Skip to main content

fluorové tablety pro 10 měs.děti na zoubky????

Posted in

Maminky prosím o radu v týdnu nám doktorka předepslala pro děti fluorové tablety se slovy, tak už mají zoubky tak jim to předepíšu a každý večer jednu před spaním. Nikde jsem se s tím nesetkala, kamarádky mají stejně staré miminka, ale jiné pediatričky a těm nic nepředepsaly. Není to nějaký přežitek z dob bývalých???Jinak jsme na UM, papáme všechno, a zubů májí 7 a 8. Díky Lenka

ještě dodatek

Myslím, že na starém fóru k tomu taky jednou byla diskuse, a upozorňovalo se tam na fakt, že když je ten příjem fluoru moc velký, tak že to těm zubům naopak škodí :( Jenže to člověk netuší, jak na tom ty děti jsou, kolik toho vstřebají z UM, atd..

dáváme občas

Ahoj, náš dětský lékař je myslím předepsal ve 12ti měsících se slovy, že on na tom trvá, i když naše holky pijí hodně Nutrilonu, ve kterém je fluor taky..
Náš zubař naopak řekl, že by tablety nedával... tak to řeším šalamounsky, a dávám jim je cca každý 2-3 den. Ze začátku jsme je ani moc dávat nemohli, protože by se 2 hodiny před a po nemělo dávat nic mléčného, a holky měly mléko na zapití i po obědě a po svačině..
Dneska tabletku dopoledne rozdrtím a dám na lžičku s přesnídávkou..
Švagrová, která má sestru zubařku, zase přišla s tím, že podle nejnovějších trendů se má ta tabletka rozdrtit a ten prášek dát večer přímo na zuby, ale to jsme nikdy nepraktikovali, holky pily večer to mléko, i čištění zubů byl horor, tak jsem si nedovedla představit, jak jim tam patlám nějaký prášek ;)

Jako děti jsme tablety polykaly (pamatuju si to ze základní školy), ale já mám bohužel zuby hodně plombované, flákala jsem to čištění :( Spíš si myslím, že je to v zubní hygieně a trochu dědičné.. škodit mohou i některé léky..

Byla o tom diskuze na jednom

Obrázek uživatele Olitwins

Byla o tom diskuze na jednom jinem forum tady v Cechach a vysledkem bylo, ze je predpisuji pediatri vyjimecne (zubari vubec) a v podstate zaverem bylo, ze to asi neni nutne....

Re:

Ahoj, tak my jsme v Nemecku dostali tablety hned od narozeni a bereme kazdy den,myslim,ze je kluci budou brat 2 roky. Tady je to naopak standart..Martina

fluorové tablety

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lenko,

nám to rovněž pediatr doporučil někdy kolem 1 roku. |Koupili jsme je, ale dávat je nezačali a pro jistotu se přeptali zubařky, u které jsme byli na první kontrole někdy ve 14 měsících. Ta řekla nedávat, že je to zatím zbytečné. Takže nám leží v lékárničce a za chvíli jim projde lhůta.
Jak vidno, co dr. to názor. Slyšel jsem, že záleží na obsahu fluoru v používané pitné vodě. Rozhodně bych se na to ptal vaší zubařky, ne pediatričky.

Tom

PS: Já jsem je jako dítě užíval a dnes ve 37 letech mám jednu jedinou plombu.

Dnes se již f tablety

Obrázek uživatele dadap

Dnes se již f tablety nepředepisují plošně každému dítěti. F je obsažený v Sunaru (tak snad i v ostatních UM) a prý by měl stačit při denní dávce mléka. Já jsem tyto tablety chtěla napsat u nejstaršího syna a doktorka mi řekla, že v případě potřeby je předepisuje zubařka. Ta nám pak stejně doporučila lokální fluoridaci než tablety.

nevím, mi nic takového

Obrázek uživatele KaterinaAd

nevím, mi nic takového nedostali ani jsme o tom s doktorkou nemluvili...