Skip to main content
Obrázek uživatele renataa
Posted in

Ahoj všem,
jedno z našich dvojčátek (necelé 2,5 roku) je zřejmě levák, (chlapeček B) . Upřednotňuje levou ručičku. Někde jsem zahlédla, že je to u dvojčátek běžné, že jedno je pravák a druhé levák. ? Pozná se to až kolem 3 roku? Nebo kdy? Zajímalo by mě, jak to máte Vy a které z dvojčátek je levák, či A nebo B a zda je levák hypotonik. Co mi dělá starost je to, zda mu mám přendávat věci (lžíci při jídle) do pravé ručičky. Krásně se nají i pravou rukou, ale na levou je šikovnější. Myslím, že dnes se už leváci nepředělávají na praváky, ne? (ale znáte to, babička) U Mudr. už jsme nebyli l/2 roku a nechystáme se, abych se zeptala. Také by mě zajímalo, zda je B méně "šikovné" např. hraní jako takové. Mám totiž páreček a holčička si vydrží hrát sama i celý den. Chlapeček se nezabaví. Za Vaše rady a zkušenosti děkuji

Hm, tak já mám problémy s

Obrázek uživatele KaterinaAd

Hm, tak já mám problémy s orientací - vpravo-vlevo - a to jsem odjakživa pravák:-)))). Moje máma je ale přeučený levák, dodneška některé činnosti dělá levou (krájí) a některé pravou (píše).
Děti mají 17 měsíců a jediné, čeho jsem si všimla, tak holčička umí jíst (to teda nadsazuji, že umí - prostě se trefí do pusy a něco tam donese) jen levou rukou, když jí dám lžičku do pravé, tak to vůbec neumí zkoordinovat. Otázkou je, nakolik je to ovlivněné tím, že je krmím tak, že sedím v čele stolu a ona na pravé a Víťa na levé straně.

Ahoj Renčo,

Obrázek uživatele Ester-u2

našla jsem k tomu tématu pěkný článek http://www.rodina.cz/clanek6705.htm
A k tvé otázce,tak u někoho se sklon k upřednostnění levé ruky může objevit už kolem prvního roku,většinou kolem toho druhého roku a pak v předškolním věku.
Moc ti chválím ty trojhranné pastelky,díky nim se děti ten úchop učí lépe.
Ještě bych chtěla napsat,že správně vychovávaný levák má stejné předpoklady jako pravák a maximálně se tak rozvíjí jeho schopnosti.
Já můžu opravdu ty pomůcky pro leváky doporučit,děti pak zvládají veškeré činnosti lépe.Rozdíl je hodně vidět např. při vystřihování.
Obchod je třeba tady http://www.obchodprolevaky.cz/o-levacich.html
V kategoriích je přehled pomůcek,nůžek,školních potřeb,psacích potřeb atd...

Ahoj Ester

Ahoj Lado, Lucie, Ester a Lenko,

Obrázek uživatele renataa

děkuji za vaše povzbuzení. :) Já si ještě nejsem loo%ně jista, zda máme doma "leváčka". :) Nikdy jsem nikoho nesledovala, zda je pravák či levák, proto mi asi připadá, že žádného neznám. :)))

ESTER,
píšeš, že učíš ve školce. Můžeš mi prosím napsat, zda mám už děti (2,5roku) učit správně držet pastelku? Nebo od jakého věku? Zatím je nechávám volně. Holčička drží pastelku pěkně (máme trojhranné), ale nemalujeme tak často. U chlapečka jsem si všimla, že v levé ručičce drží celkem pěkně a v pravé kopýtko. Proto si myslím,že to spíše bude na tu levou ručičku. (nebo nějaký odkaz, kde se dá vyčíst) děkuji

Ahoj zravím tímto všechny

Ahoj zdravím tímto všechny LEVÁKY :O))já jsem také levák a musím říct,že jsem nikdy netrpěla,snad jen na základní škole,že jsem musela sedět pořád v levo,aby do mě nikdo nedrkal.Ale mám tři děti a dvě jsou po mě Leváci,ani mě to nevadí.Jedinou výhodou této doby je pro mě škrabka na brambory za to všem moc děkuji,výborný vynález,jinak nic jiného jsem nikdy nepotřebovala a potřebovat nebudu-jako jsou nůžky,otvírák-vše jsem se v poho naučila.Je to jen o zvyku.To dřív všem leváci vadili,v dnešní době už to docela přešlo,alespoň myslím,ale když si pamatuji že někdo zjistli že jsem levák koukali na mě divně,ale dnes znám spousty lidí kdo je levák a nikdo je nepřeučoval,to bylo hitem z dřívější doby,proto děti nech ať jsou takový jací jsou a mohou se rozvíjet podle svého,každé dítko je osobnost,některá divoká,některá mírná.
Kdo ví do předu co z toho človíčka vlastně bude že???
To jeden klučík je divočejší a druhý mírnější a zrovna ten mírnější trpí více u nás na úrazy a nemůžu tomu nijak zabránit,i přes to že se snažím jak chci.A je mi to také moc líto.
Hodně jsem četla že někteří leváci jsou nadaní,tak uvidím co z těch mých leváčků vyroste :))
Více bych to neřešila a nechala tomu volný průběh.Lenka

