Skip to main content

Máte doma jako v krabičce?

Obrázek uživatele jarnem
Posted in

Ahojte, jdu si trochu postěžovat...
Nedávno mi manžel řekl, že mám všude 1 cm prachu a že je všude pěkný bordel... vyznělo to skoro jako by řekl, že jsem pěkná bordelářka. Trochu se mě to dotklo... Je pravda, že zrovna byla sobota a já se chystala na větší úklid, ale i tak...
Jak to zvládáte s péči o dvojčata a péči o domácnost? Máme holčičky 22 měsíců, jsou naprostá šídla, neposedná, kam nemůžou vlezou, prostě vydají za 4 kluky. Celkem se snažím je přes den zabavit, hrajeme si, čteme, chodíme ven.... mezitím se snažím dát do pračky, uvařit (i pro manžela), pověsit, vyžehlit, poklidit koupelnu a wc (co druhý den) občas (co 4 dny) vytřít podlahy, vysávám max. 2x týdně a to za přítomnosti manžela, protože jedna z holčiček má panický strach z vysavače, řve, jakmile ho vidí (jinak bych vysávala tak co druhý den), občas setřu prach z nábytku apod. Prostě běžný úklid. Někdy padám večer na hubu a on mi třeba vyčte rozházené hračky po holkách, že prostě je neučím uklízet po sobě.
Byla jsem zvyklá mít doma celkem uklizeno a nechápala jsem např. mé kámošky s dětmi, že mají v bytě celkem neuklizeno, zvlášť, když si pozvou návštěvu... ale co se holky narodily, tak chápu, co je to být doma, pečovat o dítě a o domácnost najednou. Když k tomu přidám dvojčata - prostě si řeknu, že se raději budu věnovat jim, než abych uklízela jak divá.
Myslíte, že chlap je schopný toto pochopit? Zastává názor, že sedím doma na zadku, čučím na TV a piju kafíčko - toť moje rodičovská dovolená. S holkami už byl sám celý víkend a řekl mi, že je to naprostá pohoda a že nechápe, proč si pořád stěžuji, že nic nestíhám. Nebo je fakt chyba ve mě a jsem tak neschopná postarat se o domácnost a o děti najednou a aby bylo vše perfektní?

PS: Jinak si na manžela nemůžu stěžovat, je perfektní, pomůže kde může, stará se o holky, koupe je, dělá kolem domu a i pomůže s domácností... jen občas ty jeho řeči o mé "dovolené" mě pěkně štvou...

Díky za reakce.
Jarka

Ahoj, tak tohle bych

Ahoj, tak tohle bych neřešila. Našemu párečku bude 14 měsíců, takže teď jsme v období kdy po nich musím vysávat cca 3x denně, ale stejně jakmile odpoledne vyrazíme ven, tak tu vznikne z oblíkání atomovka. Jakmile se vrátíme domů - kolotoč do 9 hodin, totální bordel, dvojky jen řvou, večeři mi hážou po zdi, pak hned koupání a už není na uklízení ani vteřina. Jakmile se je podaří uspat, tak uklízení nehrozí ani náhodou, jen aby jsme je nevzbudili - chodíme po špičkách. Asi to tak máme všechny. Když kolikrát poslouchám monomaminky jak nic nestíhají a nezvládají a jak už toho mají plné zuby, my by jsme zasloužili metál. Tak nech jednou manžílka hezky s dvojkama samotnýho na celej víkend se vším všudy se starostí o děti, s praním, žehlením, vařením, venčením dětí a byla bych docela zvědavá jak by to měl naklizený on :-))))))))))

Adopce rodiny :-)

Jen všem "majitelům" paní na úklid přeji takový poklad jaký máme my. Po letech nás jako rodinu zcela adoptovala, svěření klíčů je naprosto bez potíží, hromady manželových košil jsou stále nažehlené a návrat z dovolené do provoněného a uklizeného domu nemá chybu :-)
Pro váhající:
Já byla donucena okolnostmi, prostě jsme nemohla a tak nezbylo než hledat pomoc.

pani na uklid

Holky, maminky, ja vim, ze pro nekoho je ukid treba zpusob pohybu, ale mam pani na uklid uz od doby, kdy jsem mela prvniho syna a pri nem jsem delala doma. Nedam na to dopustit, jsou to nejlepe investovane penize! Jasne, kazda cinnost v domacnosti zabere jen par minut, jenze dohromady to da nekonecny serial, kdy nikdy neni uklizene vsechno najednou, s vice detmi tuplem.. Takze ta prace se vam zda nekonecna (a ona taky je...). Kdyz prijde pani na uklid, tak ma za 3 hodiny hotove to, co ja bych delala a nikdy s detmi nedodelala. Staci kdyz prijde jednou tydne, nekdy v tydnu dopoledne na 2 hodky, vyhybam se tim i uklidovym vikendum, ktere z detstvi nesnasim a nemam pocit, ze by byly nejak zvlast vychovne, tzn, ze by ve mne utvrdily povinnost uklizet, naopak!! toz tak. Je ale asi pro to nutny i souhlas partnera, na tchyni prdim, ji se to dost nelibi, ale mne je to jedno:-) Jak jste jiz psaly, je jina doba, ja chci mit cas i na sebe a na to co me bavi, jinak je to pri vice detech cesta do pekel a k neurotismu.

