Skip to main content

Výpadky dechu

Obrázek uživatele Lenka.x
Posted in

Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, jestli se vám některé stávalo, že dítě vypadávalo s dechem.
Naše dvojčata jsou narozena o 2 měsíce dřív, teď jsou jim 3 měsíce. U holčičky se mi už asi 7x stalo, že spustil alarm u monitoru dechu, tak jsem jí hned vzbudila a dýchala normálně. Tak nevím, jestli jde o falešný poplach, nebo se skutečně zapomíná s dechem. Vždycky jsem z toho tak vyplašená, že ani nezkoumám, jestli se jí zvedá hrudník a hned s ní zatřepu.Bojím se, aby se třeba nezapomněla i při procházce v kočárku, tak ji pořád sleduju. Dávali jste monitor i do kočárku?
Jestli se vám to stávalo, tak jak často a do kolika let? Řešili jste to s doktorkou?
Díky za odpověď Lenka

apnoe jen u holčičky

Ahojky.
Mám páreček 32tt,byl nám v listopadu rok od narození. Holčička měla výpadky dechu na JIP párkrát do hodiny a potvrdila se bohužel infekce,sepce celého těla,která se přeléčila a pak už výpadky dechu nebyly. Ve věku 4 měsíců měly oba prvně rýmu a u holčičky 2x houkal alarm,měla ucpaný nosánek. Náhle od věku 6-i měsíců se u holčičky opět oběvily alarmy, zrovna ihned po základním očkování,měla je denně i několikrát. Konzultovali jsme to s naší dětskou Dr. Vyloučili jsme případnou vadu přístroje,že jsme monitor vyměnili ke klukovi,dokonce i vyměnili celé postýlky atd. Pořídli monitory na plínky ihned do kočárku a také se spouštěl pouze u holčičky. Dr.ná okamžitě doporučila na kardiologii do Prahy,měsíc čekání na termín byl strašně dlouhý. Nevím zda to souvisí s apnou,ale zjistili nedozavřenou dírku v srdci FORAMEN OVALE,prý se u nedonošených uzavírá do roka,jsme již objednaní na kontrolu. Ta druhá dírka v srdci,DURČEJ,ta by se měla uzavřít brzo po porodu,upravuje se to i operativně. Zatím čekáme co se bude dít na kontrole za 14 dní....ťuk ťuk ťuk.
Lenko,já být tebou,požádám Dr. o doporučení na vyšetření aspoń toho srdíčka,ať máš klid,vím co je to za nervíky. Máme monitor NANNY,spíná po 20s prodlevy. Vzpomínám si, psala jsi mi na inzerát na monitory na plínku,už je mám prodané.
Držím ti pěsti,aby se příčina vyřešila a měla jsi klid s dětičkama :-)

Ahoj, my jsme u nasich

Ahoj, my jsme u nasich trojcat pouzivali monitory od 3 do 9 mes. Zastavy dechu jsme meli prokazane testy na spec. klinice, sice jich za noc bylo do 10, takze opravdu hranice k tomu, abychom dostaly monitory domu, davaly se od 4 apne za noc. Pouzivali jsme je ale stale, i na prochazkach v kocarku, tam se nam taky spustily. Taktez pri ceste autem, kde jsme krome mensich prejezdu absolvovali i dve 17hod cesty, takze bez monitoru by to byl docela stres, navic kdyz jsem na deti nevidela, takhle jsem byla v naprostem klidu.
Neni receno, ze ty vase poplachy musely byt plane, jen se proste dychani opet samo rozbehlo. Je normalni, ze dite ma kratke zastavy, riziko je, kdyz presahnou 20s a samy se nenadechnou, to se prave monitor sepne, alespon ten nas byl nastaveny na 20s a taky kdyz frekvence dechu spadla mam pocit pod 60.
Jinak nasi jsou narozeni ve 32. tydnu a snimace monitoru meli nalepene primo na hrudnicku, takze bych rekla, ze byly 100procentni. V tech 9 mes uz byly testy v poradku. Doktori nam rikali, ze nejvetsi riziko je nekdy mezi 2 - 6 mesicem veku.

