Skip to main content

Vši ve školce - existuje prevence jak nechytit?

Obrázek uživatele PetraN
Posted in

Ahoj všem,

tak už i do naší školky doputovaly vši. Máte tip na něco, co lze používat jako prevenci?
Vím o Tea tree oleji, že vši odpuzuje, ten už doma mám.
Ale pamatuji si, že ještě na starém foru se na toto téma kdysi diskutovalo a jedna maminka doporučovala snad jakýsi sprej na vlasy, který vši jednak hubí a jednak se může stříkat právě preventivně.
Budu ráda za jakýkoliv tip. Kluk je v pohodě, toho ostříhám na 0,5cm a měl by být z obliga (stejně stříháme takto vždy na léto,tak letos holt ostříháme o trochu dřív), ale holčička má dlouhé a docela husté vlásky, tak u té bych byla hooodně nerada, kdyby je chytla.
Děkuji všem za rady

Za sebe bych určitě

Za sebe bych určitě doporučila taktéž tea tree olej, jako prevence poslouží skvěle, kluka by bylo určitě dobré ostříhat, u holčičky chápu, že je vám líto ji stříhat, zvlášť pokud má vlásky opravdu pěkné. V případě, že by se u vás vši přece jen objevily, tak bych určitě nedoporučovala propadat panice, protože s těmito parazity se dá dobře bojovat - zkuste různé šampony (třeba https://www.naqed.cz/product-category/pece-o-vlasy/) a samozřejmě vyčesávat hnidy. Jinak je důležitá prevence - takže třeba dbát na to, aby si děti pokud možno nepůjčovaly pokrývky hlavy apod. Pokud se vši vyskytly ve školce, spolupráce s ostatními rodiči a učitelkami je také zapotřebí.

doporučuju toto:

Obrázek uživatele Halinka

http://www.dedekkorenar.cz/zbozi-a-produkty/vvm---vlasova-voda-matova-p3...

dostala jsem na to tip od kamarádky, sama to zatím naostro ozkoušené nemám. Ale je fakt, že když je nějaké echo o vších, tak je tím natírám a zatím nic nedonesli (což nemusí nic znamenat). Bojím se jich jak čert kříže, což o to, mám kluky, tak bych je prostě vzala strojkem, ale já mám dlouhé vlasy. Halka

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

když se ve školce vyskytly vši, tak kluky jsem ostříhala na 0,5cm a dceří dávala každé ráno do vlásků kapku Tea tree oleje a vlasy umývala šamponem s Tea tree. Vši ze školky nikdy neměla. Ale jestli to bylo tím, že ten olej fungoval nebo tím, že dcera není ten typ, co si někde v koutku špitá s ostatníma holčičkama s hlavičkama u sebe, to těžko říct. Te´d ve škole zatím vši nebyly, tak uvidíme jak to bude, až vši doputují do školy, tam už ty hlavy u sebou jsou častým jevem při skupinové práci...
Tea tree olej kupuju normálně tam, kde prodávají oleje do aromalampiček a šampon s tea tree v lékárně, ten je ostatně super i na lupy.

Tak my už je také máme za sebou

a po počátečním úleku a návstěvě lékárny jsem našla recept na olejovou kůru. Kuchyňský olej (slunečnicový, řepkový, ...) smíchat s Alpou, popř. přidat pár kapek tea tree. Nanést na vlasy - nejlépe po pramenech a až k hlavě - zabalit do igelitové čepice a nejméně dvě hodiny nechat na hlavě. Pak omýt, já myla obyčejným šamponem a přidala opět tea tree. Asi po týdnu se má znovu opakovat. Má to zadusit vši i hnidy. No a pak vyčesávat, popř. se prý osvědčuje žehlička na vlasy. Tu vyzkoušenou nemám, ale ten zábal nám pomohl. Byly jsme zabalení celá rodina - ti napadení i ti nenapadení coby prevenci.

normálně v lékárně jsem ho

normálně v lékárně jsem ho koupila :-)

a kde se ten tea tree olehj

a kde se ten tea tree olehj koupí? poraíte mi nějaký konkrétní, pořádím domů na prevenci...

