Skip to main content

Cukrové bomby pro děti

Dali byste dítěti k snídani osm kostek cukru, ke svačině devět, odpoledne pak dalších jedenáct? Těžko. Takhle sladí dětem potravinářský průmysl. Do dětských potravin cukrem nešetří. Ba naopak, jako by se ruka s "cukřenkou" utrhla. Vždyť dětské potraviny mohou obsahovat až devadesát procent cukru. Prokázal to test dětských výrobků, který jsme zaměřili na obsah cukrů.

V obchodech jsme koupili přes třicet různých potravin – instantní směsi na přípravu kakaa nebo koktejlů, nápoje, mléčné výrobky, snídaňové cereálie, sušenky, tyčinky – a nechali je analyzovat ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Výsledek byl hodně sladký. Dětské potraviny mají v průměru ve 100 gramech 33 gramů cukru a energetickou hodnotu 1 632 kilojoulů. Jen pro představu. Tolik mají tři velké vaječné věnečky. Cukrová bomba Skutečnou cukrovou bombou je výrobek pyšnící se značkou kvality Klasa – Frape Frapko, jahodový rozpustný nápoj do mléka. Obsahuje 90,7 procenta cukru.

Sladkými přeborníky mezi nápoji jsou jupíci. S lahvičkou jupíka dítě vypije devět kostek cukru, ale jen proto, že je o čtvrtinu menší než lahvička Jupíka Play – s ním si dítě do sebe obrátí 11 kostek cukru, což je víc, než má cola. Místo kakaa platíte jen cukr Největší překvapení přinesla skupina instantních nápojů. Malinký kopeček kakaa a velkou horu cukru, tak si můžete představit rozpustnou směs pro přípravu kakaových nápojů typu Granko nebo Nesquick, které zná asi každé dítě. Jsou totiž velmi snadné na přípravu. Jenže v každé sklenici je 23 gramů cukru, což je asi pět velkých kostek. A to je i pro děti hodně. Dětské pití s hromadou cukru O škodlivosti nejrůznějších dětských pitíček už bylo řečeno hodně. Přesto se stále prodávají a rodiče je dětem kupují. Malou čtvrtlitrovou krabičku ovocného nápoje s brčkem dítě "vycvakne" jako nic. I se šesti kostkami cukru. Když bude mít ještě příchuť čokolády, jako Jupík Shake, bude to více než devět kostek. Ani jeden ze šesti testovaných nápojů nepatří dětem na běžné pití. "Na pití je voda a ne cukřenka," říká s nadsázkou obezitolog Zlatko Marinov.

O moc lépe na tom nejsou dětské cereálie ochucené medem, čokoládou nebo kakaem. Spolu s cukrem z mléka dodá miska k snídani kolem 17 gramů cukru – čtyři kostky. Pokud zůstane jen u sladké snídaně, tak to tolik nevadí. "Snídaně, to jsou cereální výrobky, tam mi dokonce nevadí ani ten cukr. Protože ve výživě platí, že je lepší cokoliv než nic. Pokud dítě nesní jogurt bez ochucení, lepší je ochucený než žádný," říká Zlatko Marinov. "Na dopolední svačinku mi nevadí müsli tyčinky, ale už k nim musí být jablko, pomeranč nebo okurka či paprika. Oběd má školní jídelna velmi dobře zpracovaný a odpolední svačiny mají být ovocně mléčné." Ostatní výrobky s přidaným cukrem by podle něj měly děti jíst jen o víkendu, nebo při slavnostní příležitosti. "Tam má na to dítě nárok. Když má rodina čas a strava je pod kontrolou. Nepatří to ale v žádném případě dětem do školy do tašky." Většina těchto výrobků je přitom nabízena v reklamě jako vhodná dětská svačinka. "Mohla by to být svačinka, ale sportovní. A to je rozdíl. Pokud dítě hraje celé dopoledne fotbal, proč by nemohlo dostat tyčinku? Tak je koneckonců také reklama vedená. V tom výrobce nelže. Ale manipuluje s fakty, dítě neběhá venku, ale sedí za počítačem," říká lékař Zlatko Marinov.

CO VYŠLO V TESTU * Absolutní cukrovou bombou je Frape Frapko s jahodovou příchutí, obsahuje 90,7 procenta cukru. * Nejvíce cukru v jednom balení má Kubík Play – 44,8 gramu, což je 10,6 kostky cukru. * Nejsladší nápoj je ovocná šťáva Kubík. Obsahuje 12,3 procenta cukru, v jedné lahvičce je ho téměř 9 kostek cukru. * Nejvíc cukru v nejmenší porci má Bebe Brumík Lodička. Obsahuje 51,5 procenta cukru. Šest malých sušenek (40 g!) dodá 4,9 kostky cukru. * Nejvíc kalorií má tyčinka Kinder Choco Fresh. 100 gramů dodá 2 379 kJ. * Nejsladší jsou instantní nápoje. Obsahují kolem 70 procent cukru.

Výsledky testů:

http://www.zscr.cz/picture/images/test_napoje.jpg

Zemědělský svaz ČR Aktuality článek změnil: MOTYKA Jindřich, změněno dne: 27.04.2011 02:09:31 33 dětských kalorických bomb

idnes