neustálému vývoji, je to stejné jako se zaváděním masa :-)

Tom

Přesně tak, u kojených je to + 2měsíce

Obrázek uživatele KovAli

Ahoj.
Také jsem kojila (2,5 roku) a s příkrmy začínala později. U kojených dětí vždy přičítáš 2 měsíce (k tomu co je na skleničce).
Nesouhlasím s tím, že rozhoduje váha a ne ukončený měsíc. Dcera měla např. maso poprvé až v 11.m (domácího králíka) a zeleninové a ovocné příkrmy byly vždy spíše na tričku než v ní. Nikdy anémií nebo nedostatkem železa netrpěla. MM poskytuje všechny látky, které dítě momentálně potřebuje! Nejsem zastáncem vegetariánství u dětí, ale dle mého u masa čím později, tím lépe. V dnešní době je v mase z velkochovů takového svinstva, že úplně stačí to, co přechází do těla dítěte s MM.

Stoprocentně Ti poradí výživová poradkyně tady na dvojčatech.
Kontakt: Lenka Hanušová, přednášky a poradenství - výživa; hanuslen@post.cz; 739 292 278. Má dvoačata holky (kolem 10let, byla jsem u ní na přednášce o výživě).
Klidně jí napiš mail.
Měj se, Alice.

Ahoj Petro, děkuji za

Ahoj Petro, děkuji za nabídku, nechala jsem se inspirovat a požádala jsem setru u doktorky o brožury. Jen zběžně jsem je zatím prolistovala a příkrmy tam doporučují už od 4. měsíce - protože jsou to reklamní brožury :))
Tak asi vyrazím do knihovny. Možná to moc řeším, aspoň sestřička se na mě tak dívá. Ale já nechci za pár měsíců brečet, proč zrovna já mám dítě s alergií, když proto neudělám maximum.
Hezký víkend

Knížku bych doporučila

Knížku bych doporučila Paulová-Gregora Maminčina kuchařka, nebo kdybys chtěla odborněji, pak určitě Mydlilová Kudlová Výživové poradenství u dětí do dvou let.

Nemohu souhlasit, váha nad 6

Nemohu souhlasit, váha nad 6 kg není indikací k zařazení nemléčných příkrmů. Jako vhodné období pro příkrm WHO stále udává ukončený 6. měsíc, a to z důvodů zralosti trávicího systému. To platí jak pro děti na MM, tak pro děti na UM, u těch ovšem je třeba některé prvky jako např. železo, doplňovat ve formě sirupu např. (někdy i u anemických miminek na MM). Zařazení nemléčných příkrmů před tímto věkem zatěžuje jak trávicí systém, tak ledviny.
Platí pro prospívající zdravá miminka, u dětí se zdravotními problémy a odchylkami je třeba se řídit doporučením lékaře.

Firmy bohužel často uvádějí věk na svých výrobcích, který neodpovídá doporučením WHO, např. smetana, koření apod.

Tome, takže když ma můj prcek

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tome, takže když ma můj prcek ve 3,5 měsících 7,5 kg, muzu čekat, ze doktorka o prikrmech začne? Popr pokud nezačne, mám se sama zeptat? Je fakt, ze posledních par dnu vyžaduje kojení častěji, ale porad bych řekla, ze v normě.

Nestlé - zdravý začátek

Ahoj,
mám tady od Nestlé brožuru, pokud chceš za obálku se známkou ti jí pošlu.
Jsou tam různé rady i recepty na příkrmy. Mně se docela líbí. Jednu mi dala doktorka, druhou mi poslali když jsem objednávala Bebu.
Jestli chceš, tak se ozvi na mail petra.nedomova@email.cz
Hezký den Petra

Ahoj Tome, díky za rady. Jsem

Ahoj Tome,
díky za rady. Jsem jen trochu překvapená tou informací, že i na UM se čeká až do 6 měsíce. Známé (z porodnice) pediatr jí doporučil příkrmy už od 4. měsíce. Máme tedy stejně staré děti a když jsme se v jejich 5 měsících potkali, moje holky byly plně kojené a její prcek měl na sváču pribiňáka :)
Občas si říkám, jestli nejsem až moc punktlich.

Neuvažoval jsi o sepsání nějakých skriptiček :) Je tu od Tebe spousta rad, ale já je lovím dost náhodou.

příkrmy a doporučený věk

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
posouvat nic nemusíš. Hranice zavedení přímrů do stravy se dnes už nebere podle toho, zda mimčo bylo na UM nebo kojené, ale podle váhy a rychlosti růstu. Miminka vážící přes 6000 g, která zároveň rychle přibývají, by se měla začít přikrmovat dřív než v 6 M bez ohledu na to, zda jsou kojená či ne, protože z MM ani z UM nepokryjí vyšší nároky na železo. Naopak dítě na UM netřeba přikrmovat po ukončeném 4. měsíci, pokud ještě neváží 6 kg.
Takže asi tak. Pokud zavedeš příkrmy, můžeš se bez obav řídit tím, co je psáno.

Tom