Skip to main content

odklad nástupu do školky

Ahoj maminky, mám dotaz ohledně technického postupu při odkladu do školky. Děti se mi narodily 28+3, v říjnu 2008.Mám rodičák na 3 roky. Přestože děti nemají nějaké závažné postižení (ťukám,ťukám, měly jsme obrovské štěstí), tak dcera bere kortikoidy na průdušky, chodíme na RHB,sledují nás na endokrinologii, protože je dcera hubená (já myslím,že tedy po mne)a do rizikové poradny, kde nás sleduje MUDr.Marková.Samozřejmě moje dětí vždy hned chytí rýmu apod,synovi opakovaně píchali ouško.
Měly bychom jít na jaře na zápis do školky, a od října už tam začít chodit. Ale já si nemyslím,že to bude pro děti dobré.Ani nevím,jestli by je vzaly? Děti mají ještě pleny, i když syn si na záchod většinou řekne. Mluví dost nesrozumitelně, ale jsou moc šikovné. Ráda bych požádala zaměstnavtaele a asi i sociálku,či Úřad práce o nástup do školky až od čtyřech let ze zdravotních důvodů. Tedy hlavně asi z těch, že budou třeba ještě občas na plenách a že by byly stále nemocné a že je to ohrožuje. Prosím, můžete mi někdo poradit? Nebo máte někdo podobnou zkušennost? Nejde mi o peníze, chci jen,aby šly děti do školky až ve čtyřech letech a chci aby mi zaměstnavtael nemohl "vyhodit" a já se vrátila do práce jen o rok později. Děkuji moc za váš čas.

školka

Ahoj já mam dvojčta malé 1,5m ale ve školce mám dceru v březnu jí budou 4roky ve školce zjistili že má sylnou vadu řečí (Š,Č,Ř,Ž,)a podobně přeřadili jí tedy do logopedické třídy,faktem je že v doo.A měli 25 dětí a v lgo. jen 6 dětí holce se tam nelíbí a začka se tam neustále počůrávat a řšení běháme po doktorech a ve školce to vyřešily že jí dávají pleny na spaní a procházky a i tak jsi domu bereme balíček prádla v nemocnici na vyš. mi řekli že počůrávání je normální do 5 let A stím odkladem si nedělej moc velké iluze když nebude dělat problém uřad tak ho udělá zaměstnavatel.Kamaradce to zamítly v praci uřad ji vihověl ale nedostala nic a má kluka asmatika hodně štěstí.

Ahoj, podle mne je to čistě

Ahoj,

podle mne je to čistě na dohodě mezi tebou a tvým zaměstnavatelem. Prostě bys měla rok neplaceného volna. Takových maminek znám kolem docela dost.

Ale co se týče nemocnosti, nepočítej s tím, že ten rok navíc znamená, že děti po nástupu do školky nebudou nemocné. Ten první rok si prostě promořením projde snad každé dítě. Ženské kolem tvrdí, že nepomohlo ani to, že bacily tahal domů průběžně starší sourozenec, ani to, že před nástupem do MŠ chodily s dětmi do mateřských center apod. Netvrdím, že takové děti neexistují, ale osobně žádné takové neznám.
Osobně bych ve vašem případě volila dohodu se zaměstnavatelem (pokud se chceš a můžeš z časových důvodů po těch 4 letech vrátit na stejné místo) a současně bych se zkusila domluvit s nějakou školkou na částečné docházce, aby si během toho roku, co budeš doma, stihly děti odstonat všechny ty školkové bacily.

Ivona

Re:

Ahoj. Kdyz jsem se mela rozhodnout pro delku rodicaku, vazne jsem zvazovala 4-letou variantu. Holky se narodily na 25+2.Ale chlap mi to rozmluvil a ja jsem ve finale rada.Holky nastoupily do skolky presne ve 3 letech a kdybych po par mesicich nepriznala, ze jsou nedonosene, nikdo by to nepoznal.Pri poobedovem spani se zezacatku pocuravaly, ale ucitelky to neresily, proste mi to daly vyprat...To byl jediny problem. Holky skolku miluji, doma se mnou je vetsi nuda:))).
Samozrejme je to desne individualni.At se vam dari. Lucie

Co se týká plen, tak u nás ve

Co se týká plen, tak u nás ve školce musí být dítě úplně bez plen a být schopné si samo chodit na záchod, resp. si říkat. S oblékáním dětem učitelky pomohou, to není problém. Kdybys měla v okolí školku, kde berou děti mladší 3 let, tak by to bylo fajn, tam jsou na prcky, které mají být spíše v jeslích, než ve školce, připraveni.

Děkuju

Ahoj, děkuju moc za vaše odpověďi,vím,že je to předčasné, k zápisu na jaře asi půjdeme,ale zajímalo mne jak to chodí jinde a jak to je,když školka dítě nevezme, když má třeba ještě pleny, nebo já nevím neumí se pořádně obléknout apod.

Ahojky, já mám dvojky 26+0,

Ahojky, já mám dvojky 26+0, narozené v březnu 2008. O odklad do školky jsme nežádali, spíš naopak - přihlášky jsem dávali jen do školek, kde brali od 2,5 roku a teď v říjnu děti nastoupily. Zvládají to úplně v pohodě a nikdo ve školce ani neví, že byly nedonošené, protože žádný problém nemají a ze všech poraden nás již ve dvou letech vyškrtli. Tím chci jen říct, že i takhle extrémně nedonošené děti mohou být v pořádku a není třeba na ně brát ohledy. Samozřejmě že už měli rýmu, kterou chytli ve školce,ale s tím se holt musí počítat. Zkus si to ještě rozmyslet podle toho, jak na tom prcci budou v době zápisu. Do jara máš ještě čas. Když jsem já v době zápisu konzultovala s lékaři nástup do školky, tak ho jednoznačně doporučili.
Jinak postup je přesně takový, jako píše Kačka.

Ahoj,no já nevím jestli to

Ahoj,no já nevím jestli to půjde.já ted podala žádost o prodloužení rodičovského příspěvku.také mám rodičák na tři roky,ale mám jedno dvojče postižené.prodloužit se i může když je dítě dlouhodobě nemocné,ale to asi nebude váš případ,takže si myslím,že to takhle nepůjde.hodně tu holky psali,že do čtyř let můžete zůstat doma když se domluvíte se zaměstnavatelem,nemusíte platit sociální a zdravotní,ale jinak jste bez peněz.jinak si myslím,že řešit plínky ve dvou letech je dost předčasné a inkontinence u dětí se bere až od tří let.s mluvením se ve dvou letech také nedá soudit,můj zdravý syn se rozmlouvá až ted když mu budou tři.spíše by se to chtělo na vše zeptat přímo na úřadě,ale myslím,že ze zdravotních důvodů vám to fakt nevyjde.třba někdo poradí lépe.