Nechtela jsem

te nastvat, proste jsem jen hodila otazku, na kterou jsi mi vubec nemusela odpovidat, kdyz v tobe vyvolala nastvani.Omlouvam se!
Jasne, ze je to kazdeho vec, kolik kdo ve svem dome vyuziva obytnych prostor!:o) Ja brala, ze tebou napsanych 9 mistnosti je 9 pokoju, nepocitala jsem do toho napr. kuchyn. Kdyz do toho ja doma ve 3 + 1 se zahradkou totiz zapocitam kuchyn, zachod, velkou chodbu a zastresenou terasu, mozna take dojdu k jinemu cislu nez je 3 plus jedna. A je nas tu 6 a nejake to zviratko...
A pak se lisime i v tom, ze ja delam doma, i kdyz se musim soustredit na praci, tak zrejme jinak nez ty. Ja proste odpocivam uklidem, (i varenim) donuti mne to zvednout zadek od PC a mam to uklizeni i misto telocvicny (kam se nedostanu).

Magde

Obrázek uživatele Hana H.

Kolik kdo vyuziva mistnosti je jeho vec. Jsme velka rodina a mame casto navstevy, vyuzivame denne 7 mistnosti vcetne kuchyne. Neprijde mi to na pocet lidi tolik. Jedna mistnost z toho je manzelova pracovna a je soucast bytu. Mas pravdu, ze v tomto poctu lidi bych mela asi pani na uklid i v byte 3+1, to z toho prosteho duvodu, ze nechci travit soboty "vetsim uklidem". Mam narocnou praci a musim byt na ni odpocata. Tak proc se nervovat, ze se mi hromadi prach v koutech? A s maminkou se taky nechci srovnavat, doba je opravdu jina, nemam potrebu drbat koberce rejzakem jen abych si dokazala, ze to taky zvladnu, jako ona za casu naseho detstvi. Zvladnu, ale proc bych sidila deti a manzela o svuj volny cas a sebe o dobrou naladu, kdyz to jde uz dneska dikybohu jinak?

Predsudky

Nevim nevim, jestli pujde tak jednoznacne o predsudky, Hani. Podle meho jde o duvod. Moje tchyne, ktera ma velky dum, casti, ktere nepouziva, proste uzavre a jen v pripade nutnosti a potreby uklizi (sama).
Promin, ale zeptam se, neda mi to - ty vyuzivas denne 9 pokoju? :o)
Ja samozrejme nevim, jak je vas dum vyuzivan-muzes pronajimat, pujcovat, mozna ho i sama pro sebe vyuzivas, ale proste nekdo, co ja povazuju za zbytecnost, nekdo druhy poklada za predsudek.
Myslim si, ze i maminky s relativne malym bytem vyuzivaji pomoci pani na uklid, nebude to jen tou obytnou rozlohou. A hlavne tam jsem hledala sama pro sebe odpoved na otazky tyou: kdy, co a hlavne proc.

pani na uklid

Obrázek uživatele Hana H.

Tak ja se pridavam k tem, co maji pani na uklid. Jak pise Sarka, je velky rozdil, kdyz ma nekdo 3+1 a kdyz ma 9 pokoju, jako my, velkou chodbu, verandu a obrovskou zahradu. Pani k nam chodi 1x tydne na 4-5 hodin posledni rok. Nechapu, ze jsem to neudelala uz davno. Pani u nas utira vsude prach, myje koupelny a WC, myje treba lustry., obrazy, smyci pavuciny, vysava a vytira vsechny podlahy, umyva a impregnuje dreveny nabytek,sedacku, obdas zehli, prevleka postele, navic jednou za 2-3 mesice myje okna (a ze jich je). Jsou to nejlepe investovane penize. Chodim do prace na plny uvazek, takze jsem nejakou klasickou materskou dovolenou nezazila, ale i kdyby jo, stejne bych si pani doprala. Pamatuju si, jak jsem litala driv upachtena o vikendu a snazila se vsechno zvladnout, dohlat, uklidit, uvarit, umyt.... Takhle mam doma vsude cisto a to porad. Drobne uklidy samozrejme delame prubezne, ale to co jsem vypsala vyse, to je pro me ztrata casu, ktery muzu venovat svym detem a manzelovi, nebo svym zajmum (ke kterym hadr a kyblik rozhodne nepatri).
Mne se vam taaaak strasne ulevilo, kdyz se ten pravidelny uklid zabehl., ze si to dovede predstavit jen ten, kdo to taky zazil. Nevahala bych ani minutu, kdybych se znovu rozhodovala.
Vubec se necitim trapne, ze neco nezvladam, jako mama, ktera mela taky 3 deti. Proste dam rada praci nekomu, kdo je za ni rad, kdo si tech penez vazi a ja si zase vazim jeho prace a rada mu ji zaplatim. A usetreny cas jezdime po vyletech nebo treba jen hrabu zahradu a nebo se vrtam v zahonkach protoze to me bavi.
Jsou to jen predsudky.

