Skip to main content

Rodinné finance

Posted in

ahojky maminky,
asi hloupý dotaz, doufám, že to nebude vadit, že se ptám, ale už delší dobu přemýšlím, obrazně řečeno, s kolika penězi měsíčně je schopna vyžít čtyřčlenná rodina. Lépeřečeno kolik Vám zbyde po zaplacení půjček, hypoték, složenek .... , kolik měsíčně Vám zbyde po zaplacení těchto pravidelných plateb na jídlo, benzín, koníčky a ostatní věci jako je drogerie oblečení, to co se může a nemusí koupit. Já to vždy počítám tak, že zaplatíme to co se nutně každý měsíc zaplatit musí - půjčky, stavební spoření, nájem, telefony a zbytek je na jídlo, oblečení atd., koníčky, drogerie a benzín. Celou dobu jsme brali mateřskou a manželův plat, teď jsme najeli na rodičovský příspěvek a tak si říkám, zda to finančě zvládneme a nebo jen mám zbytečný strach a jsme neskromný. Po zaplacení všeho mi zůstala částka 15000 na jídlo, benzín, drogerii atd. Moc Vám děkuji za případné odpovědi

Ahoj všem,u nás je to

Ahoj všem,u nás je to takto...z mého RP zaplatíme veškeré poplatky...hypotéka, telefony, inkaso, pojistky...to nám dá akorát, a já utratím měsíčně 9000 za nás za všechny..jídlo, plíny, UM apod. Nějakou rezervu máme na účtě nechanou a necháváme na horší časy. Každý měsíc jsou nějaké výdaje mimo...Doplatek za elektriku, zimní gumy na auto, teď Vánoce apod. Myslím, že nepatříme ani do té střední vrstvy a vystačíme v pohodě.Nevyhledávám akce, když narazím na nějakou, tak koupím levněji. Ale je pravda, že oblečení na holky kupuju na bazárcích. Staré prodám a jiné koupím.Jen botičky budu kupovat nové.

Zuldo

Psala jsem Ti dlouhý mail, ale píše mi to: chybně zadaná adresa. Nevím, jak Ti odpovědět? Nemáš ještě jiný mail, na který Ti můžu napsat nebo mi zkus ještě napsat z tvého mailu přesně do zprávy Tvůj mail. Fakt mi to nejde a to mi je moc líto.. Lucka

Lucko

poslala jsem Ti mejlíka a pokusila se popsat, jak to s příspěvkem na bydlení je.
Děkuju za gratulaci :) Prcek by musel jít na ten rok do jesliček, nedalo by se nic dělat. Ale třeba nakonec vyhrajeme ve sportce a budu doma už pořád :) Asi bych si měla vsadit :)

Zuldo

Tak to moc gratuluji k dalšímu těhotenství! Já bych taky ráda ještě jedno dítko, chlapečka, ale to se uvidí, holkám je 15,5 měsíce a jsou jednovaječné.
Když půjdeš na rodičák jen na dva roky, co budeš dělat s dítkem od dvou do tří let, do školky Ti ho ještě nevezmou? Ale ty peníze jsou pak krásný, to jo, chápu. Akorát bych nevěděla jak vyřešit ten rok?
Příspěvek na bydlení bychom nejspíš nedostali, bydlíme ve vlastním RD. Jaké jsou podmínky? Děkuji moc za info. Klidně mi můžeš napsat na mail, jestli Ti to nevadí: l.terezie@centrum.cz, Lucka

Ahoj, jsem už 2,5 roku

Ahoj,
jsem už 2,5 roku samoživitelka. Dětem je teď 5 let. Musela jsem rok vyjít s 12 tisíci (jen inkaso jsem měla 4,5 tisíce).
Teď mám měsíční výdaje 14 tisíc (2x splátka úvěru, inkaso, telefon + internet, školka a obědy pro děti a pro mě). Celou výplatu jsem letos měla jen 3x, jinak mi to krátí časté OČR.
V létě pojedeme poprvé na dovolenou (do Vysokých Tater), já s dětmi a moje máma. Jedu každý měsíc na doraz, ale je fakt, že jsem si letos pořídila plazmu, myčku, obrovskou skříň do ložnice z Ikea, novou postel a vodovodní přípojku. Mám úvěr ze stavebního spoření a snažím se ho splatit co nejdřív.
Cenou za to je to, že makám od nevidím do nevidím. Kromě práce na HPP ještě mám účto na ŽL. Místo, abych nám živností vylepšovala životní úroveň, tak těmito příjmy dorovnávám to, o co jsme přišli častými ošetřovačkami. Ale nestěžuji si. Oproti jiným se máme fakt dobře. Nemáme auto, ale už můžeme jet na výlet, nebo a nějakou akci s dětmi. Úvěry splácím řádně, jeden dokonce podstatně rychleji. Hodně se mi uleví, až to budu mít z krku. Mám naplánované ještě další investice kolem domku, ale na ty už mi asi finance nezbydou.
Jana

