Skip to main content

Plenky ve 13ti měsících

Posted in

Ahoj, mám takový dotaz, i když vím, že už se to tu řešilo. V kolika mám holky nyní 13,5měsíce začít učit na nočník? Četla jsem, že dříve jak v 1,5roce to nemá cenu nebu i dýl? Ale nebaví mě poslouchat řeči "tchána", který mi říká, jak jeho holka (sestra mého přítele) již v roce chodila na nočník. Já jsem také v roce chodila na nočník. Ale strašně mě ty řeči štvou a nevím, jak se jim bránit? Má i jiné poznámky, jakože nemluví a tak a přitom už běhají hrozně krásně obě od roku.. Nechci se s nim hádat, tak se mu asi začnu vyhýbat a nebudeme tam tak často jezdit, i když ani nyní tam moc často nejsme.Mrzí mě to, ale hrozně mi to vadí. Děkuji za rady. Lucka

Re:

Mňa môj lekár a príbuzní presviedčali aby som deti začala vysadzovať na nočník medzi 10-12 mes.Pravdupovediac som sa úplne zaťala a odmietala to s tým že deti dám na nočník až pred 2 narodeninami :-). Potom moja dobrá kamarátka čo má rovnako staré dvojčatá mi povedala že začala na 1 narodeniny deti vysadzovať a že pekne sedia, tak som to vyskúšala a bez problémov tam deti sedeli, naopak sa im tam veľmi páčilo a mali z toho radosť. Teraz máme 17 mes. a deti chodia pravidelne na nočník, samozrejme máme nehody. Malý pekne kaká aj čúra a malá iba kaká do nočníka. Zatiaľ som neskúšala im nedať plienku, bez nej by sme to zatiaľ nezvládli. Deti nenútim na ňom sedieť, kamarátka to neskôr začala hrotiť a deti sa sekli a teraz nechcú na nočníku sedieť. Takže ja som za to to vyskúšať ale ak budú odmietať sedieť na nočníku, treba vysádzanie odložiť na neskôr.

Re:

Obrázek uživatele Halinka

Ahoj Luci,
to jsem ani nemyslela, že bys tak měla reagovat přímo na tchána :) ale spíš kvůli Tobě, aby sis to tak nebrala. Když o tom budeš přesvědčená sama, tak se Ti s podobnou kritikou bude vyrovnávat mnohem lépe. POdle toho, co píšeš, tak holky máš šikulky!!! Ono toho bude ještě víc, dvojky přitahují zájem širokého okolí a potřebu Tě "školit" bude mít kde kdo :) a se suverénním přístupem je odbouráš :) i když třeba na Tvého tchána nic platit nebude.
Neznám tvého tchána, ale možná by ho nemusela vytočit z asertivity metoda zaseklé gramofonové desky: ano všichni chodili na nočník od roka, ale moje děti ne a zatím nebudou. Při jeho jakýchkoliv dalšich poznámkách na toto téma znovu tu samou větu a pořád dokola. Na větu "když máš vejšku, tak bys to měla vědět" zase ano mám VŠ a pro děti dělám to nejlepší. Nic víc.
Moji kluci jsou také moje první (a neplánované) děti, z našich kamarádů děti nikdo nemá, tak Tě naprosto chápu. Když mě můj gynekolog řekl, že se mám jít registrovat do porodnice, tak jsem volala jediné známé, která má děti, kde se vlastně v Praze dá rodit ... no fakt jelito :)
Mě hrozně pomohla věta, kterou jsem slyšela od jedné staré paní. Řekla mi: věřte svým dětem, pozorně jim naslouchejte, věnujte se jim a nic nemůžete zkazit :)
Tak se drž :)

Re:

Jo a k mluvě, syn začal mluvit až po třetích narozeninách!!! MUDr. říkala, že je to pořád v normě. Teď naopak nás z něho kolikrát bolí hlava, protože pusu nezavře a mluví v krásných souvětích. Takže řeč bych fakt vůbec neřešila...