Pravděpodobně jsou to plané

Pravděpodobně jsou to plané poplachy,ale člověk nikdy neví,třeba se po alarmu lekne a nadechne.jsme narozený o 3.5m dřív a jeden z nich byl tři měsíce na jipce (ještě ted si vzpomínám na to pípání a klesající saturace)takže sem doma neváhala a monitory máme dodnes(tři roky).v prvních dvou letech jsme měli planých poplachů taky hodně,ted už ne.Ani nevím do kolika je to kil,my jsme naštěstí drobci,ale nevím co budu dělat až je budu muset vyndat.mám na tom už závislost a pořád je nějaký důvod jim je nechat,jeden nedavno dostal epilepsii.do kočáru nesmí podložky Nanny,ale Respisence ano.

Ahoj, mohlo by jít o plané

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, mohlo by jít o plané poplachy, ty josu docela časté, stačí aby dítě mělčeji dýchalo, ocž je ve spánku běžné a už to monitor nemusí zaznamenat. Určitě je důležité nejdřív rozsvítit a podívat se, jakou má dítě barvu, i když vím že v takové situaci je těžké racionálně přemýšlet. Ale zas je lepší asi být pokaždé vyplašená a tudiž ve střečhu, já jsme sledovala, že časem moje pozornost otupuje - ale možná to je taky dobré na reakci s chladnou hlavou, těžko říct. Navíc jsem sestra z JIP, kde je hafo planých alarmů na denním pořádku, takže to taky beru jinak. Jinak určitě nezaškodí zmínit se pediatrovi a nechat se třeba pro jistotu odeslat na kardiologii.

-

Ahojky, nám se to stávalo docela často, těch poplachů byly desítky. Prvně taky v nemocnici u chlapečka a měla jsi vidět, jak sestry makaly. Naběhlo komando, já už ho v tu chvíli držela v náručí a úplně vyklepaná. Doma to se mnou taky vždycky zamávalo. Každej mi radil vyměnit či zkontrolovat monitory, ale já nemyslím, že by to bylo tím, protože se to stávalo u dětí střídavě a vždy v jednom období. Třeba týden houkala často holčička, pak zase nějakou dobu chlapeček. Podle mě měly nepravidelnost dechu třeba kvůli rýmě nebo tvrdému spánku, a monitor to vyhodnotil jako rizikové. Myslím, že už jen tím alarmem dítě začně samo dýchat.
A trochu pomohlo, když jsme přidali desky, takže každý měl v postýlce dvě. Ale spíš až později, když už cestovali po postýlce.

Dech

Ahoj Lenko, také se mi to stalo u každého asi 2x a z toho z každého poprvé v nemocnici. Jak jsem byla vyplašená, si umíš představit. Kluky celý den chodily sestry kontrolovat, vše bylo ok. Tak doma, když se to stalo, jsem byla už klidnější a hned jsem se podívala, zda dýchají normálně a nejsou modří. V první řadě bych být Tebou zkusila vyměnit monitory, zda to bude u holčičky pokračovat. Pokud ne a nebo pokud se to stane u chlapečka (předpokládám, že je to chlapeček), tak to bude monitorem. Také bych se určitě nejprve podívala, zda dýchá normálně a není modrá. Ale pokud budeš mít cestu k dr., určitě nic nezkazíš, když se zmíníš.
PS: Jak jste to měli v nemocnici? Předpokládám, že jste tam byli asi déle, takže tam to bylo v pohodě? Jo, ještě mne napadlo, říkaly sestřičky, že stačí, když je malinko silnější matrace (na oddělení byly 2 druhy matrací) a už to houká. Takže pokud dávaly sestry monitory, vždy dávaly ty slabší matrace. Přeji hodně štěstí a ať je vše ok. Šárka