Sarko, jasne,ale

nezapominej, ze i moje deti byly jednou male :o)...
ja si nesu toto presvedceni od dob, kdy i moje deti byly malinke a 4 "najednou".
Mozna je vazne vsechno (kdyz ne vychovou) tak dobou, pokrokem i pohledem na vec, a byt to ted, tak to mozna resim jinak-jako VY :o)

Úklid

No právě Magdi, kdysi když jsme byli ve 3+1, bych to možná také viděla jinak. A během školní docházky už jsme začínali pomáhat a měli své povinnosti (třeba vyluxovat apod.). A ty povinnosti samozřejmě s věkem přibývaly. Takže mamce také ubyla spousta práce. (Mimochodem můj taťka moc dobře vaří, takže občas uvařil, opět o nějakou práci méně). To ve 3 letech ještě moc nejde. Prostě, jak jsem psala, paní na úklid nemáme, dům máme velký, zahradu, zatím jsem doma, ale určitě uklizečku nezavrhuji. Š.

chichi

to mě pobavilo "Děti by vzal ven (jeden den z víkendu určitě)". To je přesný :D

Jarko ...

Možná se budeš divit, ale chlap se může na ženskou také za uklízení zlobit. Zdaleka neuklízím tak často jako ty, přestože bych ráda, mám ráda čisto ... Snažím se poklidit když není manžel doma abych měla klid, a většinou když děti spí. Jinak vytahané věci a nádobí uklízím přes den průběžně. Myslím si, že o sobě v tomto ohledu pochybovat určitě nemusíš. Naučila jsem se takové řeči ignorovat, nebo toho kdo "provokuje" do práce okamžitě zapojit. Zdá se ti, že je tu moc prachu? No tak ho utři. On si to příště většinou rozmyslí. Myslím si, že by se manžel o děti také přes víkend dovedl postarat. Ale nemyslím si, že by jim i uvařil, vypral, vyžehlil a poklidil celou domácnost. Možná v neděli večer tak naoko :o) Děti by vzal ven ( jeden den z víkendu určitě ), nakrmil by je, přečetl pohádku před spaním, možná i sám vykoupal ... To důležité by zvládnul.

Studentka

Evi, vidis, to mne ani nenapadlo, vzit to naopak.

Ohledne 3+1 a nahustenych veci mas uplne pravdu, to je ten nas nejvetsi problem. Kazdy pohyb s necim ze "sveho mista", i sebemensi je doslova videt.:o(

Jen k tomu, jak to chodí u

Obrázek uživatele KaterinaAd

Jen k tomu, jak to chodí u nás...
Paní na úklid jsem začla hledat ve chvíli, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná, protože mi bylo jasné, že to prostě nezvládnu a kdyby přesto jo, tak ten čas raději věnuji odpočinku.
Nejdřív jsem našla přes agenturu, paní u nás byla asi třikrát a ukončila jsem to. Nejsem nějak extra náročná, ale pokud utře prach a na poličce zůstanou chlupy z hadru takže v důsledku to vypadá hůř než předtím, umyje umyvadlo, ale baterie zůstane od vodního kamene, střední prádelní koš žehlí 3 hodiny (dětské věci, pro mě záležitost na 0,5 hodiny)..prostě jsem si řekla, že o tohle vlastně nestojím.
Pak jsem se seznámila s jednou maminkou poblíž a přišla na to řeč a ona že má úžasnou paní na úklid z firmy, jejíž majitel je její kamarád, vyzkoušela prý tři a až tahle jí sedla, no vychválila jí do nebe...dala mi na firmu číslo, v pátek jsem se domluvila a v pondělí ráno se přišla představit a hned zůstala...zbytek dne jsem byla jak v Jiříkově vidění...jela jak fretka, ale všechno naprosto precizně uklizené, nablýskané, byt vzala odshora až dolu, popovídala si s dětma (už se na ni těší:-))...
Co dělá - vysaje, utře prach, umyje kuchyňskou linku, koupelny (sprchový kout je vždycky jako nový), záchody, umyje i sklo ve dveřích, parapety, chodí brzy po ránu, takže ustele i dětem postýlky (naši v rychlosti stelu než přijde:-))), prostě prakticky všechno...není to tak, že by nějak narušovala soukromí - nejde do skříněk, neotvírá zásuvky, nepoklízí naše věci, které se občas někde válí, jen je třeba zvedne, složí, uloží na hromádku apod...samozřejmě ráno než přijde, všechno v rychlosti obejdu, abych se nemusela za něco "stydět" - však to znáte:-).
Bere si 140,- za hodinu a 100,- paušál na cestu - dojíždí z Berouna do Prahy.
Ráno když přijde, jen se domluvíme, co udělá, jestli má něco vynechat, kde začít, třeba jsme malovali, tak jsme se dohodly, že vynechá horní patro a vezme malované pokoje včetně oken..
Jediné, co mi na ní vadí, že se za celý den ani nezastaví, nenechá si uvařit kávu, prostě pracuje a pracuje:-).
K těm pocitům - já se ani náhodou necítím nějak neschopně či poníženě a to jsem si před pár lety vůbec nedovedla představit, že bych takovou službu využívala. Prostě jsem k tomu dospěla...a vyhovuje mi to. Myslím, že ani paní nemá důvod se u nás cítit nějak špatně, normálně se bavíme, má taky malou holčičku, zrovna dneska jsme probíraly nočníky:-).

