Skip to main content

Co, jak a kdy?

Posted in

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, kdy jste s dětmi začali nacvičovat samostatné jedení lžičkou. Našim holkám bude za týden rok, tak už jsme to začali zkoušet. Zatím mají jen při jídle před sebou mističku, vlastní lžičku v ruce a já je do toho krmím.
Také by mě zajímalo, kdy jste jim poprvé dali papír a pastelky. V příručce z porodnice jsem se dočetla, ze už v 11 měsících, by měli mít možnost si kreslit, ale mně se to zdá strašně brzy. Už jen proto, že naše holky všechno nejdřív zkouší na té druhé...
V té ("Máma a já") příručce také psali, že normální děti začínají chodit mezi 9 a 10 měsícem a že největší opozdilci to zvládnou do 14 měsíců, ale pak už to není normální. Proto by tedy v 11 měsících měli umět vylézt na gauč a slézt z něj a ve 12 měsících by se mělo trénovat chození po schodech. Dcerky už od 10 (8) měsíců stojí a obcházejí kolem ohrádky, ale zatím se nepouštějí. No a na gauč je zatím nepouštím vůbec, je dost vysoko, takže tam ještě samy nevylezou. Měla bych je tedy nějak začít "trénovat" :), aby nebyly pozadu?
Moc děkuji za rady.
Soňa

Ahoj,

tak u nas takto
Samostatna chodza 11. a 12m. (individualne, netreba riesit)
Ucit po schodoch od 11m. (mame schody v dome, takze kvoli bezpecnosti a samozrejme, ze po styroch, ale bola to velka zabava pre nich, za jednu ruku zvladli asi v 14.m, ale zalezi aj dost kolko maju moznosti na trenovanie a kedy zacnu chodit)
Farbicky sme dali asi v roku, ale velmi ich to nebralo, lepsia bola magneticka tabula, tam su okrem pera aj peciatky, co je jednoduchsie a tiez nic s tym nepokreslia. Co sa tyka farbiciek, tak sa striedaju rozne obdobia, napr. kedy chcu aby sme kreslili iba my, potom to chcu obcas vyfarbit, skusaju samostatne, zacmaraju cely papier, chcu vyfarbovat vymalovanku, kreslime jednoduche tvary, spajame veci ciarami... Kamoska je psychologicka a farbicky supla malej v roku (mna by to teda vobec nenapadlo), tak sme skusili aj my, jej dcerku to velmi bralo, a velmi rada si nechavala kreslit a len sa pozerala. Farbicky inak trojhranne a hrube, tie sa vraj najlepsie drzia dietatu, tak mame take.
Samostatne jedenie lyzickou - od 11m. mali v ruke, vyzadovali a chceli skusat, ak nevyzaduju, tak by som nedala, usetris si dlhsie a dlheee upratovania po jedle.
Prirucky a deti sa krasne vedia lisit. Aj nasi zvladli nieco skor a pri niecom sme mali pocit, ze snad k tomu nedospejeme vobec. Porovnavat nema zmysel, myslim, ze pri dvojkach to kazdy rodic rychlo pochopi a to, co vedia ine deti alebo robia s rodicmi (vid. farbicky) alebo pisu v priruckach beriem ako inspiraciu, co s detmi skusit.
Pekny vecer
E.
E.

-

Tu příručku si schovej, ta se jednou bude hodit. Poslala bych jí do soutěže typu Czech made, třeba něco vyhraješ, protože takovýhle bláboly jsem ještě nečetla :)
Chodit jsme začali v 13 a 14m (korig. 11 a 12). Na gauč lézt ve 14, stačilo jim jednou ukázat, jak se dostanou dolů a okamžitě pochopili. Pastelky asi ve 21m, schody za ruku cca v 19, od 22m bez držení. Lžičku sami přesně nevím, ale cca od 15m, sami to začali vyžadovat. Ale sami se nají až tak od 20m.
Koukám, že jsme siiiilně zaostalí. A vlastně i všechny děti kolem nás :D

Jo, jeste jsem se ted

Obrázek uživatele Olitwins

Jo, jeste jsem se ted pobavila, ze se ma od 12ti mesicu trenovat chozeni po schodech....Cha, cha...Podle me zalezi na situaci. My siroko daleko zadny schody nemame...v roce po schodech rychle lezly po ctyrech, ted kdyz vidi schody, tak se hned snazi po nich spravne vyjit, jen maj jeste kratky nohy, ale presne vi, o co jde, i zabradli se drzi (ty dolni tycky, kdyz tam je) a faaakt jsem nidky nic netrenovala..

Sono, taky me podobne

Obrázek uživatele Olitwins

Sono,

taky me podobne prirucky dost stresovali a hlavne kamaradky dvojcata uzasne jedli lzickou v 18 mesicich a to byl tak muj cil. Zkousela jsem to pred jednim rokem, totalni katastrofa, pak jsem to zacala zkouset trochu v 15-16 mesicich,vedla jsem jim lzicku k puse, i tak to byl mazec,protoze ji obracely..., takze jsem to delala jen obcas, furt jsem resila, jaky jidlo je nejlepsi, ale mely fakt zajem a pak behem dovoleny zacaly uplne samy jist lzickou i vidlickou, jen trochu pomaham,to jim bylo presne 18 mesicu.. uplne bez problemu. Tj. doporucuji nehrotit a pockat, az projevi zajem.. resp. az budou o dost starsi.