Ahoj nečetla jsem vše,ale dám

Ahoj nečetla jsem vše,ale dám můj recept co se osvědčil u nás,možná též někdo dělá,my měli vši dvakrát za sebou a děs běs,dcerka má dlouhé husté vlasy a byl to boj,nejdříve nanést to co seženete v drog.na vši.potom vše důkladně vybrat i hnídy a nakonec každý den projíždět žehličkou na vlasy,po týdnu opakovat a až bude vše ok používám do rozčesávače na vlasy tea tree,zase byli hlášené vši ve škole a hurá tentokrát je domů nepřinesla a opravdu si myslím,že to bylo tím tea tree.Nebo jsem jí promazala sem tam hlavu a při mytí přidala k šamponu.
Teď pro změnu místo vší řeším a bojuji na noze s bradavicí,to je také boj....

Na naší škole se taky řeší

Obrázek uživatele verika

Na naší škole se taky řeší vši. Pořád dokola. Bohužel s tím škola nemůže nic moc dělat, je to vždy na rodičích. Škola nemá pravomoc prohlížet dětem hlavy.

Viz zde:

http://www.zskresomyslova.cz/articles/informace-pro-rodice-dulezite/

Ahoj Tome, nečtu

Obrázek uživatele RenataM

Ahoj Tome, nečtu níže....vyzkoušejte TeaTree. Funguje dobře. Dávám Bělince. Poradila mi maminka, která dává psům a kočce proti blechám :o).

Já mám doma takový

Já mám doma takový elektronický hřeben, kdysi jsme měli vši a nešlo se jich zbavit žádnými prostředky, utratili jsme tisíce korun, až jsem se dočetla o tomto hřebenu, usmrtí vši a udajně i vajíčka, která se dostanou mezi zuby hřebenu, kde je zničí nějaký elektrický výboj nebo co, používám ho i jako prevenci.. stojí kolem 600,- a nám pomohl.

vši

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj holky,
díky všem, vypadá to, že se likvidace zdařila, už se nedrbe, včera večer ještě drbala posátiny za uchem, dnes už dobrý. Nasucho vyčesáváme hřebínkem všiváčkem a zatím jsme nic neobjevili. Lůžkoviny jsme též vyprali. Včera jsem o vších četl a naštěstí - jsou náchylné k dehydrataci, takže by veš neměla přežít v posteli bez hostitele. Po osmi hodinách bez hostitele jí prý dehydratace způsobí zakrnění sacích orgánů a po 24 hodinách hyne. V zimě pak stačí vyhodit lůžkoviny na mráz, teplota -15°C je spolehlivě zničí. Ještě že je mrcha tak náchylná :-)
Uvidíme, jestli to tam nechytí znova...
Tom

Ahoj Tome,to je mi líto.

Ahoj Tome,
to je mi líto. Naše holčička letos chytla ve školce vši, samozřejmně má husté dlouhé vlásky. Stačilo umýt šamponem na vši, opakovat, ale podráždili jsme si tím pokožku, bohužel. Použila jsem hodně šamponu.
l4 dní denně prala polštáře a pod.
Předtím 2 roky ve školce byly vši, jsou tam téměř furt, mazala jsem Teetrre olejíčkem , za ouška, do vlásků a nikdy jsme je neměli.
Tak pevný nervy.
Jinak v lékárně mi nabízeli sprej proti prevenci, 300,- kč . myslím,že funguje, ale ta cena.
Ve Vašem případě (spolužačka) bych ho raději koupila a používala.
U nás ve školce prý loni jedna maminka chytli 3 x vši. Já mažu preventivně pořád tt.

pro LuckuR

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lucko,
o přesazení už požádalo na deset rodičů, ta holčička už seděla s kdekým... no uvidíme. Jestli to chytne znova, zkusíme ten Paranil a s učitelkou minimálně probereme, kdo ve škole měl vši. Holky se o tom, že ve škole mají vši, zmiňovaly už před měsícem. Když jsem se jich ptal, kdo je měl, tak odpověděly, že nikdo, že je má škola... :-)))
Tom

Tome my ten Paranit už taky

Obrázek uživatele LucieR

Tome my ten Paranit už taky zkusili. Hlavičky měly opravdu mastné, musela jsem je vyhnat z postýlek a umýt znova. Na tu seboreu by to vlastně mohlo pomoct, u ní je promaštění žádoucí ne? Samozřejmě, nějaká reakce se objevit může. My si preventivně umyli celá rodina a bez reakcí.
Jinak já bych požádala o přesazení.