Magdi u nás je to tak, že

Magdi u nás je to tak, že paní chodí jednou týdně a uklízí dům. Asi nejcennější jsou pro mne koupelny, ty by stály hodně času..Pak utření prachu, podlahy jsou pozlátko nakonec :-) Úžasný je ten pocit, že je uklizeno "najednou". Většinou mě to tak namotivuje, že ještě po jejím odchodu něco šudlím :-) Efekt to má i ten, že jednotliví členové domácnosti před jejím příchodem dávají věci na místo, už to je přínos. Většina úklidu na ni počká do dalšího týdne, toalety, podlahy v mostnostech, kde se jí a kuchyňskou linku uklízím snad pořád.. Ale mám pocit, že podlahy - laminátové v pokojích, kde se nejí, v klidu vydrží, prach taky, koupelny taky..tedy kromě občasných kalamit - třeba ta zubní pasta na zrcadle..Máme větší dům, určitě bych to zmákla uklidit taky, ale nedělala bych nic jiného. Když byla měsíc na Ukrajině, zmákli jsme ot taky, děti víc pomohly, bylo to výchovné, ale zabralo to šílený čas, s činnostmi kolem malých dětí téměř celou sobotu, starší děti musí pomáhat i během obyčejného týdne, jen prostě víc umývají nádobí, vynáší koše, leští nějaké jednorázovky a nefasují třeba celou koupelnu..A i manžel si víc odpočine, když je na víkend naklizeno..Kdybych měla tři plus jedna, asi bych to neřešila, tam je i problém, že se hůř uklízí, protože je tam nahuštěno věcmi, nebo ne? ale pomoct by sis mohla třeba tak, že někam dovezeš vyžehlit prádlo nebo si někoho pozveš třeba na žehlení nebo na ta okna nebo že si zaplatíš studentku, aby se projela s dětmi na procházku a ty jsi měla klid na úklid..To by možná v tvém případě, kdy ti vadí doma přítomnost někoho jiného, pomohlo nejvíc..

re

Ahoj, ono je to ozaj iba o zvyku. My "upratovacku" mame, 1xtyzdenne na 5 hodin. Mal ju manzel este predtym ako som sa k nemu nastahovala, a ked som sa pristahovala, tak mi dost dlho trvalo, kym som si na to zvykla. Ja som nepracovala, deti sme este nemali, tak mi bolo blbe priznat, ze sa o domacnost nestaram sama. Ale moj muz sa opytal, ci ju ozaj chcem zrusit, lebo ona je rada ze si zarobi, a ja sa tak mozem venovat niecomu inemu. No a teraz si to bez nej vobec neviem predstavit. Dovera uplna, ma kluce a kludne ju nechame doma samu. Po tych rokoch je to vlastne moja kamaratka, sice stretavame sa iba "v pracovnej dobe", ale bude mi velmi luto ked od nas odide. Co sa tyka upratovania - ako napisala Olitwins, ona neupratuje po nas bordel, rozhadzane veci a pod, ale vycisti poriadne to, na co by som si ja kazdotyzdenne nenasla cas, ono ked je na dovolenke tak to sakra citim, o kolko roboty viac zrazu mam. Ona poriadne povysava vsetky miestnosti, umyje dlazky, utiera prach, umyje kuchynu a WC a kupelne, obcas okna. Ja sama vysavam cca kazdy druhy den, ale uz iba kuchynu a obyvacku. No ale uprimne, keby k nam nechodila, tak ako casto by som mala chut a silu napr. utierat prach na hornych polickach? Asi tak raz do roka, pred vianocami... PS, dom mame velky, cca 300m2, a tri macky. Ahoj, Martina

:-)

Nevim proc, ale ja to brala tak, ze pani na uklid chodi nekolikrat do tydne, nemyslela jsem, ze se jedna o mesicni "generalni uklid" :o)
Asi budu neco podobneho jako tvoje maminka, pri nejmensim jsem se pri tom popisu "nasla".Dik za odpovedi

Jeste k tomu, proc by to pani vadilo nebo se citila poznizene, ze jsi doma, kdyz ona uklizi..
to bylo jen k te tvoji poznamce,jak jsi napsala, ze ji jsi "za zadkem", tak jsem si myslela, ze porad ji ukazujes kde a co a co jeste. Zrejme tak, jak jsi to popsala ted nakonec, zpocatku to tak bylo, pak se samozrejme vyvijel vztah a ted uz vi, jak co chces mit.

