Skip to main content

17m dvojčata a další mimčo - jak řešit kočárek atd.?

Posted in

Ahoj, má některá z vás zkušenost s miminkem narozeným 17 m po narození dvojčat? Mám 12 m kluky a v červnu se nám narodí další mimčo. Zamýšlím se nad způsobem, jak budeme chodit ven. Máme EW sporťák, uvažovali jsme, že ho nakombinujeme sporťák+korbička, v korbičce se bude vozit malé mimčo a jeden kluk bude ve sporťáku, druhý se bude nosit v nosítku (budou se střídat, nebo podle toho, jak to kterému bude vyhovovat; ani jeden zatím nechodí, ale jeden asi brzy začne, druhému to bude trvat déle). Kluci v kočárku nespí, takže když budu chtít dát mimčo spát do kočárku na zahradu, tak to půjde. Ale nejsem si jistá s těmi procházkami, nákupem apod.
Máte někdo zkušenost s takovouhle kombinací dětí? Zajímalo by mě všechno, na co bych se měla připravit, zatím si moc nedovedu představit náš denní režim, ani třeba jak uspořádáme spaní - kluci v dětském pokoji a mimčo ze začátku u nás v ložnici? Moc děkuji za vaše podněty. Anna

Mimčo do šátku

Ahojky, my máme dvojčata holky a po 21timěsících se nám narodil syn, takže ten věkový rozdíl je trochu větší než u vás. Snažila jsem se celé těhotenství, aby holky co nejvíce samy chodily, aby "trénovaly" (bydlíme na sídlišti takže na hřiště, do parku, do obchodu, na delší trasy jsem samozřejmě kočárek brala). Když se pak narodil Adam, měl hluboký kočár a holky chodily pěšky. Párkrát jsem vzala holkám Janéčko a Adama do šátku, ale mělo to jednu velkou nevýhodu - holky už byly přes den bez plín a každou chvíli si říkaly, že chtějí čurat (a držet je s miminem přivázaným na břiše nejde). Tobě bych ale šátek radila. Myslím si, že v 17ti měsících budou dvojčata ještě pořád moc malá na to, aby jedno jezdilo na skejtu. Holky měly rok a půl, když jsme je přesunuli z ložnice do pokojíčku, dostaly "velké" postýlky (na délku 160cm, IKEA) a snášely to docela dobře, Adam postýlky zdědil po holkách, jednu jsme měli v obýváku a jednu v ložnici. Ze začátku to bylo dost náročné (Adam se v noci budil každé dvě hodiny, občas se vzbudily i holky, přes den spaly děti na střídačku), manžel je celý den v práci, babičky jsou daleko, chůvě bych své dítě nesvěřila ... :-) Ty to budeš mít ještě mnohem náročnější (přebalování, vstávání, krmení, vaření, domácnost). Pravda ale je, že už jsi zkušená matka, a jestli něco děláš 2x, není problém udělat to 3x :-) Ten kolotoč časem zpomalí. Prcek se všechno naučí rychleji než dvojky, protože to má od koho odkoukat a má koho napodobovat. Jestli chceš, napiš mi na olgased@centrum.cz

Bara

Ahojky,
ja to mam obrácene, mam doma 11 mesicni holcicku a v cervnu cekam jednovajecny kluciky a budu to resim kocarkem EW a golfky pro Viktorku, to pokud pojede semnou manzel nebo nekdo a pokud budu sama tak skejtik za kocarek.Taky si nedovedu predstavit jak to budu zvladat, ale nejak to bude muset jit:-)

Já bych v každém případě

Já bych v každém případě mimčo dávala zpočátku do šátku, dokud bude malé a lehké, dvojčata v kočáře. Po pár měsících bych ale řekla, že budeš muset změnit způsob a asi jednoho staršího nechat ťapat vedle kočáru. Ono se to nezdá, ale nosit několikaměsíční mimčo a k tomu tlačit dvojčecí kočár je docela záhul. Já to podobně praktikovala občas s našimi trojčaty, když jsem byla sama a potřebovala jsem jít ven, ale opravdu nadlouho to nebylo. Měli nějakých 6-8 měsíců, tu nejlehčí jsem si dala na břicho, kluky do kočáru a ani ne 3letý brácha běhal kolem kočáru. Takto jsem byla schopna akorát přejít cestu a dojít do parku, kde jsem si už musela sedat, abych ulevila zádům.

