Skip to main content

Rodí se menší děti, často jako důsledek asistované reprodukce

Čím dál víc dětí se narodí menší, než je zdravá porodní váha, tedy pod dvě a půl kila. Předloni to bylo téměř osm procent všech narozených dětí, tedy přes devět tisíc. Na životě takoví novorozenci ohrožení nejsou, mohou mít ale problémy třeba s krmením. Ženy díky asistované reprodukci rodí častěji dvojčata, to se pak podepisuje na váze dětí. 

"Trend je patrný v celé Evropě," říká ředitel pražského Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl. Vysvětlení se skrývá v dalším údaji ze statistiky: stárnou rodičky, víc než polovina žen loni rodila až po třicítce. Vyšší věk matek sám o sobě nemusí znamenat, že dítě bude automaticky menší. "Podílí se na tom také asistovaná reprodukce, kdy ženy častěji rodí dvojčata," říká lékař Zdeněk Straňák. Statistika jeho slova potvrzuje. Oproti roku 2008 se zvýšil počet matek, které porodily dvojčata, nejvíce jich bylo mezi ženami staršími 35 let. Právě ty chodí nejčastěji na umělé oplodnění, protože obvykle založení rodiny odkládají tak dlouho, až už to jejich tělo přirozenou cestou nedokáže. Statistikou hýbe také fakt, že u nás rodí čím dál více cizinek. "Ženy z horších sociálně-ekonomických podmínek rodí předčasně, ale paušálně se to říct nedá," říká ředitel Feyereisl. Matek třicátnic bylo v roce 2009 poprvé více než matek ve věku 20 - 29 let. To má svá rizika.

Významně přibývá zejména dětí s váhou mezi 2 až 2,5 kilogramy. Neznamená to, že jsou ohrožené na životě tak, jako jsou třeba ty kilogramové. Mluví se sice o tom, že mají sníženou obranyschopnost, nicméně podle odborníků to nikdy nebylo úplně prokázáno. "Mívají obecně větší problémy s krmením a žloutenkou," doplňuje Zdeněk Straňák. Problém je tak spíš ekonomický, a to jak pro pojišťovny, tak pro matky. Děti totiž musí v porodnici strávit delší čas, než ty se zdravou váhou. Záleží na tom, kdy se narodily, někdy se může čas v porodnici protáhnout i na několik týdnů. Běžně se přitom z porodnice chodí už po třech dnech. Za den v porodnici nyní ženy zaplatí 60 korun, legislativní rada vlády už schválila zákon, podle kterého se poplatek zvýší na stovku. A je možné, že se bude zvyšovat i dál. Lékařům zase vadí, že v době, kdy jsou porodnice relativně plné, "zabírají" tyto děti místa ostatním, více problémovým, které péči lékařů potřebují více.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rodi-se-mensi-deti-casto-jako-dusledek-asistovane...