Skip to main content

Dvojčátka 29.týden - má někdo taky taková?

Dobrý den,
narodila se nám dvojčátka 29 týden ukončený a ráda bych se podělila s někým o pocity a rady...cítím strašnou křivdu a zároven vinu,že se narodili takhle brzy :-( děkuji za jakýkoli příspěvěk...

byla jsem v porodnici s

byla jsem v porodnici s maminkou, která měla taky chlapečka dokonce 37+5 a měla ho na ventilaci týden. Vysvětlili ji, že malý se mohl trošku nadechnout plodovky a trochu ho to zlobilo a špatně dýchal. Ale je v pořádku. Věř, že to dopadne dobře a brzy bude u Tebe!

Rodila jsem 26+0 kluky a měli

Rodila jsem 26+0 kluky a měli kilo a půl dohromady.Na ventilaci byli dlouho.Jeden se z toho dostal brzy,ale ten druhý mi zakrvácel do mozku.Jenže to vše způsobila jejich nezralost.U tak velkého dítěte fakt nevím,snad to bude jen chvilkové,v nemocnici sem to slýchávala často a děti se z toho dostávali brzo.Přeju hodně štěstí.

Ahoj, nejprve gratulace k

Ahoj, nejprve gratulace k narození kluků! Já mám dvojky 26+0, holka byla na UPV 7 dní, kluk s přestávkami 28 (měl zápal plic). Je pravda, že děti narození v 37 tt by již s dýcháním žádný problém mít neměly. A řekli ti lékaři, proč nedokáže sám dýchat?? Držím palce, ať je brzy fajn. A jen tak mimochodem, mým dětem budou za 2 měsíce 4 roky, do dvou let všechno dohnaly a jsou naprosto v pořádku (akorát jsou drobní). Tak věřím, že i u vás se vše v dobré obrátí.

Moji kluci

Ahoj všichni,
prosím někoho, kdo má zkušenosti z umělou ventilací u dětí, jestli by byl tak hodný a napsal mi. Narodili se nám dva kluci jako buci. Porod byl ve 36+3, kluci měli oba 46 cm a 2250g. Oba šli do inkubátoru, Kubík je v pořádku, ale Šimonka převezli doktoři po 12 hodinách na JIP, nezvládal sám dýchat, tak ho napojili na umělou ventilaci. Je na ní druhý den a nikdo mi neumí říci, jak by to mohlo probíhat atd. ( což chápu, každý případ je jiný ). Jen se mi jedná o to, zda měl někdo z Vás stejný problém a vše dopadlo dobře.
Díky všem a hezký den

Dvojčátka

Ahojíček jestli máš icq nebo skype ozvy se mám holčičky narozené ve 29tt.Moc držím palce.Jana

píšu pro carrinku níže a ostatní: doktoři jsou prostě hovada

promiňte ten výraz, nás taky takhle strašila, ať se neradujem, že buď umře jeden nebo oba, ať si je nechám vzít, a za 14 dní nám budou dva roky!
prostě jak nespadáme do jejich podělaných tabulek jsme k ničemu. tolik dětí už jistě umřelo jen díky nim, že rodičům poradili špatně!
CARRINKO hlavně že to dobře dopadlo, co?
ahoj Jitka

taky přidám svou troškou do mlýna

po šíleném těhotenství plném strachu jsem rodila 32+3 a byli hodně malinký. nyní za dva týdny 2roky a vše je konečně ok.
ale moje psychika byla narušená strašně dlouho, propadala jsem panice, strachu, ale snažila jsem se být "statečná"-blbost. nyní už bych se někde v koutě pořádně a pořádně vybrečela(byla sem celé šestinedělí na oddělení a odstříkavala mléko s ostatníma mámama a nebylo kde se vyřvat) prostě tohle určitě není tvoje vina, naopak buď šťastná, že jsi je donosila přes tu jejich pitomou pomyslnou hranici 24týdnů a raduj se. určitě to bobeškové zvládnou! moc na vás budu myslet!!! my prošli strašnýma obd. a bylo to někdy moc těžký, na to se připrav ale ono se ti to všechno jednou "vrátí" a děti ti vynahradí úplně všechno. jsou strašná radost i při tom všem shonu a stresu. ten pocit až je budeš držet v náručí a mazlit, moc Tobě a tvým štístkům přeju jen hodně zdraví a sil! určitě se neobviňuj, a pokud budeš plakat je to jen dobře. kolikrát bych si pořvala ještě ted!!!