Ahoj,

Obrázek uživatele Ester-u2

tak já mám trochu zkušeností ze školky,kde učím.V dnešní době už je naprostou samozřejmostí,že se děti nemusí přeučovat,jako se to kdysi dělávalo.Většina dětí automaticky dá přednost pravé nebo levé ruce.Ovšem ve vzácných případech střídají obě ruce na různé činnosti-jsou dlouhou dobu nevyhraněné.Pro leváky máme docela dost pomůcek.A děti už se samotné hlásí,že mají mít např.nůžky pro leváky.Pro ně je mnohdy obtížné pracovat s pomůckami pro pravoruké a tyhle pomůcky speciálně pro ně jim velmi usnadní činnosti.A to si všichni zaslouží.Jak píše Lada a Lucka.
Někdo prostě používá pravou a někdo levou ruku.S hraním to pak určitě nesouvisí,kluci bývají trochu jiní než děvčata.Ty rády třeba kreslí,zpívají,zatímco kluci dávají přednost různým kolektivním hrám a sportování.
Sama mám tři děti-chlapce a z nich je dá se říci vzorný a poslušný jenom jeden.On si vydrží hrát hodiny v klidu,poslouchá na slovo,nevím o něm.Druhý je naprostý živel stejně jako už jejich pubertální bratr.K tvému dotazu,určitě chlapci věci nechej v ruce,tak ,jak on si zvolí.Nepřendávej mu je do druhé,vybere si pak sám ruku,která mu bude vyhovovat.
Ahoj Ester

Taky mě nepředělávali a taky

Obrázek uživatele LucieR

Taky mě nepředělávali a taky mám trochu problém s orientací, ale nevím, jestli je to leváctvím, třeba jen náhoda. Mě přijde fajn, že se zajímáš :-) jo a bez škrabky pro leváky bych taky neoškrabala ani bramboru :DD

Ahoj, já jsem levák a

Obrázek uživatele LadaVac

Ahoj,
já jsem levák a myslím,že tak nějak s rozpoznáváním stran mám problém odjakživa. Mě už nepřeučovali,jen opravovali držení tužky.Ale prostě doleva a doprava mi trochu přemýšlení dá.
Jinak ti Renato rozumím a myslím,že Lenka to vidí zbytečně agresivně.Já třeba doma mám škrabku na brambory pro leváky,protože jinak bych brambory prostě neoškrabala a nevidím v tom nic ,co bych neunesla.

ps. pro leváky, :) žádného

Obrázek uživatele renataa

ps. pro leváky, :) žádného leváka v rodině nemáme a neznám, tak se nezlobte za takový dotaz, ale chci svému leváčkovi co nejlépe porozumět. :) Děkuji

Ahoj, všem děkuji za

Obrázek uživatele renataa

Ahoj, všem děkuji za postřehy.
Holky levačky,:) prosím, problémy s orientací máte kvůli "předělávání"na praváky, nebo to tak leváci mají od přírody?

ps. pro Lenku
Lenko, VŮBEC to není tak, jak píšeš. Můj dotaz je ve všech smyslech myšlen úplně jinak!

Zdravím...

Mě teda můžou čerti na nože vzít, když slyším (nebo vidím), že se ještě v této době najde někdo, kdo je ochoten vůbec uvažovat o přeučování leváků! A ještě to řešit s doktorkou jako nějakou vadu??? Copak leváci jsou méněcenní? Já jsem (pochopitelně) levák, nikdy mě nikdo nepřeučoval, žádné traumata s psaním nebo s nůžkama jsem neřešila, prostě jsem věci přijala tak, jak jsou. Vadí mi i ta hysterie "nůžky pro leváky, otvíráky pro leváky..." vždyť tím se to diferencuje ještě víc...
A když už jsem u té diferenciace, do téhle diskuse se zapojuji poprvé (klukům už je 4 a půl - oba praváci... škoda:-)) a asi naposledy, a vůbec nerozumím smyslu rozdělování áčko-béčko (chápala jsem to v těhotenství, ale teď, když už ty děti lítají po světě - proč?)... a otázka, zdali je "béčko" méně šikovné ... to jako myslíte vážně?
A ještě jedna věc - já jsem za své leváctví hrozně ráda a považuju ho za velkou výhodu. I díky své levé ruce jsem např. v kolektivním sportu, který dělám, byla x let v reprezentaci, protože na některé posty prostě je leváků třeba a je nás málo:-)

