Skip to main content

Maminky,chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s používáním antibiotik u dětí.Holky-6měsíců dostaly kašel a rýmu.Dávali jsme sirupy,ale to nepomohlo,proto dr.předepsal antibiotika.Tápu zda je dát či ne.Je pravda,že holkám se ihned ulehčí a bude lépe.Nemohou ATB u takto malých dětí ublížit.Mockrát díky za odpověď.

mléko

Ahoj, já taky nedávno četla,že to s tím zahleněním z mléka není úplně pravda. Já mám spíš pocit, že mléko na sebe ty hleny víc váže. Mám vypozorováno u syna, při jakékoliv viróze (nebo bolesti hlavy) zvracívá a pokud je zahleněný a vypije mléko, tak velká část těch hlenů jde ven s tím mlíkem. A na určitou dobu se mu dost uleví.
Monika

CRP a poslechove vysetreni

Ahoj Pajo, my mame take rymu a kasel (viz prispevek o kasli), detem je 14mes., Dr. deti poslechla, zda nemaji nalez na pruduskach a zmerila hodnotu CRP z kapky krve. Tim se hlavne zjistuje, jestli infekce je bakterialni nebo virova. Na virovou ATB nezabiraji, byly by zbytecne. Delali vam toto? (jinak treba angina je bakterialni a atb zabiraji temer okamzite, u tech kaslu mi to prijde sporne..).
K atb urcite laktobacily.
At je lip!
Hanka

mléčné výrobky a údajné zahleňování

Obrázek uživatele Tomáš D

S tím zahleňováním po mléčných výrobcích to zase až tak stoprocentní není. Nedávno jsem četl nějakou studii, která v podstatě zahleňující účinek mléka a jakýchkoliv mléčných výrobků zpochybnila pro nedostatek důkazů.
Naše holky paradoxně při rýmě a kašli mají chuť hlavně na mléčné výrobky, tak jim je dáváme a nějaké zhoršení problémů jsme nikdy nepozorovali.
Na druhou stranu náš pediatr, který je podle mého názoru nejlepší v okruhu několika desítek mil, mléčné výrobky při silném nachlazení nedoporučuje.
Je to sporné...

Tom

Actimel

Obrázek uživatele Tomáš D

No jo vlastně :-) A to přitom Actimel nepijeme :-)

Tom

Jenže

jogurty zahleňují, tak je hned po nemoci raději nedávám a volím laktobacílky. Ty vlastně dáváme celou zimu.
Mí dvouleťáci mají ATB asi po 3. a žádné následky zatím nikdy neměli. Průjem mívají, ale to při každé nemoci. Vlastně podle stolice zpravidla poznám, že na nás něco jde.

Tome

Obrázek uživatele LucieR

přece Actimel :DD

laktobacily a ATB

Obrázek uživatele Tomáš D

A ještě jak píše Olitwins - manželka teď brala ATB na zánět průdušek, tak to máme taky čerstvě zažité - laktobacily se skutečně podávají současně s léčbou ATB, ale VŽDY nejdříve 3 hodiny po podání pilulky ATB. Jinak by ty laktobacily ATB zničila. Po dobrání ATB je vhodné buď pokračovat v podávání laktobacilů ještě asi 14 dní nebo jíst hodně jogurty.

Tom

Me taky pediatr doporucil

Obrázek uživatele Olitwins

Me taky pediatr doporucil laktobabily soucasne s lecbou ATB a pokracovala jsem i po ni....

pro Páju

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Pájo,
Kde je prokázáno,že antibiotika poškodí imunitu dítěte - imunita člověka do značné míry závisí na osídlení trávicího traktu správnými bakteriemi (mikroflórou). V jednom reklamním sloganu se říká, že 70% imunitního systému je ve střevech (už ani nevím, na co to je reklama). Antibiotika s okamžitým účinkem všechnu mikroflóru zlikvidují a tím i (dle onoho sloganu) 70% imunity.

