Skip to main content

Ahoj všichni,
ráda bych se vás zeptala na zkušenosti s chozením s dětmi do bazénu či sauny. Jedná se mi o veřejná místa-plavecké bazény a sauny. Od kdy jste s dětmi začali navštěvovat tyto spol. prostory? A od kdy do sauny?
Slibuji si od toho trochu posílení imunity, v rámci otužování.

Děkuji za vaše zkušenosti.
Iva

Ahoj, kniha Saunujeme i děti

Ahoj,
kniha Saunujeme i děti už přišla a já pečlivě studuji. V září začneme :-), klukům bude rok a zjistila jsem, že kousek od nás je sauna, takže i z tohoto mám radost. Držím palce všem začínajícím saunákům :-D
Pěkný den a JONKO tobě moc děkuji za informace. Třeba se potkáme na srazu na Seči :-)

Diky

Ahoj Jonko,
diky moc za vycerpavajici odpovedi, ted se jen odhodlat s detmi zacit..
Hanka

To nejdůležitější!!!

Jsem zapomněla napsat to nejdůležitější.
Alfa a Omega je v pravidelnosti!!!
Každý týden ve stejný den.
Jestli si dobře vzpomínám tak jak píše nestor saunování - krom zvýšení odolnosti proti nachlazení při výkyvech teplot se ještě dýchací cesty vlivem sauny jaksi stanou obtížněji prostupné pro "bacily" - tím vzniká ten efekt nestonání, ale musí se dodržovat ta týdenní pravidelnost.

Jo jo

No my napřed dojížděli taky do sauny s dcerou. Napřed do veřejné, kde bylo rodinné saunování každý pátek večer.
Pak jsme si našli jinou, kde se dala celá pronajmout na hoďku za 450,- Kč. Máme ještě zpřátelenou rodinku, takže jsme pak přestali chodit na veřejné, ale zamlouvali jsme si na hodinu saunu jen pro nás a zpřátelenou rodinku. To bylo výborné.
Jak jsem čekala dvojky, tak jsme si řekli, že stejně nikam nebudeme cestovat a zainvestovali jsme do sauny. Řekla bych slovy pana Mikoláška u nás lidé napřed investují do auta a když jim zbyde tak teprve přemýšlejí o sauně. My nebyli vyjímka, až když nám zbylo tak jsme to šupli do sauny.
Dnes s panem Mikoláškem vřele souhlasím. Byla to ovšem asi nejlepší investice!
Jinak naše dvojky jsou červencové, skoro jako vy :-)
Přeji krásné léto a dobrý saunový start :-)

Vyčerpávající :-)

Ahoj Jonko,
moc děkuji za naprosto vyčerpávající odpovědi. Jsi moc hodná.
Vy máte asi svojí saunu u baráčku co?

To my budeme muset do nějaké sauny dojet, no musím si to ještě všechno zjistit. Rok bude dvojkám klukům v srpnu, takže od září/ října začneme :-)

Já už se těším a doufám, že to pomůže.
Také pořád kojím a dokud to půjde tak kojit budu :-), jsme oba s manželem alergici tak i proto.

Přeji pěkný víkend a ještě jedno děkuji.

Odpovědi

My začali se saunou s mužem po mé dlouhodobé nemoci a totálně odepsané imunitě ještě za svobodna. Kupodivu to zafungovalo a tak jsme chodili všude kam nás osud zavál :-)
Postupně jsme si zimu bez jednoho řádného pocitu tepla za týden nedovedla představit :-)
Jakmile jsem otěhotněla poprvé, hned jsem nad tím dumala a půjčila z knihovny vámi jmenovanou knihu, nebyla tehdy k sehnání a tak jsme ji bedlivě nastudovala. Po konzultaci s naším pediatrem mi sauna byla vřele doporučena jen s výhradou ať počkáme do 1 roku, že nejsme finové /saunují děti po odpadnutí pupečního pahýlu:-)/.
První saunu jsme podnikli téměř na den přesně v roce dcery. Seděli jsme na spodní lavici, měla jsem ji na klíně, aby se prohřívala méně. Tak 3-5 min, pak jsem ji sprchovala dle Kneippa odraženou vodou od nožek nahoru, bez hlavy.
Brrrr prostě děsně vzorně:-)

Ale na závěr vždy bouřlivý potlesk! Musím podotknout, že při saunování dětí obětujete své kvalitní saunování, musíte se prostřídat, protože s dítětem se neprohřejete. Ale za zdraví dětí to opravdu stojí.