-

Osobní zkušenost nemám, další mimčo se nám narodí v červenci a to dětem bude 2,5 roku. Mám EW a ač už s ním moc nejezdíme, spíš chodíme pěšky, zatím si ho nechám a na celodenní výlety v létě plánuju právě použít ho jako sourozenecký. Jedno dvojče by sedělo ve sporťáku, druhé buď na skejtu, nebo (a co už mám vyzkoušené) na stupínku. Ten je bezvadnej a naše děti se na něm rády vozily už v létě, tzn. v 17 - 18m. Jasně, když na jedné straně bude korba, nemůže být asi na sporťáku to madlo, kterého se drželi, ale tak se to nějak vymyslí.
V roce těžko poznáš, kdy začnou chodit. Mí začali ve 14 a 15 m nekorigovaného věku a v 17m už ťapali v pohodě sami, resp. za ruce nebo se drželi kočárku. Být Tebou vezmu v úvahu všechny rady holek ale realizuju až před narozením mimča, podle situace. Šátek a podobné pomůcky koupíš ze dne na den. Dopředu bych nic nepořizovala.
A gratuluju k miminku :) Zuzana

TOhle se dost resilo/resi na

Obrázek uživatele Olitwins

TOhle se dost resilo/resi na zahranicnim foru dvojcat, kde jsem clenem a v podstate se vsichni shodnou, ze nejlepsi je nosit mimco v satku (nositku). Osobni zkusenost nemam.

Ahojky, tak já se přikláním

k xdickie. Obávám se, že se šátkem je to sice pohoda, ale není to na celý den a když už, tak určitě miminko do šátku. Čím budou dvojčata větší, budou chtít být více venku a bude to náročné. Obdivuji tě a zároveň závidím, ale já další mimčo nechci dříve, než půjdou holky do školy, teď je nám 2,5. Já osobně bych to řešila Peg pérego triplette http://www.kocarky-matous.cz/cz-detail-521288-peg-perego-seats-triplette... , ale určitě už ježděný a pořádný mono kočárek. Dozadu se dá dát korbička a nebo vložná taška. Mezitím ti dvojky odrostou a ty už si pak můžeš pro prcka nechat jenom mono. Ovšem zapojit rodinu, je určitě také dobrý nápad. Jenom jsem si ještě vzpomněla, že určitě záleží na šikovnosti dítěte, ale stupátko je myslím od dvou let. Ještě mně napadla jedna varianta, ale dost krkolomná, ABC design zoom, nebo jiný tandem a Buggypod http://www.cestomat.cz/pridavne-sedatko-buggypod/d-71165/ . Rozhodnutí je jen na tobě, tobě to má ulehčit práci. Držím palce a napiš, jak jste to nakonec vyřešili.
Pa Jana

Ahojda, musim jen dodat, ze

Ahojda, musim jen dodat, ze nasi kluci teprve v 17m zacali chodit. Takze nyni ve 20ti se jejich chuze teprve stala stabilni, ale na dlouhe vychazky to stejne neni. U nas mela dcera 2r3m a narodili se kluci. Melijsme Peg perego duette a skate nam za to nesel takze chodila a na daesli trasy jsem mela obcas jednoho malyho v satku a dceru v kocarku....Jenze, jako varianta se to zda fajn, ale zalezi na tom, co na to reknou tve zada. Ja po jednom dopoledni s malym v satku jsem se dalsi tyden davala na dohromady{se zady jsem mela docela problemy]. Ja bych mozna jeste v nehrosim pripade zkusila verzi trojceciho kocarku z druhe ruky.