Drž se a hodně sil Jitka a divočata!!!

Také jsem si to vyčítala

Také jsem si to vyčítala nějakou dobu,pak už na výčitky nebyl čas.Měla jsem a mám velkou oporu v rodině,nikdy mi nikdo nenaznačil,že by to byla moje vina a to u nás to úplně v pořádku není.Rodila jsem 26+0.Nevyčítejte si nic,nedělala jste přeci nic špatného pro děti.Holt je pro některé ženský jsou dvě děti najednou moc.

Ahoj předem popřeju všem

Obrázek uživatele Lida_3974

Ahoj předem popřeju všem hodně zdravíčka.Kluci se narodili nečekaně 31+5tt.tyhle pocity jsem měla hodně dlouho.Myslim že to úplně odeznělo až po prvním roce.Trochu jsem s tim počítala že se narodí dřív ale tak o 14 dní ne o 8 týdnů.Nejvíc mě štvalo to nepochopení rodiny.Podle nich jsem byla hysterická všechno moc přeháněla to mě fak vytáčelo.Nikdo kdo tim neprojde nepochopí ty obavy. Ničeho se nebojte všechny jsme to zvládli a vy to také zvládnete vim to.Věřte dětem i doktorům.Lída

Re:

Ahoj Jano,chapu tve pocity ale nemusiš se citit vina to se stava.I my mame dvojčata holky narozene 26+6 nyni je nam 16 měs.korigovaně 13 měs.Neboj se tva mimča to zvladnou.Dnes jsme jedna z nejvyspělejšich zemi co ma perfektně vybanene neonatologicke odděleni.Take špičkove odborniky.My jsme take stravili 2 měsice v inkubatorech.Ale nemaš se čeho bat.Oni to zvladnou.Doktoři ti je dopečou.Nemusiš citit vinu.Většinou se vicečetne těhotenstvi rodi hodně brzy.Stava se to.I ja jsem se citila mizerně a o to vic když mě 7 den propustili domu a holčičky tam zustaly.Ale po navštěvě kde mi doktoři vysvětlili že to takhle byva a že vše bude dobre, se mi ulevilo.Sice ty dva měsice byli dlouhe ale stalo to za to.Holky jsme si nesli jako dvouapulkilove uzličky.Dnes jsou to žive roštandy a umi pěkně vyvadět.Držim palečky všechno bude dobre.Denisa

Jani,

já sice moc nechápu, proč si to tak vyčítáš, vždyť ses o předčasný porod ničím nezasloužila! Kdybys lítala s břichem po kolotočích nebo slézala 8mi tisícovky, to by byla jiná, tady šlo přeci jen o zdravotní komplikaci, na které ty vinu NENESEŠ! Já si předčasné narození našich trojčat nikdy nevyčítala, ale je to asi i tím, že jsem byla na to připravená prakticky od počátku, u tebe se vše zkomplikovalo ze dne na den, v tomto to muselo být moc těžké a asi i to srovnání ses tím bude trvat déle, jen si to prosím zkus nevyčítat. Naopak děti zabojovaly a jsou zdravé.
U nás to vypadalo, že se děti narodí tak brzy, že je doktoři ani nebudou moci připojit na přístroje, ale když jsme vydrželi ten první kritický týden, věděla jsem, že to zvládneme. I když jsem byla vděčná za každý den navíc, byla jsem připravená, že se můžou každým okamžikem narodit. Nakonec jsme to ustáli ještě celé 2 měsíce, narodili se ve 32. týdnu.
Jani, zkus myslet už jen na to hezké, že vám bylo dáno, aby se vám narodily 2 krásné zdravé děti, sice s komplikacemi, ale že jste měli to štěstí a vše nakonec dopadlo dobře. Dětem přeji pevné zdraví! Monika