Z dcery se stal postupně zdatný saunař, takže když měla 2 roky a byli jsme na lyžích v Alpách. V místní sauně pro asi 30 lidí byla velmi vyčnívající a když hupla do ledového bazénku vysloužila si obrovský potlesk ostatních:-)
Čas jsme dodržovali pouze první rok, kdy si ještě neuměla úplně říct, pak už vydržela podstatně déle a venku jsem ji vždy hlídala, aby nebyla na omak studená.
S dvojkama už to tak snadný nebylo. Jsou to chlapečci:-) Saunujeme také od roka ale o studené sprše nebo bazénku nechtějí ani slyšet.... Jsou to hajdalácí, ale protože je ochlazujeme venku tak je to ok. Děti vydrží klidně i čtvrt hodiny, dcera je většinou na spodní lavici, kde bych odhadla tak 65 stupnů, ale kluci lezou nahoru. Máme max 80 stupnů. Víc nevyhovuje ani nám. Před saunou se umyjeme mýdlem, v sauně jsme nazí /to děti milují, hlavně chlapečci:-)/ na prostěradlech, venku v župáncích. Když je sníh koulujeme se, dětem se líbí jak se z nás kouří. V sauně se děti otírají lufou, manžel má plastový kartáč a já rýžák /nejlepsí:-)/. S hlídáním času to opravdu nepřeháníme, na dětech vidíte, že jsou zpocení a prohřátí a venku je osahám. Čas jsme ortodoxně dodržovali pouze u dcery první rok, u dvojek už vůbec, jak byli červení a zpocení šup ven.
Osvědčilo se mi do sauny brát plyšové hračky. Na dceru zabírají anglická slovíčka a vtipy. Teplotu prohřátí/ochlazení se mi nejlépe kontroluje pohmatem. Osahávám jim nožky :-)
Imunita u dětí skutečně naskakuje velmi razantně.
Nevím jak mají zkušenosti ostatní ale za nás mohu uvést:
dcera do svých 7 let pouze 1x atb a to pouze na přeléčení, dle výtěru z krku byl přítomen jakýsi bacil, který tam něměl být. I když nezpůsoboval žádné obtíže :-) /na ten výtěr jsem ji nahnala v zoufalství, že dvojky jsou stále nemocné a že jim něco ač zdravá stále předává/
Jinak žádný příliv nemocí při nástupu do školky, žádné nemoci při nástupu a změně kolektivu do školy....:-) Nepočítám občasné rýmy.
Dvojky první rok na 4 měsících pneumokoky, 2x atb, neustále horečky rýmy kašle. Jakmile měli rok na podzim šupajdili do sauny. Další zima byla pouze s rýmou!!!
Letos zima naprsto ok:-)
Nechci, aby to vyznělo zázračně, ale opravdu si myslím, že sauna velice dobře funguje.
Podotýkám, že se k tomu snažíme zdravě stravovat, vše vařím, jsme mlsní takže obden peču, bydlíme na venkově a děti jsem všechny celkem dlouho kojila, takže se může jednat o souhru faktorů.

Děti saunu milují, moc se jim líbí, že můžou běhat nahatí uprostřed zimy. Přesný časový harmonogram ti nenapíšu je to pocitové. Zpočátku v roce stačí tak 3-5 minutek pak stačí na vzduchu ochlazení max 10 min osahat nožky, a znova příp. prohřátí. Někdo opakuje i 3x já děti jen 2x, pak už neochlazuji dlouho a domů. Pečlivě nakrémovat, večeře, spinkat. Chodíme vždy večer, před spaním. Délka pobytu venku odvisí i od mrazu. Když je minus dvacet, ven je nepustím, nechám je zchládnout v odpočívárně. Tam ale zase musí chládnout déle, proto nelze napsat přesné časy, i venku vydrží déle když je plus pět a méně když je mínus 10.

Snad mé odpovědi budou dostačující :-)

:-)

Dobrý dotaz s tím časem :-), to mi vypadlo...