Miminko do šátku

Obrázek uživatele PetraN

Ahoj osobně bych preferovala spíš miminko do šatku a starší do kočárku. Určitě bude pohodlější mít na břiše mimčo co váží pár kilo naž na zádech batole co váží 10-12 kg. Tu variantu s nosítkem bych praktikovala spíš příležitostně. Navíc mimčo na břiše tak do těch cca 3m věku tě nijak neomezí v pohybu, dá se s ním dělat úplně vše včetně oblékání dětí, zavazování bot, čurání veku (osobně vyzkoušeno). A i se starším se to dá zvládnout, ale už je to náročnější. Ale to už pak budou mít starší děti okolo 21m a můžete už pak začít trénovat chození ven bez kočáru (samože na přiměřené vdzálenosti a delší trasy autem) a mimčo normálně v monokočáru.
Mě se mimčo narodilo tedy později, dvojky už měli 27m, plánovala jsem, že je začnu učit chodti bez kočárku tak od 2 let, ale nakonec jsem začli právě okolo těch 21m, protože se ukázalo, že děti to úplně v pohodě zvládnou (vozením v kočáru nebyli vůbec unavení a špatně pak usínali po obědě, odbouráním kočáru se to krásně upravilo)

S ABC by to taky šlo, ale je

Obrázek uživatele KaterinaAd

S ABC by to taky šlo, ale je to autobus, klasický dvojčatový tandem a ještě extra dlouhý...kdežto ten BJ je monokočárek, takže když pak začnou dvojky sami běhat, jezdíš s jedním mimčem a nevypadá to blbě

Už teď máš můj obdiv...

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj Anno,
musím říct, že už teď máš můj obdiv... Vůbec si nedokážu představit, že bych měla další mimčo, když by dvojčatům byl rok a půl! Mně se dvojčata narodila, když staršímu synovi byly 2 a třičtvrtě a i tak to byl zápřah. Já se narodila od sestry s odstupem 13 měsíců a když mi moje mamka vykládala, jak a co musela dělat, vstávaly mi vlasy hůrzou. Mě vozila v hlubokém kočáře, na něm měla dřevěné prkno a na tom sedávala sestra... :-) Rozdílné krmení, rozdílné vstávání... hrůza. Osobně si hlavně myslím, že sestra hrozně trpěla na nedostatek pozornosti, z toho důvodu bych být tebou opravdu zvolila chůvu a zapojila co nejvíce členů rodiny do starání se o děti.
Co se kočárků týče, nápad Katky na baby jogger city select není vůbec špatný. Vozit hlubokou korbičku, jednu sportovní sedačku a to stupátko. Myslím, že stejně by to šlo udělat i s ABC zoomem. Ale i tak si myslím, že se ti dvojčata budou hádat, kdo zrovna pojede na stupátku a kdo se poveze v sedačce. :-( No, nechci tě strašit, ale bude to opravdu náročné - hlavně asi první půlrok. Budu držet palečky, pěstičky, všechno! :-) Katka

vidíš, úplně jsem zapomněla,

Obrázek uživatele KaterinaAd

vidíš, úplně jsem zapomněla, pokud jde o kočárek, na tenhle případ je podle mě ideální BJ Select - je to vlastně monokočár na který můžeš jednoduše přidat další korbičku, v tvém případě sportovní sedačku a pokud budeš mít ještě skate/stupátko tak uvezeš všechny tři děti.
Já bych do něj šla, ale nelíbí se mi:-). Moji stejně v kočárku být nechtějí už te´ˇd a počítám, že za tři měsíce to lepší nebude - koupila jsem tedy monokočár podle svého gusta s tím, že pořídím jeden skate a budou se holt při odpočinku střídat.
No a pokud máš možnost zaplatit si chůvu, není co řešit. Já si platím vlastní mámu, což považuju za ideální.

chuva

Ahoj, po přečtení Tvého příspěvku Ti mohu doporučit pouze chůvu, nebo někoho na občasnou pomoc. Já to mám opačně - starší dítě a pak dvojčata a bez pomoci bych se zbláznila. Ty to budeš mít téměř jako trojčata - na které se dáva výpomoc od státu zdarma. Doufám, že jsem Tě nevystrašila, to nebylo účelem, spíše jsem se snažila doporučit něco, co se osvědčilo u nás.

to jsem moc zvědavá, co ti

Obrázek uživatele KaterinaAd

to jsem moc zvědavá, co ti kdo poradí, mco ráda se svezu:-). Prcek se narodí v dubnu, dětem bude 21 měsíců, už teda dávno chodí, ale na dlouhé cajdání to není.