Re:

Ahoj všem, tak řeším úplně stejný problém, jestli už začít nebo ještě počkat (holky jsou stejného věku). Ale vždycky si vzpomenu, jak jsem se s tím natrápila u staršího syna. Toho jsem "vysazovala" od té doby, co začal sedět. On byl sice hodný a poseděl, ale kompletní odplínkování proběhlo nakonec až ve 26 měsících. Pak to bylo ale velice rychlé, během 10 dnů jsme zrušili plenku aj na noc. Teď nějak nemám energii, ono ty tři děti dají dost práce aj bez nočníku. Sice bych uvítala, kdybysme neměli takovou spotřebu plen, ale asi vydržím do jara a pak na "to" hupnem. Tchána bych nechala, ať si říká, co chce, i když je to asi těžké :-(. Pevné nervy a ať holky hezky rostou.

Re:

Obrázek uživatele Olitwins

Fenixano, co se tyce nocnikovani/plen, moje mama ma/mela stejny pristup, nicmene se "vzdelala" (zeptala se svy znamy - doktorky) a ted mi "jen pomaha" tim, ze holky vysadi na nocnik po spani (kdyz je hlida...). Co zkusit tchana takto poprosit o pomoc, kdyz tedy chces?

Co se tyka mluveni, musim reagovat a taky te uklidnit. Uz se to tu taky dost resilo. Moje holky taky nemuluvej, teda do pred vcerejska mluvily jedna jedno slovo a jedna tri slova a to je jim skoro 16 mesicu. Byla jsem na pozdni prohlidce u pediatra a tam jsem si na to "stezovala"... On mi rekl: 1/ jsou "napred" v hrube a jemne motorice (to je zrejmy vsem, i me), tudiz logicky musi dohnat tu rec, o nic nejde, uz zacaly - tech par slov, 2/ sluch v poradku (to doktor otestoval), 3/ komunikuji, tj. rozumi co rikam a daji vedet, kdyz neco chtej... (taky to otestoval). Takze mi rekl, ze se nic nedeje a povime si to za dalsi 2-3 mesice. Vecer jsem si taky stezovala rodicum a oni se zacali holek ptat... "Rekni tata..., rekni auto..., Jak dela pejsek? atd... a normalne moje holky se najednou "rozmluvily"... Vecer skoncil u 3 slov u jedny a 5 ti u druhy ... prisla jsem si jak blazen a rodice se mohli uchechtat, ale je zjevny, ze jak jim to do tech hlavicek hustim, tak to najednou melo efekt... Tak hodne stesti

Děkuji všem za povzbuzení a rady

Ahoj,
tak jsem si všechny Vaše přízpěvky přečetla jedním dechem a díky všem za rady.
Lindo, tu knížku mám taky doma, tak si to najdu!Díky.
Aleno, to jsi fakt dobrá, ale můj tchán je fakt síla, hrozně do všeho "kecá" a přitom o dané věci nic neví a nic nečetl, hrozně mě to rozčiluje, už jsme se víckrát pohádali a on je na mě čím dál víc zaměřenej. Jemu se nesmí říct nic, jinak se hned urazí, ale k ostatním si dovoluje a nevím, zda si vůbec uvědomuje, jak je někdy docela "zlej". Asertivitu jsem se učila na škole, v nějakém předmětu a pomatuji si, že mi to vůbec nešlo...
Halinko, ano, nejsem o tom pevně přesvědčená, děti mám poprvé a hned dvě a kdybych na tchána reagovala ostřeji, asi nejspíš by byl konec a to myslím vážně. Tchýně je super, pomáhá jak to jde, ale chodí ještě do práce a taky musí spoustu věcí před manželem tajit a tutlat (což byl pro mě naprostý šok, u nás doma nic takového nikdy nebylo, ale zase byly jiný věci, který mi vadily).
Hali, já mám jednu vejšku a jednu vyšší školu a tchán je vyučenej a stejně mě ještě setře tím, že když mám Vš tak bych to a to měla vědět, ne? Kdybych chodila do práce jako dřív, tak bych si to tak nebrala, ale teď? člověk je s dětma 24hodin a pak mu do toho ještě říkaj, jak to a to dělá blbě atd..
Holky běhají venku obě už samy krásně, mluvit se snažím je učit, ale stejně říkají pořád dokola "jen" táta a nenene.
Lucka