Ahoj Jani,po přečtení tolika

Ahoj Jani,po přečtení tolika komentářů,věřím,že jsi klidnější:))I nám se narodili dvojčátka v 27+5tt.Sice první rok jsme strávili po doktorech kde je stále kontrolovali,zda jsou v pořádku,ale vše negativní už odnesl čas a dnes jsou klukům 3 roky,chystají se do školky a jsou naprosto v pořádku.Přeji tobě i dvojčátkům spoustu nových pokroků a radosti.:))Určitě to zvládnete:))Gábina

-

Ahoj Jani. Nedá mi to a znovu musím napsat, že vám, hlavně tobě držím moc pěsti. Nezažila jsem, čím jsi musela projít ty. Mám jiné zkušenosti ... čas to opravdu zahojil. Možná to bude trvat delší dobu, ale jak děti porostou a budou ti vedle starostí dělat i hooodně radostí, mělo by to pomoct a překrýt nepříjemnou zkušenost z dřívějška ... hezký večer. Eva

Děkuji!!!

Děkuji znovu za všechny příspěvky a podporu,jste všechny opravdu strašně milé.Jak už jsem psala,klukům je půl roku,otáčí se a stále ještě kojíme -ačkoli nás dr.neustále tlačila do UM,ale ta křivda,co v sobě nosím....hold jsem nebyla u pana doktora VIP,taky se to podepsalo!!a o to hůř,že jsem sama zdravotník- sestřička a vždycky jsem sí říkala,že mě by se takováhle křivda nemohla stát :-( ALE...slepě jsem důvěřovala...kluci museli ven,nebot mi praskala děloha-ve 29.tt měli 1.5kg a 38cm!strašně mě bolelo břicho a dr.furt tvrdil,že je vše ok!!!ty týdny na ARO byly šílený!ještě dnes se opravdu budím hrůzou :-( ...snad to přebolí...máme ještě devítiletýho kluka a ten mě vždy obejme když brečim a utěšuje :-) druhý mimi jsem původně nechtěla a když,tak holčičku-no a manžel udělal schválně kluka a rovnou dva!!!jsou jednovaječní :-)

KAŽDOPÁDNĚ VÁM VŠEM STRAŠNĚ MOC DĚKUJU!!!MOC MI TO POMOHLO!!!

-

Ahoj Jani. Také gratuluji k narození dvojčátek. Je dobře, že se mají k světu .o) Jani, my jsme donošení a přeci nás pediatr po narození posílal úplně zbytečně po různých dr. spec. Měli jsme hrozný strach, byla celá gumová, moc se nehýbala ... nakonec se otočila na bříško dřív než její bráška a na 10m začala chodit. Držím vám moc pěsti a přeji ti hodně sil do náročného, a tak důležitého začátku. Jsi maminka dvojčátek, to je přeci úžasné, zvládnete to, uvidíš. Eva

Ezko, taky to tak u nás

Ezko, taky to tak u nás bylo, teda jen s tím, že to holky nezvládnou, i když jsou zdravé - prostě je nedonosim. Dokonce doktorka v nemocnici, kam jsem jela ve 20tt s krvácením, mi suše oznámila, ať se radši netěšíme, protože to holky nepřežijou - že je nemůžu donosit do min. 24 týdne... Vzteky a v slzách jsem odtamtud odjela a dál s manželem věřila. Sice jsem celý těhotenství proležela, ale holky udržela do 37+2!!!