Ahoj, já sama jsem

Obrázek uživatele LadaVac

Ahoj,
já sama jsem levák,manžel pravák a obě děti vypadají na praváky.Rozhodně bych nic nepřeučovala. Sama si pamatuji,jak jsem měla trauma z hodin psaní ve škole,kdy mě nejprve nutili do praváctví a pak držet tužku 3 prsty / opírám jí až o 4. prst/. Jen mě to nervovalo a jak tu psala Míša,dodnes mám problém s orientací,když mám někomu popsat cestu říkám tam a tam,protože bych neřekla dobře doprava,doleva nebo musím opravdu hodně přemýšlet.
Nemám pocit,že bych byla méně šikovná než třeba ségra pravák,každé nám jde něco a třeba psaní mám dodnes mnohem lepší úpravu a čitelnost. L.

ahoj, my máme páreček, za

Obrázek uživatele Janact

ahoj, my máme páreček, za 14dní jim budou 2roky. A řekla bych, že A (holčička) je pravák 100%, B(chlapeček) mi připadá, že bude levák. Většinou bere věci do levé ručičky. Ale nevím, jestli to tak zůstane. Jinak já bych určitě leváka nepředělávala, nechala to na něm, myslím,že to ani není dobré,předělávat je. My v rodině nějaké leváky máme, a nemají problém naprosto v ničem.

Co se šikovnosti týče.
Nepozoruji,že by byl někdo vyloženě šikovnější, každý zvládá něco jiného líp, než ten druhý. Holčička (A) třeba dost dobře povídá, Chlapeček (B) zase líp jí, a je určitě trpělivější, vyhraje si sám, staví třeba kostky. Holčička je spíš takový divočák a provokatér, záškodník :-).

A vztekání je kapitola sama o sobě, přijde mi, že to teď zkoušejí oba dva - doufám,že je to jen věkem a tudíž přechodné období :-O

Nepřeučovat

Ahoj, taky mám dvojčátka - holčičky 3 roky a jedna je levák a druhá pravák. Sama jsem přeučená na praváka a je to síla, doteď má moc velké problémy pamatovat si, na kterou stranu se otevírá kohoutek vodovodní a kolikrát za den přemýšlím, jak a co udělat, nejsem si jistá a bolí mě pak hlava, tím jak fakt nevím, netuším, zda mi rozumíte, ale nikdy bych nepřeučovala. Když jsem si ve čtvrté třídě zlomila pravou ruku, tak mi ředitelka nařídila, že ji nezajímá, že jsem si zlomila ruku, se kterou umím psát, tak ať píšu druhou. zvláštní, ale nebyl to pro mě problém, doteď to zvládnu psát a co je zvláštní, tak nad tím nemusím vůbec přemýšlet. A ohledně bund a zapínání zipu u riflí, mám všechno přes ruku.

Naprosto souhlasím s Ivon.

Obrázek uživatele LucieR

Naprosto souhlasím s Ivon. Sama jsem levák, u holek zatím nevím, možná Zuzi.Leváci nejen že se nepřenaučují (proč taky? Praváky se taky nikdo nesnaží přeučit...), ale ani bych neřekla, že by byli méně šikovní. Naopak, já jsem jediný levák z rodiny a myslím, že oproti např. pravorukým sestrám mám nějaké to nadání na malování, na hru na hudební nástroj (teď mám namysli spíš techniku). Je pravda, jak právě psala Ivon, že svět je dělaný pro praváky a protože levákům všechno ukazují právě praváci, jsou jim věci hůř, proto se možná zdají nemotorní. Ještě bych upozornila na ty nůžky apod., je to fajn, že se někdo snaží, sama si pamatuju, jak mě učitelka v MŠ pokárala, když jsme stříhali zvířátka z pohlednic, že jsem nešikovná, ale právě - doma pomůcky pro leváky a ve školce a ve škole ne...možná se dohodnout i tam...