Jeste moc nechapu, proc by se

Obrázek uživatele Olitwins

Jeste moc nechapu, proc by se pani mela citit ponizene, kdyz jsem doma. Uklizi po bytu, ja obcas potrebuju zajit, tam kde je ona (pro pleny, prasek na hlavu, novy rucnik), jo mozna jsem se ze zacatku chtela podivat, jestli tam nesedi a nekouka z okna, ale ted vim, ze uklizi.... Pak si udela malou pauzu a ja ji uvarim kafe. Uklid je prace, jako kazda jina, taky jsem pani zduraznila, ze poslednich 5 let jsem si uklizela sama a bude to, jak chci ja. A taky jsem ji rekla, ze budu doma, nota bene je tam pres dobu, kdy holky spi. At si to uprimne bere, jak chce. Tohle fakt neresim. Kdyby se to pani nelibilo, nemusi ke me chodit. Ja jsem klient.

Ceny jsou ruzne, nema cenu rikat kolik, Ukrajinky berou min a jsou velmi peclive (casto) a vdecne, nekdy jse zase lepsi mit uklid pres firmu, coz ale byva o dost drazsi. Neni pravda, kdyz nekdo uklizi cizincum a bohatym, ze to je nezbytne drahy. Jen ma dana pani zajistene slusne a trvale klienty.../

Jen abych to upresnila a

Obrázek uživatele Olitwins

Jen abych to upresnila a myslim, ze to tak ma skoro kazdej, kdo ma uklizecku pokud ji tedy nema kazdy druhy den (i takovou dvojceci rodinu znam), na pani "bordel" rozhodne neceka, nejsem cune a mozna naopak az prilis poradna, jak jsem psala, uklizim prubezne, jednou za mesic to proste pani vezme zgruntu, jo tak peclive, jak ja to v tom prubeznem uklidu nedelam. Jasne ze kuchynskou linku a podladu tam myje 3 x denne po jidle, neli vickrat, kazdy vecer vysavam, nekdy i pres den atd.... Je to kazdeho rozhodnuti, a kazdeho moznosti. Jak jsem psala, posledni skoro rok manzel nema kapacitu pomahat vubec a ja se staram o 2 domacnosti, pomoc jina zadna, jeste k tomu studuju a castecne pracuju, volny cas nemam pro sebe zadny, ten cas, co pani uklizi pak stravim praci a vydelam vic, nez ji zaplatim. A moje prace me rozhodne bavi vic, nez uklizet, ale nekoho uklizeni bavi...

Magdo- treba takhle - moje mama by si nikdy uklizecku nevzala, sice ji to nebavi, ale je nazoru, ze si sama uklidi nejlip a nechce, aby ji to nekdo lezl do bytu, plus "ona to zvladne". Muj tata zase vyrost se sluzkou v domacnosti, vidi to pochopitelne jinak.....

Prochazka "zkracena"

Zkraceni prochazky jsem myslela to, ze misto dvou tri hodin venku kazdy den, prijdu o pul hodiny driv. ne ze bych ji vymenila za luxovani.
My mame 3+1, zahradku a terasu, pracuju doma na PC (takze takova dozivotni materska dovolena), deti ve 2.a 5.tride a ctvrte uz davno dospelak. Manzel odchazi rano skoro za tmy a prichazi za tmy. Momentalne ma volnou jen nedeli.

Úklid

Ahoj Magdo, můžu se zeptat, jak velký máte byt nebo dům, zda jsi na mateřské nebo už chodíš do práce, zda Ti manžel pomáhá? My sice paní na úklid nemáme, ale nevidím v tom problém. Máme velký dům, na celou domácnost jsem sama, manžela vidíme jen "z rychlíku". Zatím jsem na mateřské, která mi ale za chvíli končí, takže..........kdo ví? Š.

Úklid=problém

Ahoj,
kdybychom si to mohli dovolit, beru paní na úklid všemi deseti a hned.
Ale šetříme na rekonstrukci, tak třeba potom. Já dodělávám s malými dvojčaty školu, je toho opravdu nad hlavu, babičky daleko, takže nic, naštěstí manžel pracuje doma, takže mi pomáhá. Ale strašně mě rozčiluje, že mu o všechno musím říkat, že ho prostě něco uklidit nenapadne samotnýho. Jenže on ten bordel prostě nevidí. Já jo a ničí mě to, ale prostě nestíhám. Procházku bych kvůli vysávání prostě nezkracovala. Takže kromě toho běžnýho úklidu typu utřít stůl,linku,fleky, uklízím jen jednou týdně a holt to musí stačit.