Lucko

jo, to máš vlastně pravdu, takhle do detailu jsem to nemyslela. Spíš, že ten stát na tom ušetří .... Nevím, jestli se nám to, že jsme porodily dvě děti a doma byly jen tři roky (ne šest) zúročí třeba v důchodu ;) Asi těžko, že, protože rodičák se (alespoň myslím) vlastně počítá do odpracovaných let. Tak máme prostě smůlu a musíme to brát tak, jaké štěstí nás potkalo, že máme dvojčátka :)
My aktuálně čekáme třetí (dvojčatům jsou 2 r.) a finance je snad jediné, čeho se dost bojím. Možnost přivýdělku je u nás taky mizivá, takže se pomalu smiřuju s tím, že pak už budu doma jen dva roky.
Nevím, jestli víte, že je možnost "příspěvku na bydlení", pokud splňujete podmínky. My ho bereme asi půl roku a je to docela dobrá částka.

Další reakce

Ahoj maminky a Verulinko!
Tak mě se dnes trochu zlepšila nálada, v práci mi vyšli vstříc a dostanu přidáno.. Když jsem si tak tady přečetla Vaše reakce, tak si říkám, že na tom zas tak špatně nejsme, zatim vyjdem tak tak a něco nám i zbyde.
Zuldo, lidi, který mají děti po roce mají 2x mateřskou a to je u mě rozdíl proti rodičáku přes deset tisíc 24týdnů!!!! A taky děti nosí věci po sobě, ale.. to jsou "jen" finance. Jinak bych neměnila, děti rok po sobě bych mít nechtěla, je to dle mě víc náročný a 2x těhotná bych být taky nechtěla, ale píši to z hlediska financí... Verulinko, přesně tak, ne 2x vyšší rodičák, ale o něco vyšší, aspoň ty 3tisíce.
Zuldo, s tím jídle s Tebou naprosto souhlasím, snažím se vše kupovat v akcích, ale níž se prostě s jídlem nedostanu...

Lucka

U nás

Ahoj Veru,

tak u nás po odečtu jen těch nejzákladnějších věcí - hypotéka, elektřina, další úvěry a voda nám zbývá asi 13.500,- je to tedy docela mizerná částka, ale co se dá dělat...My se snažíme nakoupit hodně věcí v akci a vůbec jsme dost spořiví, tak doufám, že vydržíme, než se budu moct vrátit do práce a trochu se to zlepší....Nejhorší jsou ale náklady za děti, u dvojčat je to těžké, když musíme kupovat všechno dvakrát :-(

Napriek tomu že som

Napriek tomu že som Slovenska, pridám sa do diskusie :-). Musím povedať že som rada za túto tému, pretože manžel má stále pocit že veľa míňam :-). Nemáme žiadnu hypotéku ani pôžičku, a keď že manžel má firemný telefón máme iba mobil na kartu a za TV platíme iba povinné poplatky. Takže naše výdavky sa mesačne pohybujú v rozmedzí cca 24-27 000 KČ, v tom je nájom, elektrina,plyn, benzín, strava, cestovné (2000KČ), drogéria, oblečenie a iné nevyhnutné výdavky) . Čo sa týka šetrenia, oblečenie pre deti nakupujem v hypáčoch v akciách alebo na internetových bazároch a vynosené oblečenie predávam ďalej. Na strave sa veľa ušetriť nedá. Ale odkedy sme z umelého mlieka prešli na 3.5% je zas lepšie. / umelé mlieko dávam iba na noc/.

Ahojda, ja jsem RP brala od

Ahojda, ja jsem RP brala od zacatku, nebot jsem pri prvni dceri dodelavala VS. TAkze RP mame jiz 4 roky a tesim se az pujdu do prace. Navic ted od ledna uz budu mit jen 3800Kc a manzeluv plat. Doposud nam zbyvalo po odectu nezbytnosti neco pres 20000Kc, takze ted to bude kolem tech 17000Kc pro 5ti clennou rodinu a holt se budeme muset uskrovnit a tesit se az nastoupim do prace. Puvodne jsem taky chtela brigadku, treba jen dve soboty v mesici, ale manzel je pro to, se radeji trosku uskrovnit a stravit pekne rodinne vikendy, nez se doma jen mijet.