Paranit - maštění vlásků

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj mamči,
díky... píšete, že se po něm mastí vlásky. Andulka má seboreu, které se nemůže už několik let zbavit - nepřítíží jí to?

paranit

my ten paranit používáme, každý den před odchodem nastíkám hlavičky, dost dětem smrdí, ale vši, ač byl ve školce výskyt, nechytli.. ten domácí na bází bylinek je údajně také účinný.. ale jestli by to bez něj chytli nevím, já raději zakoupila, než abychom to pak měli všichni..

Paranit

U nás ve školce jsou vši od září téměř nepřetržitě :( Holky zatím nic. Ťuk ťuk na dřevo. Když se objevily poprvé, tak jsem koupila ten paranit preventivní sprej, jak posílala odkaz Havvah. Párkrát jsem vlásky nastříkala, ale hodně se po něm pak vlásky mastí. No, lepší mastné vlásky než vši. Ale jestli sprej funguje a nebo jsme měli jen štěstí, těžko říct.

ahoj, našla jsem tohle

ahoj, našla jsem tohle http://www.mojelekarna.cz/samolecba/detail/parazite/vsi/paranit-preventi... - máte s tím někdo zkušenost? Ve školce je děti měly, my možná ani ne, ale znáte to, hned jsme se všichni škrabali - nejspíš to bylo jen psychického rázu, nic jsem neviděla... Malým dětem jsem vlasy umyla, ale holčička podle mne chytila nějakou alergickou reakci - červená pokožka hlavy, škrábe se jako o život.. za mě tedy prevence asi lepší..ale funguje to opravdu?
A ještě tohle jsem našla: http://www.home-made.cz/2013/04/domaci-prirodni-prevence-lecba-vsi.html

vši i u nás!!!

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj,
vracím tuto starší diskusi zpátky... bohužel Andulka teď dotáhla vši ze školy. Drbala si hlavu, měla za a nad ušima mezi vlasy hryzance, našli jsme hnidy. Jitka prozíravě měla doma šampon na vši, tak jsme holku dali do vany a vši zlikvidovali. Jak se jí chudince ulevilo...
Jenže! Sedí v lavici asi týden vedle romské holčičky (podotýkám, že nemám nic proti slušným Romům, jenže tato rodina bydlí v polorozpadlém skvotu na břehu řeky, jsou bez vody, vodu na vaření i mytí tahají kýblama na kladce z řeky, okna mají místo skel vycpaná až do hůry pytlema s čímsi... takže pro ilustraci to stačí) a situace se dost pravděpodobně bude opakovat. Což o to, likvidace vší je celkem snadná a rychlá, ale jak už tu bylo řečeno, dělat to každý druhý den by byla rozpočet rujnující procedura (jedna likvidace vyjde asi na 150 Kč).
Odkaz od magdy dole, která psala o nějakém preventivním přípravku, už nefunguje, tak budeme zkoušet ten tea tree olejíček, zatím...
Nemáte někdo další tip na prevenci? Co ten preventivní přípravek, nevíte o něčem?
Díky moc,
Tom

jde o nazor, urcite ne o "otazku ano-ne" :o)