Evi a Oli...

vsechno beru, ale kdyz o tom zacnu premyslet dal, rikam si, ze vlastne pani prijde a udela to, co ja bych "jeste zvladla " taky. Protoze jde vlastne o prace, ktere jsou "normalnim behem" rodiny a kazdodenniho zivota. Mozna jeste snad, ty okna, ale ty take se nemejou kazdy den, takze najit a vyclenit si "den" na myti oken v tom nemam a nevidim problem. Vzdycky kdyz si prectu vasi argumentaci, tak si rikam jo, holky maj' pravdu ale kdyz o tom zacnu premyslet dal a vzdalim se od PC, s tim, ze jdu treba domyt nadobi, nebo zrcadlo v koupelne (neustale od zubni pasty :o( ), proste se vracim v mych volnych chvilickam k tomu, k cemu jsem se nedostala pres den, tak mne zase prepada argumentace "proti".Urcite to bude i velikosti byty - domu, poctem a vekem deti, spolupraci manzela, babicek...
Nevim jak to popsat, ale vysavani, myti podlahy te muze potkat bezprostredne po odchodu pani znovu. Deti neco vylejou, vysypou, pomalujou..preci to nenechavas na pani, az kdyz prijde...proto asi to nechapu. Bohuzel to neumim vysvetlit, proste mi to prijde ze pani sice pomuze, ale i tak je to skoro "zbytecne" protoze s detma nevis chvilky a budes opet tam, kdes byla pred tim, nez pani prisla. Ja teda nekolikrat za den luxuju, utiram prach obden, vytiram kdyz je treba i nekolikrat denne, proto si nemuzu predstavit, ze bych "musela" cekat na pani. Omlouvam se za moje dotazy, jen mne to nejak nenechava klidnou a nemuzu dojit k zaveru bud "ano nebo ne" a hlavne Proc.

Máme paní na úklid s

Máme paní na úklid s přestávkami poslední tři roky. Poslední rok je to Ukrajinka, tak nějak si dokonce myslím, že je od nás fajn, že jí dáváme práci, platíme ji..I to z ní cítím. Předchozí roky to byly české paní, ze kterých jsem cítila, že jsou naštvané, že tuhle práci musí dělat a občas ji velmi odbyly, takže jsem je pojisté době měnila, myslím, že je to práce jako každá jiná a měla by se odvádět kvalitně. Beru to tak, že někdo prostě nemá jinou možnost a umí si vydělat peníze jen tímhle způsobem. Můj muž je často pracovně mimo, mám toho se čtyřmi dětmi hodně a vím, že bych se cítila divně, kdybych tu vlastně uklízela jen já.. Takhle mi to přijde fér..U předchozích paní jsem občas byla doma, občas ne, teď jsem doma stále, protože malí jsou malí.. Příjemnější je pro ně asi, když nejsme doma..Na začátku jsem měla divné pocity, teď už ne, utírá prach, myje podlahy, vysává, občas se dohodneme na oknech...Jediné, čeho se bojím, jsou vždy s novou paní krádeže, ale ještě se nám za ty leta nic neztratilo. Můj sen je mít takovou paní hodně let, důvěřovat si, občas si dát kafčo, nějakou drobnnost na vánoce, spokojenost na obou stranách, třeba se k tomu někdy dopracuju :-)

Aha, tak to by slo:o)))

Dik za vysvetleni a zatazeni do "soukromi".:o)
V takovehle mire by mi to take nevadilo. Ja mela zato, ze pani na uklid dostane klice a to prave proto, aby tys mohla s holkama ven.
Jestli se muzu zeptat, kolik stoji takova pomoc? Kdyz uklizela bohatym a cizincum, bude zrejme jinde i s cenama. Moji kamaradce uklizi jedna pani a bere si 150Kc za hodinu.Ale kamaradka jde ven s detma a prijde, kdyz uz tam pani neni.
Napsala jsi, ze ji jsi vicemene "za zadkem", jak to bere ona? Jako ze ji neduverujes nebo je to normalni postup. Ja jen se zkousim co nejvice dostat do te situace, kdy mne by bylo neprijemne ji tam mit, ale zaroven kdyz uz by u nas byla, nerada bych aby se ona citila ponizene.Neumim to vysvetlit, proste bych nerada, aby ji to bylo lito, ten odstup.Urcite mi rozumis.Diky moc a pekny vecer

Pro Magdu a jine.... uklizecka

Obrázek uživatele Olitwins

Mimochodem, nez manzel zmenil praci a je rad, ze vecer prijde, vykoupe a pohraje si s holkama a jde spat, bylo to u nas presne tak jako u be.st.....