Holky moc Vám děkuji za

Holky moc Vám děkuji za názory, no my žádné železné zásoby nemáme, :-) teď mi proplatili dovolenou a to padlo na doplatek zrušeného pojištění a samozřejmě na vyúčtování elektřiny, kde nám vyšel nedoplatek 5000,- , no čekalal jsem to, znáte to, pořád jede pračka a myčka, rok předtím jsme byli sami dva, tak to nebyla ta spotřeba tak veliká. Souhlasím s tím, že my maminky dvojčat jsme od státu znevýhodněné, nechci dvojnásobný rodičovský příspěvek, ale myslím, že o něco zvýšený by mohl být, ale souhlasím také se zuldou, že může být a v jiných státech je hůř. Když to ale tak čtu, tak zjišťuju, že jsme na tom plus minus stejně. Tak Vám moc děkuju, docela jste mě uklidnili. Já nemám moc šanci si nikde přivydělat, manžel jezdí v pět hodin z práce večer domů a já jsem před mateřskou dělala na úřadě, umím účetnictví, jenže mám v pracovní smlouvě, že si nemohu přivydělávat, musela bych jen... no víte jak, jenže sehnat nic nemohu, holt účetních je hodně :-(

-

-

-

Souhlasím, že nás (dvojčatové) stát diskriminuje, ale zrovna tak jsou na tom lidi, kteří mají děti třeba po roce. Ti, kteří mají další dítě hned po první MD přece stát stojí dvakrát tolik ?!? Ale i přes tenhle pocit ukřivděnosti jsem ráda, že je to u nás nastavené tak, jak to je, protože v jiných zemích je to daleko horší.
Tvůj dotaz ale zněl, kolik měsíčně utratíme.
Hypotéka + inkaso, internet, TV ... 20 000. Ostatní výdaje - jídlo, drogerie, benzin kolem 10 tisíc. V tom ale nejsou výdaje na oblečení, koníčky a dárky. To bych se nedopočítala. Měsíčně nám x tisíc chybí, tak musíme sahat na železné zásoby a na účtu jsem furt v minusu. Člověk se přizpůsobí menším příjmům, to je pravda, ale jíst se musí, a nevím, jak levněji nakupovat... Prostě níž se nedostanu ...

Ahoj Verulinko

tak já mám problém vyjít s penězi od té doby co mám rodičovský přízpěvek. Jsme též čtyři. Nemáme žádné hypotéky a půjčky, naštěstí, ale stejně skoro nevyjdeme. Začala jsem kvůli tomu dokonce 2x týdně chodit do práce, protože mi to hodně vadí, mít málo peněz a stále jen počítat... Hlídá jednou můj přítel, jednou moje mamka. Dnes jsem dostala na účet plat a je to spíš almužna, tak nějak přemýšlím, co dál. Jsem diplomovaná zdravotní sestra s registrací a částka na účtu je fakt směšná..
Se přítelem každý měsíc zapisujeme výdaje a výdaje s benzínem, jídlo a základní drogerie a dětské potřeby nás vyjdou cca. na 13 tis./měsíc a myslím, že jsme docela skromný. Myslím, že neskromný fakt nejste ani vy, že je vše strašně drahé. Přítel pracuje též ve zdravotnictví, ale jeho plat je celkem slušný dle mě. Hodně mě ty peníze štvou a náš stát svým přístupem opravdu nijak nepodporuje mladé rodiny s dětmi. Porodné bude vlasně skoro zrušené od roku 2011 a rodičák na dvojčata je stejný jako na jedno dítě, což dle mě je strašně nespravedlivý a neetický. Lucka

ahoj Verulinko,k anketce se

Obrázek uživatele KaterinaAd

ahoj Verulinko,k anketce se nepřidám, bohužel (nebo spíš bohudíky) patříme k těm, kteří nemusí počítat, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že člověk se vždy přizpůsobí - tzn. pokud jsou příjmy nižší, naučí se kupovat levnější věci, více vybírá a přemýšlí, pokud jsou vyšší, dovolí si více...s posunem životní úrovně nahoru nebo dolu se tedy vyrovná, dolu to jde samozřejmě o něco hůře.
Přeji ať to zvládnete co nejlépe!!!!