-

Ahoj Jani,
ja chcem len napisat, ze aj zle moze mat dobry koniec, tak ako aj u nas.
Nasim dvojkam nikto nedaval sancu, ze sa narodia. My sme bojovali za kazdy tyzden a neskor nam vsetci vraveli, ze tak snad to vyjde, ale ze mame pocitat s tym, ze okolo 24t. No ale my sme vydrzali a napriek vsetkym prognozam sa dvojky narodili v 37t. Obaja su zdravi aj ked tu nemali byt vobec. Neviem preco to tak bolo, nezelam to nikomu. Ranu na dusi mam stale, ale radsej na to nemyslim, potom aj tak iba placem a hlavne s dvojkami je kopec srandy, tak to plakanie ti dlho nevydrzi:)
Drzte sa, vela zdravia a uvidis, ze ked podrastu trosku este, tak opadne kopec stresov a starosti a bude to v tomto smere pokojnejsie.
E.

Lenka to napsala krásně

a já dodám, že jsme taky narození ve 32.t. a žádné problémy jsme neměli. Necvičili jsme, kojení šlo samo (kojila jsem 2 roky), motorika, řeč, prostě vše jak má být. Paradoxně s námi na JIP ležel chlapeček narozený v termínu. Byl tam pak o moc déle než my. Takže nedonošenost neznamená automaticky problémy. Neboj...

Ahoj,gratuluji ke dvojčátkům.

Obrázek uživatele Lenka.x

Ahoj,gratuluji ke dvojčátkům. Nic si nevyčítej,to se prostě nedá ovlivnit a rozhodně to není tvoje chyba,u dvojčat se to stává častěji. My jsme narození v 32.týdnu, teď je nám 10 měsíců a děti jsou úplně v pohodě. Taky jsem tenkrát měla takové pocity jako ty, když se narodili,ale od začátku to zvládali dobře bez jediné komplikace a po 5 týdnech šli domů. Je to první rok určitě náročnější - častější kontroly, cvičení Vojtovky 4x denně (my jsme cvičili do 8. měsíce),někdy problémy s kojením,ale všechno se dá zvládnout.Díky cvičení ani nejsou vývojově nijak pozadu,jak říkala doktorka a váhově klučík odpovídá skutečnému věku a holčička je drobnější,ale přibírá dobře,tak bude spíš drobek.
Dneska už jsou nemocnice dobře vybavené a dokážou zvládnou i menší děti než jste vy,tak neboj,oni to zvládnou,hlavně potřebují cítit vyrovnanou a klidnou maminku. Než se naděješ,tak je budeš mít doma.Já si teď říkám,že ani není možné,že byli tak malincí,zvlášť když už teď všude vlezou a jsou takový divoši.
Tak se držte a určitě vše dobře dopadne. Lenka

-

Gratuluju k dvojčátkům.
Spolubydlící se mnou na pokoji v Podolí rodila v 28. týdnu. Nečekala sice dvojčata, ale chlapeček vážil necelých 900g. Dnes je to kluk jako buk, je úplně zdravý a není to žádný drobeček.
Tvé pocity chápu, ale nejsou na místě. Vícečetné těhotenství je velký zápřah pro organismus a je zázrak, když se podaří přivést ty dětičky na svět. Takže na to koukej z druhé stránky - 29. týden je úspěch, při dnešních lékařských možnostech se ani nemusíš tolik bát o jejich zdraví..Vím že se to snadno řekne, ale nic si nevyčítej a soustřeď se jen na budoucnost a na dětičky.
Neváhej napsat jakékoli otázky, tady ti vždy někdo dobře poradí. Drž se !

28+4

Ahojky, naši se narodili 28+4, protože u mne nastala preeklampsie, tak mi je museli vzít císařem. Byl to pro mne strašný týden před porodem, chtěla jsem vydržet co nejdéle, ale už to ohrožovalo život nás všech. Znám Tvé pocity a nebýt
přímo v neonatologickém centru, kde potkáš spoustu maminek, co jsou na tom stejně, tak bych zbláznila. Malí měli 1.190 a 830g. V nemocnici jsme byli od 13.4.do 25.6., jelikož mám první děti dospělé, tak jsem tam byla celou dobu, chodila za nimi, kojila, hladila a pokaždé se opravdu modlila, aby ta cedulička se jménem ještě na tabulce byla. Nyní máme 15 měsíců, jsme absolutně zdrávi, jen první rok jsme museli chodit častěji na kontroly. Kojila jsem do 10 měsíců a teď už jí vše. Chodí, spíš lítají a jsou v pohodě. A vám přeji také spoustu zdraví a štěstí. Není pravidlem, že všechny nedonošené děti mají zdravotní problémy. Je to neporovnatelné, každý je jedinečný, ale říká se ,že ty děti, které tím prošly, jsou silní a bojovníčci, a dle mne je to pravda. mějte se krásně:)Eva