Knihu "Saunujme i děti" jsem už sehnala, příjde mi poštou, tak si počtu :-)

Pridavam se :-)

Ahoj, me take moc zajimaji odpovedi k saunovani. Ja se saunovala pravidelne 2 sezony a vubec jsem nemarodila, narozdil od vsech okolo, opravdu to funguje! S detmi jsem si zatim netroufla a dcera je nachylna na zanety str. ucha, tak zatim nevim a jeste se poradim s Dr., ale rada bych s nimi nekdy zacala, pro imunitu je to opravdu super.
Jeste me zajima, v kterou denni dobu jste s prcky chodili?
Ta knizka bude asi vyprodana, take jsem nenasla na netu, podivam se i po te druhe.
Diky
Hanka

otázky ?

Budeš moc hodná, když mi poradíš...
Zajímalo by nás:
- poprvé jste šli do sauny s kolika stupni?
- vzali jste pak děti do studené vody?
- jak dlouho jste byli v sauně a jaká byla pauza mezi saunováním....takový ten časový harmonogram?
- je potřeba nějaké speciální opatření pro děti? Nebo prostě všichni do naha a hurá do sauny?

- a pak už snad jen, jak to děti poprvé snášeli?

Děkuji moc, dívala jsem se po té knize "Saunujeme děti aneb Co dokáže horký vzduch" (Autor: Antonín Mikolášek) a nikde jí nemají:-(, nemáš jí náhodou okopírovanou?
Budu se muset vydat do knihovny :-), prodávají jen Saunujme i děti (autor: Antonín Mikolášek), je to možná něco podobného, tu si asi pořídím...

Sauna

Pokud chceš interně mejlik je havrdovi@volny.cz, ale klidně můžeš sem, třeba to bude i pro ostatni.
Po našich zkušenostech jsem dost velký propagátor:-)

Ahoj, určitě se ráda zeptám.

Ahoj, určitě se ráda zeptám. Mám dotazů plnou hlavu. Mám ti je napsat sem nebo na mi dáš mailík? Děkuji

Sauna

Sauně propadla celá rodina. Kdybys chtěla jakékoliv konkrétní rady, ráda poskytnu. Už jsou z nás zdatní saunaři :-)

Super, děkuji moc. Hledala

Super, děkuji moc. Hledala jsem diskusi, ale nenašla jsem, ale v nemocech jsem nebyla. Mrknu tam :-)
Díky, díky.

Sauna

My všechny 3 děti začali saunovat v 1 roce, po konzultaci s pediatrem.
Poměrně rozsáhle jsem o tom psala v diskusi o nemocech.
Zde jen zkonstatuji, že imunita takto malým dětem nastupuje neuvěřitelně rychle.
Opravdu vřele doporučuji :-)

Na detske plavani jsme

Obrázek uživatele Olitwins

Na detske plavani jsme chodili od 4 mesicu, no normalniho bazenu (v zahranici, byl teplejsi, nez ty tady u nas) jsme sli v roce a pul...

Ahoj, do bazénu/na plavání

Ahoj,

do bazénu/na plavání jsme začali chodit v 8m a vše bylo v pohodě. Plavali jsem skoro do 3let.
Do sauny cca v 1roce (1x týdně, celou zimu), začali jsme na 75stupních. Určitě můžu jen doporučit:-) Měla jsem obavy s nástupem do školky a "oslabením imunuty", ale u nás proběhne jen občas nějaká rýma, jinak bez žádných velkých nachlazení:-)
Andrea

Ahoj,

na plavanie pre deti sme chodili od roka, bola v tom aj sauna (menej tepla ako normal). Bolo to super, chori sme z toho neboli.
Do roku mali nasi silny reflux, tak to by asi podobne miesta cele ovrackali, takze sme nechodili:)
V normalnom bazene sme boli asi v 1,5 roku (ale zas to nebol uplne taky verejny).
Inak v pohode mi to prislo tak od 2 rokov a aj to dost vyberam, ze kam ano a kam nie.
Kupalisko v lete zatial ziadne, mali sme bazenik na zahrade, nemuseli sme nikam chodit, balit a detom to bolo jedno v akej vode sa clapocu.
V auguste budu mat 3,takze v lete uz vyrazime aj na kupalisko, uz maju z toho iny zazitok, ked ideme na vylet.
Oproti kamoskam som v tomto smere opatrnejsia, ale myslim, ze hlavne kvoli tomu, ze som cez tyzden s detmi sama a ked su chori je to otrasne.