Co se tyce pani na uklid, reknu to takhle, nekomu vadi, ze po nem nekdo uklizi, nekdo ma strach ze ztraty soukromi atd... Ja jsem o tom dlouho uvazovala, az jsme jednou pred detmi jsme meli s manzeleme obdobi, ze jsme se akorat chodili domu z prace vyspat a o vikendech misto vyletu byl pul azk jeden den straven uklidem. Takze jsme si pak rekli, ze tohle faaakt ne. Je pravda, ze roky a roky predtim jsem nechapala vsechny sve kolegy, ze si "nekoho pusti do bytu". Nasla jsem si uklizecku, ktera uklizela hodne bohatym rodinam a cizincum, kteri ji dost testovali, takze bylo jasny, ze u nas ji nic neohromi a pokud by se neco ztratilo, okamzite by prisla o veskerou svou praci.... I tak mi to trvalo, nez jsem ji dala klice a pracovnu, kde mam vsechny soukr. veci neuklizela nikdy. Ted je to jiny, pani uklizi jen podlady, kuchyn, koupelnu, do pracovny opet nesaha a navic jsem vzdycky doma s detma a vice mene jsem ji "za zadkem" a proverena je podobne jako predtim, ale klice ji nedam. Z vyse uvedeneho je zjevne, ze jsem paranoidni, priznam se k tomu...., kazdej to ma jinak. Nikomu uklizecka vubec, ale vubec nevadi. Je rad, ze takove sluzby existuji a necha si od ni prat i pradlo. To me na pradlo nesmi sahnout nikdo, ani moje mama....

Jak se zbavit pocitu "ostudy"

Zaznelo ta dy to sluvko "ostuda" , tak se ho pokusim pouzit... ja totiz "bohuzel" patrim stale k tem lidem, co pomocnika v domacnici povazuji za ostudu.
Jak se zbavit tototo pocitu?
Jen pri pomysleni mozneho vyuziti teto pomocnici mne prepadne neschopnost, menecennost, ponizeni...
Snad opet nekoho nenastvu, jde pouze o mou zvedavost. Jsou obdobi kdy si kazdy povzdechne, ze uz nezvlada, ale nejak neumim udelat ten prvni krok.:-(
Vadil by mi tento zasah do meho soukromi, pocit ze mi nekdo cizi doma chodi a "po nas uklizi" by mne zrejme opravdu nicil. Urcite zaver by byla pohoda, sednout si do perfektniho prostredi, ale nedokazu provest prvni krok, mozna nevidim nutnost.
Rikam si, kdyz to zvladla moje mama, byli jsme 3, do jesli (nekdo) uz v 6ti mesicich, mama studovala pri nas a praci studovala VS, mama a tata v praci, casto na sluzebnich cestach mimo republiku. Babicky daleko, tudiz nefunkci...
Pri pomysleni na pani na uklid mne porad pronasleduje nase detstvi, ze tenkrat to slo a bylo hur, tak to musi jit i dnes, kdyz je v mnohem o hodne lehceji..ach jo.
Mam proste ten pocit, ze kdyby bylo nejhur, zrejme by letelo veskere plus okolo (jako PC a net, nebo by se zkratila prochazka), proste bych se snazila tech 6-7 hodin ktere jsou normalne urceny pani na uklid "vycarovat" sama. Tak nejak si uchranit soukromi, vadilo by mi, ze mam nekoho doma a mozna je prilis "zvedavy"-tim nemam na mysli kradez, ale lidskou zvedavost. Ja takhle caruju, kdyz musim tak po nocich, proste si myslim, ze to zvladnout jde i bez pani na uklid. A kdyz jsem v koncich, tak si rikam: dojdu kam dojdu...nastesti mam manzela, ktery kdyz vidi, ze jsem dosla az tam..pokracuje dal a nebo mi nic nerika. Neni u nas jako v krabicce, ale cistota ano. Mozna hromada pradla o dva dny dele, ale vysavac, prani, vareni i nekolikrat denne.
Jestli se muzu zeptat, jake vykony u vas provadi pani na uklid? Nebo jinak, s cim vam "nejvic" pomuze, proste s cim vas osvobodi a co ulehci v domacnosti. Co vas prijmulo k zaveru odprostit se od vseho psychologickeho a proste zavolat si pani na uklid.

Klasický náhled na MD

Myslím, soudě z vlastní zkušenosti i podle kamarádek, že tohle je prostě chlapský pohled na mateřskou dovolenou. Nedávno jsme se pohádali a vyšlo z toho, že se vlastně ráno nasnídáme, pohrajeme, jdeme ven, jdou spát a já mám volno, vzbudí se, nají a pak se koupe (což dělá on) a jdou spát. To že mezitím dělám x tisíc věcí, které tu nemusím rozepisovat plus nakupuju, vařím, vymýšlím program a činnosti, zabavuju děti, celý den taktizuju, aby všechno tak nějak klapalo ... se nebere v potaz. To je přesně ono, když hlídá přítel, nic z toho nemusí řešit. Maximálně jim nandá jídlo na talíř a hraje si s nima.
Jinak si nemůžu stěžovat, nic mi nevyčítá ani nepeskuje. I docela pomáhá... Tohle prostě vyšlo z hádky a půl roku to zas neuslyším. Ale stejně mě to mrzí.