Pastelky jsem jim dala asi v 17 mesicich, prvnich par pokusu byl boj o tom, aby je nesnedli,ted uz to moc nedelaji,ale i tak je to tak zabava na 5-10 min...., pak musim uklidit a musim u nich sedet a byt jak ostriz, aby neutekly a nepocmaraly mi zdi. Myslim, ze driv nez rok a pul je fakt brzo, ale moje holky vsechno strkaj do pusy, tak to je mozna i faktor ke zvazeni..

ujeté příručky :-) a vývoj dítěte

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,

plně souhlasím s názorem, že takovéto příručky jsou někdy dost ujeté. Pokud to nepsala vyloženě specialistka přes psychomotorický vývoj dítěte, bral bych to s veeelikou rezervou.
Pokud jde o samostatné jezení lžičkou, podařilo se někdy kolem 16. měsíce. Zkoušet jsme začali někdy v roce a čtvrt.
Samostatné chůze byly schopny v 16 měsících, od cca 11 měsíců obcházely pomalu nábytek, ale pustit se si troufly až ve zmiňovaných 16 měsících. Dle neurologa, kam jsme chodili na pravidelné prohlídky kvůli mírné nedonošenosti, je v normě, když dítě začne samo chodit v 18 měsících. Pak už má prý zpoždění, ale ani tak to nejde paušalizovat - každé dítě je jiné!
S chozením po schodech ani s kreslením pastelkami bohužel neporadím, nepamatuju si to už.
Nedělej si víc starostí než máš teď se zdravými dětmi :-) V 11 měsících máte na spoustu věcí ještě oceán času :-)

Tom

Ahoj, mně se ta příručka zdá

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, mně se ta příručka zdá celkem ujetá. V tabulkách psychomotor. vývoje je chůze mezi 12tým (výjimečně 10tým) a 18tým měsícem. A v deseti měsících lézt na gauč a dolů? Tak mi přijde, že to psala matka nějakého superdítěte anebo naopak těžká teoretička, která normální dítě neviděla.

Soňo...

takovýhle příručky vůbec nečti :-) Taky jsem si na radu kamarádky koupila knížku podle které tříměsíční děti by už měly jíst přesnídávky, šestiměsíční perfektně lézt a sedět a sedmiměsíční už chodit. Poděkovala jsem kamarádce za vyhozené peníze :-). Naše holky si samy vylezou a slezou z gauče od roka. Přišly na to tak nějak samy i když jsem na ně musela párkrát houknout. Gauč máme docela nízký a křesla ještě nižší. Naštěstí si umí slézt, ale stejně je radši hlídám. Až si vylezou na gauč, učila bych je pak slézat. To, že tam neumí vylézt je pro tebe plus.Lžičkou je vůbec jíst neučím....za necelý týden jim bude 14 měsíců.....Anička to umí asi měsíc...krásně uchopí lžičku na bagra a baští, le já ji moc nenechávám, nechám jí třeba jen na dně přesnídávku aby si to sama dojedla. Emička uchopí lžičku vždycky mezi palec a ukazováček a spíš si míchá :-). A co se týče té chůze, mají tvoje děti dost času. Průměr je 10m až rok a půl.Nespěchej, ať si pěkně všechno zpevní.
Pastelku jsem jim už taky zkoušela dát jestli by něco načáraly a když ji místo kreslení strčily do pusy,vzala jsem jim ji:-)
Jo....a schody naštěstí nemáme :-)

Ahoj, tak my jsme podle

Ahoj, tak my jsme podle příručky úplně mimo. Holky začaly chodit v 15,5m, chodit po schodech kolem 18m, lžičku jsem jim dala až kolem dvou let a to jedly během týdne krásně, do té doby to byl horor a já na to neměla nervy, s pastelkama si malujou až tak od dvou let (teď máme 27m), ale měli jsme cca od 18m tu kreslící tabulku, ale malovala jsem já, holky to nebralo, kdy vylezly na gauč si nepamatuju.
Monika

alespoň, že tak :)

No já jsem tu příručku otevřela před týdnem a koukala jak blázen... Tak se radši ptám.:) Díky.

Ahoj,tak holkám je rok,zatím

Ahoj,tak holkám je rok,zatím samostatné jezení netrénujem. Lžičky jsem jim koupila,tak se na to teprve chystáme. To jsou teda moc chytrý v tý příručce. Já teda žádný něčtu a asi dělám dobře. Jsou děti,který chodí sami už v deseti měsících a některé začnou mnohem později,třeba i v roce a půl a jsou "normální". Holky začaly brzo,v deseti,na gauč nevylezou,když je na něj dám,tak je učím jak slézt. Jo a pastelkou by si tak leda vypíchly oko. Podle mě máš holky šikovný a až se budou na to cítit,tak se pustí. Takže si myslím,že je trénovat nemusíš. Pokud sem chodíš pravidelně,tak zjistíš,že každé dítě je jiné,tak ber příručku s reservou a tak moc se jí nedrž.