Ahoj, naše "B" je taky od

Ahoj,

naše "B" je taky od malička 100% levák. Má dominanci levá ruka, levá noha, levé oko. Věci (lžíci, tužku) jsem vždy nabídla doprostřed. Je pravda, že po narození měl hypotonii, cvičili jsme Vojtu. Má obrovskou fantazii, představivost, paměť, cit pro jazyk a výborný hudební sluch - díky tomu nemá s hraním problémy, ale pravda je, že trpělivosti (zvlášť u činností vyžadujících jemnou motoriku jako třeba skládání puzzle) má méňě než "A". Na jaře jim bude 5 let.

Leváci se už dlouho nepřeučují (díkybohu!), ale připrav se na to, že tenhle svět je dělaný pro praváky a budeš muset spoustu věcí řešit. Pro mě je třeba problém naučit ho zavázat si boty, prostě nevím, jak mu to ukázat, když to dělám doprava. Obráceně jsou samozřejmě i brzdy na kole (až doroste do věku, kdy má obě na řidítcích), rukou si zakrývá namalované, má tendenci psát písmena obráceně a číst zprava doleva, problémem může být i počítačová myš, o stříhání nůžkama nemluvě. Naštěstí už dnes existují varianty pomůcek pro leváky (nůžky, písanky atd.). U našeho Štěpánka je třeba problém se zapínáním bundy, protože jezdec, je vlevo a skrytý za takovou tou "látkovou lištou" na ochranu zipu (teď mi úplně vypadlo, jak se tomu říká:-)).

Ivona

Acko je levak

Obrázek uživatele Hana H.

Ahoj,
my mame 5 lete kluky a Acko je levak. Bcko je pravak jak vysity od zacatku a Acko pomerne dlouho bylo takove ne zcela vyhranene. Az tak kolem 4 roku si uz sam dokazal rict, co se mu kterou rukou dela dobre a co ne. Jsou narozeni sekci, tedy to rozliseni A a B je takove ciste teoreticke, nevime, ktery by se rodil prvni, jen toho Levacka jako prvniho vytahli. :-)
Dost dlouho se Bcko Pravak zdal sikovnejsi, treba na tenise se lip trefoval, lip hazel kamenem do vody, dal, ale ty rozdily se s postupem casu stiraji.
Nez jsem si uvedomila ze ma Acko naznaky levactvi, davala jsem mu vse na pravou stranu, kartacek na zuby do prave, ale jak jsem si vsimla, ze si to obcas prendal, tak jsem to zacala davat doprostred, aby si vybral sam. Docela dlouhou dobu to stridal, rikal, ze se mu treba vidlickou ji stejne pravou jako levou, ale posl. dobou myslim, ze uz ma celkem jasno. Kazdopadne jsem si ale vsimla, ze levak ma sikovnejsi pravou ruku nez Pravak levou.
S hranim nemaji problemy ani jeden. Ahoj Hana

Ahojky, kluci budou mít v

Ahojky,
kluci budou mít v únoru 4 roky a řekla bych, že B je 100% levák. Maluje, jí, ............ prostě vše bere a děla levou. Já mu nikdy nic do pravé nasilně nedávala, spíš ze začátku dávala např. lžíci do středu talíře a sám si zvolil, kterou rukou chce jíst - byla to levá. Když náhodou něco vezme pravou, po nkolika okamžicích si to přehodí do levé, takže uvidíme, zda se to ještě změní.
Co se týče šikovnosti, A je malinko "šikovnější" a trpělivější než B, toho některé veci baví jen chvíli, ale to je také dáno povahou ............
Snad jsem aspoň trochu pomohla, A.

Já už slyšela taky nějaké

Já už slyšela taky nějaké názory na lateralitu dvojčat, ale z vlastní zkušenosti nepotvrzuji. Máme trojčata a všichni vypadají na praváky (máme holku a jednovaječné kluky). Naopak prvorozený kluk je levák a to se projevilo dost brzy, když začal chodit ve 2,5 letech do školky, jeho leváctví bylo už 100%ní. Nikdy jsem ho k ničemu nenutila, nechala jsem ho jíst jak chtěl, kreslit jak chtěl. Určitě žádné předměty NEPŘENDÁVEJ do jiné ruky! Při jídle můžeš lžičku pokládat doprostřed, on si sám vybere a i kdyby zpočátku zkoušel a jedl jednou pravou, jednou levou, vůbec to neřeš, sám si časem preferovanou ruku určí sám.
Jo a podle mého je úplně jedno, kdo je A a kdo je B, jestli má být někdo z nich levák, tak stejně bude a nezáleží, jestli se narodil jako první nebo druhý.

Ahojky,

našla jsem tohle..http://www.rodina.cz/clanek1705.htm