Jen ještě dodám, že manžel

Obrázek uživatele be.st72

Jen ještě dodám, že manžel celý den sedí v kanceláři, takže nic fyzicky náročného, je jasný že třeba se zedníkem by byla situace jiná. Jinak víkendový úklid máme rozdělený, on přízemí, já podkroví, ale napíklad o uplynulém víkendu jsem plenila zahradu a on se věnoval dětem.

máš doma poklad:-)). Na

Obrázek uživatele KaterinaAd

máš doma poklad:-)).
Na druhou stranu...když se můj chlap vrátí z práce, jsem ráda, že si pohraje aspoň s dětma...vím, že toho má za celý den plný brejle a když je dáme spát, tak jen chvíli čučí na telku, aby se odreagoval a jde zase makat...a ráno vstává i ve tři a zase pracuje. Spravedlivě po něm fakt nemůžu chtít ještě pomoc v domácnosti, jsem moc ráda, když třeba jednou dvakrát vstane za noc k dětem, ale ani to bych po něm nevyžadovala.

Ahoj, nečetla jsem odpovědi

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, nečetla jsem odpovědi pode mnou, ale co takhle aby víc přiložil ruku k dílu, když držkuje? A když s nima byl sám o víkendu, tak dělal všechen servis kolem domácnosti nebo se jen staral o ně?
My naštěstí tohle máme rozdělený tak, že když manžel večer přijde tak se věnujem dětem a když je dáme spát, tak on uklidí kuchyň, nádobí do myčky, co se tu za celý de nakupí, uklidí jim hrací koutek, dá jim prát prádlo a já mám po celým dni aspoň večer vegáč a ještě mi donese kakao k televizi. V tomhle je chápavý a když se jednou vzdálenější známý zeptal co tu celý dny dělám(mladý ušák nemající představu) tak se manžel skoro oklepak, jak si troufá a že on by se neodvážil takhle zeptat. Prostě sám moc dobře ví, co to obnáší, ne jen děti ale i všechno kolem.

Ke komentari Katky jen dodam,

Obrázek uživatele Olitwins

Ke komentari Katky jen dodam, ze my jsme se taky ted dostali fakt to casoveho presu, tak na nahedani manzela mame 1x za mesic uklizecku. Az se to u nas uklidni, tak si asi zase zrusim, ale uprimne pokud si to nekdo muze dovolit, tak fakt nejlip utracene penize, co znam. Klidne misto toho ozelim kadernici nebo par kaficek (i tak si ani jedno moc nedopravam). Ja i manzel se hned citime lip, ze na nas nekouka vsude spina, ktera se pri pravidelnem dennim uklidu nestihne, takhle pekne si sama nikdy neuklidim a mam alespon trochu casu na praci-studium....

Jarko, at to prosim nevyzni

Obrázek uživatele Olitwins

Jarko,
at to prosim nevyzni nijak spatne, ja jsem tedy dost emancipovana a nastesti mam manzela, ktery je s tim ok, takze.... Manze byl ted nemocny a hlidal holky pres den a vyjardil se taky ve smyslu, ze to neni tak strasny, ALE on jen tak tak sklidil to nejnutnejsi a nedelal bezny uklid (vysavani, vytirani, myti kuchyne, koupelny, placeni uctu, prani a skladani pradla atd... a jidlo vetsinou jen vyndal to, ktery jsem zamrazila). A to je podle me PRAVE TEN ROZDIL.

Takze mozna bys mela manzelovi jen tak na zkousku poradit, at se cely vikend postara a zaroven uklidi a uvari u toho hlidani.... a pak at se vyjadri. Vim, ze tohle je asi primo navod na hadku, ale ja jsem to taky musela takhle manzelovi vysvetlit. ... Dalsi moznost je, ze tohle vsechno by tvuj manzel zvladnul bravurne a bez problemu a v tom pripade je superman a tobe "babo rad" :)

PS: Mam deti o neco mladsi a myslet si, ze v tomto veku budou po sobe uklizet je podle me absurdni. Jo, snazim se, at mi hazi lego do krabicky, ale i to je boj....

O.

Tak mému manželovi stačí

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tak mému manželovi stačí hodina - dvě samostatné péče a rozhodně si nemyslí, že naše děti jsou andílci:-) - naštěstí...jinak poznámky k úklidu taky měl, prý umýt WC zabere pár minut..no je to pravda, ale dostat se k tomu, to je druhá otázka.

Já jsem to vyřešila paní na úklid a mám klid. Doma je všechno nablejskáno tak, že sama bych nikdy nedokázala - jednak nemám cca 6-7 hodin volného času, které bych tomu mohla věnovat, pak taky zná spoustu fintiček, co na co použít atd.

Děti naštěstí už hrůza z vysavače přešla, nyní spíše naopak, jen ho vytáhnu, už se po něm sápou a vysávají...takže i přes pravidelný týdenní úklid ještě min. jednou denně vysávám a pak už dělám jen udržovací práce - tzn. když někde něco kecne, tak to samo uklidím hned, peru, suší mi sušička (polovina práce), vařím jen pro děti...navíc od prosince mi jezdí na tři dny v týdnu máma, takže to už je úplná pohoda - platím si ji vlastně jako chůvu, pomáhá mi s dětma a prakticky se vším...
Já se vlastně mám:-)))))))))))))))))))). Akorát ty noci a vstávání v pět:-((