Našim holkám byly v prosinci 4 roky. Andulka dosud ATB nebrala, ale Janička je dostala po píchnutí ouška těsně před 4. narozeninami, protože jí z toho vytekl zelený hnis. Necelý týden po využívání antibiotik (Klacid) dostala 2x za sebou s odstupem 1 týdne střevní virózu, ač na to nikdy netrpěla (měla ji pouze jednou, v 15 měs. a velmi slabou...) Hned po ní silnou rýmu a kašel. Andulka, která ATB nebrala, střevní virózu nechytla vůbec a rýmu měla, ale bez kašle a slabou. Tak to jsou naše zkušenosti s ATB a oslabením imunity po jejich dobrání.

Ještě k Tvému dotazu, zda nemohou ublížit: pokud bylo jejich nasazení účelné (byl poslechový nález na průduškách, nález mikroba při laboratorním vyšetření nebo vysoké CRP z kapky krve), jejich přínos převažuje nad negativním působením. Játra si s tím poradí, ale tělo by si s bakteriální infekcí sotva poradilo samo bez následků. Pokud to byla jen viróza, přínos je nulový a zůstává to negativní působení.

Tom

Optej se v lekarne, ale my

Optej se v lekarne, ale my tedy bezne uzivame lactobacilky soucastne s ATB, nikoliv az po nich. I v nemocnici nam je tak davali.

Děkuji za vaše

Děkuji za vaše poznatky.Našemu púediatrovi věřím a antibiotika by nepředepsal jen tak.I když nám řekl,že záleží na nás zda je užijeme a nebudeme třeba chtít používat jen sirupy a čekat jak to dopadne.Holky sirup na kašel také užívaly,užívají.A podle mne je lepší užít antibiotika než aby se nemoc rozvinula např.v zápal plic atd.,může,nemusí.A kde je prokázáno,že antibiotika poškodí imunitu dítěte?!U každého dítěte je to jiné.Samozřejmě,že časté používání ATB je škodlivé.Proto po ATB začneme používat laktobacílky.

-

Obecně asi nikdo z nás není zastánce antibiotik, kortikoidů, atd. Ale přece tyhle léky vadí, pokud se užívají často nebo zbytečně. Jinak jsou od toho, aby vyléčily nemoc. A pro organismus je to podle mě menší zátěž, než ho nechat plácat se v té nemoci dlouho.
Děti (25m) je momentálně taky berou na bronchitidu. Nejsem z toho nadšená, protože jsme se vždycky léčili v nemoncici a tam ATB na tohle nedávají. Naše dětská rozhodla o ATB a já souhlasila, protože měly nezvykle velké horečky, ale připadá mi, že nijak zázračně neučinkují. Ale třeba při angině je to "fofr". Pokud ale váš dr. uznal, že jsou třeba, neřešila bych to.

Zalezi jak dlouho, jaky byl

Obrázek uživatele Olitwins

Zalezi jak dlouho, jaky byl napr. poslechovy nalez a jakou mas "toleranci" / duveru v Dr. Ja jsem dost proti ATB, ale moje holky se v ryme a obcas pokaslavani placaly mesic, pak vyter z nosu vysla Moraxella a poslech. nalez nebyl 100% cisty, tak jsem rekla ATB ano a hned jim bylo lip. I tak se nektery kamosky divily, ze jsem jim dala ATB na "rymu" (nemely totiz horecku a CRP nic....). Jsem ale rada.... Tak tak to bylo u nas.

Brali jim vzorek z krve na

Brali jim vzorek z krve na zvysene CRP? podle toho se da docela dorbe orientovat....

Pájo to je těžký. U nás Zuzi

Obrázek uživatele LucieR

Pájo to je těžký. U nás Zuzi měla ATB po prvních třech týdnech, tento druh byl pro děti od 2 mesíců. Ležely jsme v nem. a její stav se mi ani za mák nelíbil, byla jsem na mudr. naštvaná, že jí je nasadila tak pozdě (někteří lékaři jí radili už dříve je nasadit). Snad váš lékař ví, proč tak malým dětem ATB napsal, snad dělal i nějaké testy. Pak bych neváhala. Negativa u nás - slabší průjem.