Skip to main content

Očkování a placení za něj

Posted in

Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, zda jste za nějaké očkování dopláceli? My máme jít v pondělí na očkování (nevím přesně proti čemu, ale je to pro děti od roku do 1,5roku) a sestra mi po telefonu řekla, že si budem muset doplatit za každé dítě 390kč?? Je to možné? Neobjednala jsem si žádné nadstandartní očkování, je povinné. Děkuji moc za Vaše odpovědi. Lucka

Ahoj maminky

Díky za Vaše odpovědi, bude to asi ten Prevenar 13, ale koukala jsem do průkazu a máme již 3 dávky? A nedopláceli jsme nic. Doktorce jsem se dnes nedovolala, stále měli obsazeno... Kolik je těch dávek toho Prevenaru? Máme 19.1.2010, 24.2.2010 a 24.3.2010. Tak nevím.
Petro, já jsem dokonce zdravotní sestra a mám v těch očkování zmatek! Jmenuje se to nějak a je to třeba proti 4nemocem a ta sestra to na mě chrlila po telefonu, fakt si nepomatuji proti čemu to má být, protože jmenovala dvoje očkování, které máme mít ještě do 1,5roku. Moje kamarádka má stejně staré dítě jako já dvojčata a v roce žádné očkování neměla, my u té staré doktorky taky žádné neměli mít a tahle říkala, že v roce očkuje a pak v roce a čtvrt. Každá doktorka to asi dělá jinak nebo nevím.
Nemáme čtvrtou Hexu a Priorix.
Lucka

-

Právě, prevenar nepatří mezi povinné očkování, a my za 13 dopláceli jen 100 Kč na dítě. Hexa ani priorix se taky neplatí. Připlácí se priorix tetra, ale to je o dost vyšší částka... Nadstandard si podle mě pediatři účtovat nemůžou, takže mě nic nenapadá. Prostě tam cinkni a zeptej se, na tom není nic špatného.

Tak já bych se hlavně

Obrázek uživatele PetraN

Tak já bych se hlavně zeptala, prot čemu to vlastně děti budou očkované, neumím si představit, že bych šla s dětmi na očkování a nevěděla na jaké a proč.
Povinná očkování jsou plně hrazená zdravotní pojišťovnou.
Jedinné, co mi napadá, že se jedná o Prevenar. Ten povinný není, ale pro děti narozené po 1.1.2009 je zdarma, nebo s mírným doplatkem ta 13ka, nicméně naočkovat ho nemusíš nechávat, není to povinné, je to na tvém rozhodnutí. Možná tato dr. využívá toho, že někteří rodiče otázky co a proč nekladou, a jejich dětem to prostě dá, ale to je jen moje spekulace, takže já radím pořádně se informovat, proti čemu to vlastně děti mají být očkované.
V tomto věku (mezi rokem a rokem a půl) se očkuje třetí hexa (v cca roce), čvrtá hexa (v cca 1,5r) a první dávka Priorixu, ten se dává od 15m věku dítěte. Nic jiného povinné není.

Prevenar 13

Ahoj, my ted doplaceli cca 360 Kc za Prevenar 13, byli jame na tom s Dr. domluvene, nejdrive jsme davali klasicky Prevenar (13 jeste nebyla) a ted ten posledni 13, pojistovna ho cely nehradi. Mozna je to u vas taky tak.
Ahoj Hanka.

já bych se pořádně zeptala,

Obrázek uživatele Janact

já bych se pořádně zeptala, co to je za očkování a v případě, že je opravdu povinné bych chtěla vědět, proč mám za něj platit.

nevím,zda je možné, že by si to tato doktorka nechala proplácet jako nějaký nadstandard,? Manžel kdysi chodil třeba k zubaři u kterého platil opravdu téměř vše, s tím, že tento zubař údajně prostě poskytoval "lepší" služby než třeba ten můj, u kterého já to stejné ošetření neplatila. Opravdu nevím, zda je to možné i u dětí a v případě očkování.

Opravdu bych se důkladně poptala a kdyžtak dej vědět, docela by mě to zajímalo, jak to u Vás dopadlo.
Jana

Ahoj Jani

Díky za odpověď. Právěže já mluvila jen se sestrou. Na očkování teprve půjdeme toto pondělí. Právě jsme doktorku změnili, protože ta minulá mi připadala, že nikdy neví, co dětem je a vše bylo šup, šup, šup, rychle, rychle a to mi s dvojčátkama fakt moc nejde a ještě mi vše psala jednou na dvě děti??? Tak nakonec Bára dostala vysoký horečky, 40,5C a nikde nás nechtěli vzít a naše doktorka měla již po ordinačních hodinách, samozřejmě a tak mě nakonec vzali tady, doktorka mi připadá dost chytrá, vše poznala a řekla, že má Bára zánět dásní, koupila jsem to co mi doporučila a do 8hodin jsme byli bez horečky, Bohu díky... Ale tohle mě překvapilo, ..Sestra mi to řekla jen tak mezi řečí, že si budem muset připlatit? U tamté jsme nikdy za nic neplatili, tak já fakt nevím, platit se mi nechce, každá koruna je pro nás dobrá, začala jsem chodit 2x týdně do práce, protože mě finance chybí, ale taky je to příjemná změna nebýt pořád jen s dětmi. Lucka

ahoj,tak my jsme za žádné

Obrázek uživatele Janact

ahoj,tak my jsme za žádné POVINNÉ očkování nikdy nedopláceli.

Pokud jste skutečně měli jen očkování, která jsou povinná (máš je uvedené v očkovacím průkaze), tak ty jsou plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

Být Tebou,tak bych se podívala do očkovacího průkazu, máš tam napsáno, které očkování to bylo a zavolala bych přímo paní doktorce a zeptala se. Sestra Ti k tomu nic neřekla? Nebo ty jsi se jí nezeptala, proč by si měla platit povinné očkování?

nikdy jsem se s tím nesetkala. Naopak když jsme měli nějaké nadstandartní očkování, které jsme si platili, vždycky nás MUDr předem upozornila kolik to bude stát, zda a kolik bude třeba přeočkování, nikdy se nestalo, že by někdo volal dodatečně po telefonu