Ahoj Janina, nam sa narodili

Ahoj Janina,
nam sa narodili kluci v 33tt a moc dlho som s tym vyrovnavala. :( Teraz uz maju 10m. a su to rostaci a hlavne zdraví. Mne zo zaciatku pomohla knízka: http://obchod.portal.cz/produkt/narodilo-se-predcasne/
Dlho som mala pocit, ze moje tehotenstvo neskoncilo, cítila som prazdnotu, ze vsetko bolo tak narychlo, este som na to nebola pripravena, akoby niekto roztrhnul film a nema koniec... Potom, co som ich videla po 1krat, tak som hodinu plakala, ze to tak nema byt, mali by byt u mna v bezpecí, ale oni su inde, sami, tak malí a krehkí, cítila som ze je to nefer. Kluci boli mesiac v nemocnici a ja mohla byt s nimi len ten posledny tyzden, takze bolo to narocne na psychiku, mala som 2 deticky, ale som necítila byt matkou. Casom sa to zlepsilo a uz nad tym moc casto nerozmyslam, ale ako to teraz písem je mi z toho velmi smutno. :(
Som vdacna za to, ze medicína je tam ked je, lebo inak by nemohli zit, ale myslím si ze pre mna to bude rana v dusi na cely zivot...

Ahoj já mám švagrovou,které

Ahoj já mám švagrovou,které se dvojčátka narodili také před 30týdnem měli stěží 900g.Narodili se koncem ledna a dnes už to jsou krásná smějící se miminka,viděla jsem je tedy před měsícem,ale už to nejsou jen sušenky,ale konečně miminka.Je to sice o něco složitější ale budou-jsou v pořádku.Mají sice hodně časté kontroly,ale zatím zvládají vše dobře.Jinak v nemocnici také strávili skoro dva měsíce.
Jinak za to nemůžeš,nesmíš si nic vyčítat,švagrové se i první klučík narodil dříve ale ten měl to 1,5kg a dnes je zněj takový kusanec :-)že by to do něj nikdo neřekl.
A nakonec má setra když se narodila byla o dva měsíce též dřív a když jí vidím dnes je jí 35let a je to někdy mazec.Prostě to tak má být a třeba budou mít v životě potom štěstí.
Tak ať jde vše dobře a ty se zbytečně netrap.Budou jiné věci na trápení a věř že vím o čem mluvím počkej až budou chodit nebudeš mít čas ani si vypít v klídku kafe Tak přeji jen to nej Lenka

Ahojky,děkuji moc za

Ahojky,děkuji moc za útěchu!klucini jsou na tom dobře (tuk tuk tuk),měli kilo a půl a 35cm.dnes už nám je 6m,otáčíme se a vše vypadá ok.jen jsou strašně uječení-asi reflux??každopádně do dneška cítím strašnou bolest v srdíčku a utěšuji se přesně slovy,která píšeš - asi to tak mělo být...ale PROČ??-to je bohužel silnější..proto můj příspěvěk...

Ahoj Jani, my jsme od 25 tt

Ahoj Jani,
my jsme od 25 tt leželi v nemocnici a kluci se umoudřili a vydrželi do 37tt.
Neboj, tvá miminka to zvládnou a bude vše v pořádku, nic si nevyčítej za nic
nemůžeš, asi to tak mělo být.....
Nevim jestli má slovo jsou pro tebe útěchou ale zkus www.nedoklubko.cz, tam se podporují maminky těch nejmenších drobečků.
Moc moc na vás myslím a držím vašim broučkům palce,aby vše dobře dopadlo a drž se.Denisa