Re:

Obrázek uživatele Halinka

Ahoj Lucko,
nenávidím jakékoli srovnávání a řeči typu už by měli ....
Klukům je 21m a nočník jsem ještě nezkoušela. Proč taky, evidentně nechápou o co jde a upřímně ... s dvojkama je i tak dost práce, tak proč si přidělávat další? Raději si počkám a pak to bude ráz na ráz :)
Akorát já jsem na rozdíl od Tebe o tomhle přesvědčená a tak mě řeči o nočníku někdo řekne jen jednou :) Jenom jedna známá (jedno dítko, vydatná pomoc obou babiček) mi uděla lpřdnášku o tom jak špatně to je, že každé dítě je schopné to umět pomalu v roce a bla bla, no už jsem byla hnusná a řekla jí jak je možný, že já mám dvě vejšky a ona ani maturu, že to asi taky záleží na individuálních schopnostech ... od té doby mi nic k výchově dětí neřekla :)
Víš a zároveň jsem skeptická k řečem "moje dítě už to umí od ..." Něco jiného je když pravidelně vysazuješ a tím většinu potřeby odchytíš (to není, že už to umí, to je usilovná práce maminky)a něco jiného je, když si dítě samo řekne. To samé je třeba i s chozením. HOdně jsem se setkala s tím, že maminky říkají, že jejich dítko už chodí od ... a přitom ještě o pár měsíců později vlaje pouze za ruku. Já beru chození podle mých kluků, říkám že chodili v roce, ale to už jsem je venku vyndavala s kočáru a běhali si sami po chodníku (ano okolo postýlky začali chodit v 8 měsících, ale to není žádné chození). A mluvení to samé.
Takže tvoje děti jsou krásné, chytré a moc šikovné, jen ty jsi to musíš "uvědomit" a podle toho suveréně vystupovat :)
Měj se Halka

Re:

Ahoj Lucko,
také jsem si od různých příbuzných vyslechla, jak jejich děti chodily na nočník už v roce atd. a že už bych měla dvojčata také vysazovat. Nedala jsem se, jasně jsem jim několikrát řekla, že začnu až v 18 měsících a nemíním o tom diskutovat. Myslím, že se mi to vyplatilo. Dětem jsem opravdu ukázala nočníky až v 18 měsících. V té době už hlásily, že čuraly nebo kakaly do plínky. Po 14 dnech vysazování jsem to vzdala, protože to prostě nechápaly a zkusila znovuza 2 měsíce. Dcerce okamžitě došlo, co se po ní chce a byla ze dne na den bez plínek. Nenásilně, bez dlouhodobého vysazování, bez pláče, nervů, loužiček... Jejímu bráškovi to trvalo o pár měsíců déle a na nočník začal chodit před 3 týdny (dětem je 27 měsíců). Tak jednou za týden, dva jsem mu zkusila vzít plínku, ale už po obědě jsem pro něho pomalu neměla žádné suché oblečení.. no a jeden týden mu to také došlo a začal si sám chodit pro nočník do koupelny.
Řiď se svým rozumem a citem a vyprdni se na tchána a ostatní. Já jsem se začala chovat mnohe asertivněji než dříve, do výchovy si moc mluvit nenechám a už nejsem ta "hodná" snacha. Je mi to ale fuk, alespoň mám svůj klid. Měj se. Alena

Re:

22 m (20 korig) a pomalu s nočníkem začínáme. Vidím na nich, že ještě nenadešel ten správný čas. Dva tři měsíce chápou, co je dělat čí a ee. Teď se dokážou i do nočníku vyčurat, ale zatím ještě nehlásí, že něco udělali do plínky a kolikrát to i zatlučou. A že se jim chce už vůbec ne :)
Jo, stará škola ... Moje mamča by je nejradši dávala hned, jak si sedli sami. I teď každou chvilku poslouchám narážky, ale neřeším to.
Lindo, díky za výklad :) Utvrdila jsem se, že postupuju v podstatě dobře.

re

Ahoj, nasi chlapci 24 mes. nocniky maju uz asi pol roka, ale iba na hranie, sediet na nich nechcu, iba obcas a to obleceni. Chcela som zacat trenovat toto leto, ale ja na nich vidim, ze vobec nevnimaju ze cikaju alebo kakaju (tlacia, to ano, ale je im uplne jedno ci maju plienky ciste alebo spinave, a neznasaju prebalovanie). Ja sa s tym vobec zatazovat nemienim, tie plienky nie su zas tak drahe, ze by som sa chcela namahat pranim mokrych gati niekolkokrat denne. A ucit ich, ze cikat do gati sa nesmie bitkou (ako ma to "naucila" moja matka v 18 mesiacoch - tak to sa mi zda uplne chore). Poznamky o zaostalosti nepocuvam ziadne - my byvame v Belgicku a tu je bezne ze trojrocne deti este nosia plienky. Ahoj Martina

Re:

Obrázek uživatele Ester-u2

Ahoj Lucko,
obě děti ti od roku chodí,jsou to šikulky.
K těm nočníkům,ten nácvik se opravdu posunul spíše ke druhým narozeninám.Někdo dozraje rychleji nějdo pomaleji,takže je normální,že dítě zvládá v 18měsících a také je v pořádku,když to některé zvládne o dost později.Ten nácvik na nočník souvisí se zralostí dítěte,ovládáním močového měchýře a konečníku.
U nás máme klučíky 21měsíců.Vysazovat jsem je začala po prvním roce,ale opravdu nenásilně,na chvilku,šlo mi o to,aby si na nočník jenom zvykli.Momentální situace je taková,že vysazuji 3x denně,kluci sedí chvíli,nehrají si ,pokud se něco povede jsou pochváleni,pokud ne,obléknou se a jdou si po svých.Někdy vysazujeme i častěji,podle situace.Některé děti nočník odmítají a chodí pouze na WC.
A řeči neposlouchej,každé dítě je jiné a naprosto jedinečné.
Na ten nočník se doporučuje zhruba kolem 18měsíce-zkoušet vysazovat.Pokud budeš chtít,můžeš začít dříve,pokud se ti bude zdát,že je ještě čas,začneš později.
Ahoj Ester

Re:

Ahoj,
tak tohle je věc, kterou absolutně nehrotím. Každé dítě potřebuje svůj čas.
Staršího syna jsem se snažila pravidelněji posazovat na nočník tak od 1,5 roku. Absolutně to nesnášel, dělal luk a nešlo ho nijak zlomit, tak jsem toho zase nechala a zkusila to opět po nějaké době. Po čase se krásně na nočník vyčůral, ale bobek ani náhodou, to si dřepl za skřín a tlačil. Do plínek čůral samozřejmě také.
Potom skoro přesně na své druhé narozeniny si začal chodit pro nočník. A nehod už bylo opravdu málo. Trvalo nám to sice déle, ale úplně nenásilně.
Mě to nevadilo a řeči ostatních mi jsou jedno.

Ted mám kluky 13 měsíců a rozhodně nejsou schopni vylučování ovládat, nočníky ještě ani nemám.
Musím ovšem také říct, že jsme stále na cestách a tak ani nemám možnost kluky pravidelně dávat na nočník. (ani bych to ted nedělala)
Na tchána se vyprdni, je to tvůj život a tvoje děti.