Ja jen vim, ze jedna z maminek davala teetree oil do vlasku holcicce, ktera mela dlouhe vlasy...je mozne, ze to vzniklo mnozstvim kapicek!
Deti se k ni chovaly osklive.Nikdo si s ni nechtel hrat, ze smrdi! To je nase zkusenost ze skolky :o(
Neco podobneho jsem cetla i nedavno jinde na netu.
Mas pravdu v tom, ze se vsi zadrzuji za ouskem, v zatylku...ale nez tam ves dojde, muze poklact sve vajicka "behem cesty za ousko,- vezme to obklikou treba pres ofinu a stred hlavy.." Vsim a nazorum se meze nekladou...Navic je i mozne si prinest zivou ves na svetru,...je to vazne vsivarna a jak pise VATEMA..tezko se jich zbavis,kdyz budes dodrzovat pravidla"hry" jen ty - jsem taky pro karantenu a nebo prohlidku hygienikem hned pri vstupu do skoly...

Magdo

dává se jen pár kapiček na zátylek a za uši, kde je nejtepleji a vši se tam drží. Nemyslím si, že je to nějak výrazně cítit a mně osobně teetree oil voní čistotou.

Dita

za sebe musim říct,dcera je

za sebe musim říct,dcera je ve škole a vši jsme měli pořád asi 4 měsíce.Myli jsme,stříhali,pečlivě vybírali přes víkend byla bez vší nastoupila v pondělí do školy a měla je zase!už byl velkej boom posílaly se vzkazy a výhružky rodičum který na to kašlaly a děti neodvšivovali,jeto začarovanej kruh nejlepší je karanténa celá školka-škola zavřít alespon na týden,bohužel to kvuli dnešní době kdy se musí makat nejde.

ale

..urcite to ma efekt..a to je to nejdulezitejsi, ja vim..ale ma to jednu chybu...
smrdi a pak se deti posmivaji detem, ze smrdi..:o(

Ahoj

naše paní doktorka doporučuje kapat na vlásky teetree olejíček. Vši to dusí a nezískají odolnost jako u chemických přípravků.

Dita

Magdo

Obrázek uživatele PetraN

díky moc

ach jo..

docela draha "sranda" se k vam dostala...

Farmaceuticky nazev vyrobce se jmenuje : Rottapharm, uz si nevzpominam na nazev vyrobku :o(
jsou to male ampulky neco jako miniaturni lak na vlasy, je opravdu ucinny jako prevence, ale musis byt pecliva a kazdy den opravdu strikat a to az do te chvile, co nevyhlasi ve skolce "klid"..O:(
Tak hodne stesti at to nechyti

Rada pro dlouhe vlasky (mely jsme stejny problem) a bohuzel jsme se nevyhly ani pri peclivem strikani!!! Vlasy svaz do culiku a pretoc je tak, aby byl culik co mozna nejkratsi (jakoby napul) a dej ji silnou celenku na zadrzeni ofiny a nebo i jako prevenci nad celickovou cast hlavy s vlaskama!
Vsi totiz skacou(staci si sundat svetr a je to), dokazou prezit na obleceni i nekolik hodin bez "vyzivy" a tak hrozi nebezpeci prakticky porad..muzou je prines i na obleceni! To je pak nestesti..pro celou rodinu...vsechno vyprat, vcetne plysaku a lekarna prijde draz nez rodinny rozpocet na mesic...Fakt ti to nepreju. kdysi to bylo znameni, ze jsou cikani na blizku, ne-li ve tride, ale bohuzel se nejedna o necistotu ditete ci spatnou hygienu...Jak se tvori, kde se rodi a z ceho? Taky bych rada vedela, kdyz pediatr tvrdi, ze nejde o spatnou hygienu...:o(

p.s. to, co jsme pouzivali kdysi my, to jsem nenasla, mozna zmenilo balemi..ale toto by odpovidalo..urcite si to porid. U tohoto pripravku je napsano, ze funguje i jako PREVENCE ditete v zavsivenem kolektivu.I voni a snadno se nanasi - postrikem...ale na ty dlouhe vlasky budes mit dost velkou spotrebu..(zkusenost), ale furt se ti to vyplati jako prevence..pak jsou naklady zvysene o pocet hlav v rodine!
http://www.dinarin.cz/product.jsp?artno=30046040&tree_CR=1