Re:

Ahoj Lucko, bude to zrejme "starou skolou" nasich tchanu a tchyni, maminek a tatinku - resp.babicek a dedecku..."Mne se snazili vsichni vnutit predstavu, ze jsem neschopna matka...ze dite se musi nechavat ucit vysedavat na nocniku uz jak je schopno dobre si sednout..t.j. zhruba v 6ti mesicich. Stresovala jsem sebe i sve prvni dite..u dalsich deti jsem se sverila do rukou klidu a pohody po precteni Knizky "Velka kniha o Matce a diteti" od Elizabeth Fenwickove...
Postup odkladani plen ve dne:
Pockejte, az je dite dostatecne vyspele Dite zaciname ucit na nocnik, jestlize:
1.
- jsou mu asi dva roky
- pozna, ze neco udelalo do plenek, napr. ukazuje a krici, nebo vam prijde rici, ze je mokre
.........
..........
..............

"Batole prestava nosit plenky"
Ovladani konecniku a mocoveho mechyre znamena velky pokrok ve vyvoji batolete. Nemusite je to nijak ucit, stejne jako je nemusite ucit chodit, je to jen soucast prirozeneho vyvoje. Musite mu poskytnout pouze podporu a prilezitost. Nekdy behem druheho roku zivota zacne rozeznavat dite pocit, ze ma plny konecnik a mocovy mechyr. Dalsim krokem je poznani, kdy bude stolice nebo moc odchazet. Jakmile to dite pochopi, rychle se nauci jit vcas na nocnik, ma-li jej na snadno dosazitelnem miste. Cely proces probiha ruznym zpusobem: dite muze zacit ovladat nejdrive stolici a potom moc nebo naopak. Nketrere dite se uci pomaleji, nema vsak smysl snazit se je "vytrenovat", neni-li na to jeho telo jeste pripraveno, zbytecne byste ztraceli cas....
Budete-li na dite prilis nalehat, jenom je zmatete. Nebude chapat, co po nem vlastne chcete.
Zacnete dite zvykat na nocnik v dobe, kdy se nesetkava s prilis mnoha novymi situacemi, na ktere by si muselo zvykat, a zaroven v dobe, kdy dokazete k uceni pristupovat uvolnene a i s humorem.
Zaridte vse tak, aby dite melo velkou nadeji uspet - bude-li mu pripadat, ze se mu to nikdy nepodari, prestane se snazit. Kdyz dite uspeje, pochvalte je, nedavejte vsak najevo prehnany zajem.
Kdyz se mu stane nehoda, politujte je, ale nezlobte se na ne, ani tim nebudte podrazdeni....

Lucko, predstav si, ze moje sestra, zas nekde cetla uplny opak (nevim, kde...)
Ihned po narozeni se snazila maleho okamzite "odchytavat", stala se jakymsi otrokem a nema dodnes chvilku casu...Maly timto zpusobem (dnes mu jsou 6 mesicu) nedokaze vytrpet ani minimalni zvlhceni. A ted to nejhorsi k dane situaci (podle meho)..sestra pouziva latkove pleny!!!!!!!!!!!

Re:

Ahoj Luci,
tak nám je zítra 11m a na nočník chodíme už více jak 2 měsíce, ze začátku to spíše byly takové pokusy, a to se přiznám - moc se mi do toho nechtělo. Teď sklízíme úspěchy, kluci kadí každé ráno, to už je pravidlem a přes den je dávám taky, ale to jak mám čas, tak i čůrají. Už chápou, na co to je.
Takže já jsem tě asi moc nepotěšila, naopak lituji toho, že jsem je tam nedávala hned, jak začali sedět.
A tchán? - nejlepší jedním uchem tam, druhým ven, já to mám to samé s tchýní:-)
Dana a rarášci.