Skip to main content

Ahoj všem, navážu trochu na najbrtov, mám trochu podobný dotaz a to jak do jídelníčku zařazovat pití mléka aby ho nepily po každém jídle. Naše holky (11m)snědí ke snídani přesnídávku + 90ml mléka. Svačina: jogurt s přesnídávkou + 90ml mléka. Oběd: + 90ml mléka, svačina: přesnídávka+ piškot nebo ovoce. Večeře: řídká nemléčná kaše 260ml. Mezi tím slupnou ještě nějakou křupínku, sušenku nebo kousek rohlíku či chleba s máslem nebo lučinou. Zajímalo by mě jestli to dělám s tím mlékem dobře nebo ne. V tomto věku by měly vypít ještě 500ml mléka a já nevím jak ho vhodně ho zařadit do jídelníčku aby neodmítaly to hlavní dané jídlo, protože vědí, že vždy dostanou ještě to mlíčko. Snad jsem to napsala srozumitelně :-)Díky moc. Zuza

Re:

Ahoj, klukům je 9m a mléko (kojení) mají jen k odpolední přesnídávce. Jinak kojení ráno po probuzení a večer před spaním. U ostatního jídla žádný mlíko nemají, jen trochu čaje na zapití, a tomu moc nedají.
Takhle jak to děláš to určitě není špatně, spíš to je pro tebe takové nepraktické, že pořád vyrábíš mléko, chystáš lahvičky... a přitom to tak často potřeba není.

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Zuzko,
jak píše sarri, mléčné kaše, jogurty i např. smetanová omáčka či sýry (po roce věku) se počítají do mléčné dávky. Té mléčné dávky by mělo být ve vašem věku 500 ml + jedna porce jogurtu navrch. Takže dohromady asi 550 ml...
Ta nemléčná kaše k večeři, pokud tomu dobře rozumím, je připravována do mléka? Pokud ano, celkem mají příjem lehce přes 500 ml + jogurt navíc a to je přesně dle doporučení. Ty ale asi potřebuješ to mléko za hlavními jídly odbourat a dát ho někam jinam... Takže já bych ke snídani dal něco vydatnějšího - např. chléb nebo rohlík s Lučinou, piškoty či dětské sušenky a zapít pořádnou porcí mléka (dle jejich apetitu), nebo třeba pěknou porcičku kaše místo toho pečiva. K dopolední sváče ovocnou přesnídávku (bez mléka nebo maximálně s přídavkem trošky jogurtu). Pak oběd, který mohou zapít mlékem podle libosti. K odpolední svačině jogurt a večer kaši. Pokud by ten chléb k snídani zapily třeba 150 ml mléka, oběd 90 ml a večer by si daly 260 ml kaše (z mléka), mají splněno.
Takže bych odboural pouze mléko v dopolední přesnídávce a mohlo by to být OK :-)

Naše holky ve vašem věku moc nesplňovaly mléčnou dávku, pily ráno kolem páté mléko (200 ml), pak měly odpoledne jogurt a večer kaši. Měly té mléčné dávky tak 400 ml, víc jsme do nich nedostali... Některá doporučení se těžko dodržují...

Tom

Re:

Já dávám ráno 150-180 ml mléka, svačina ovoce, oběd maso+ zelenina+ píloha, svačina jogurt, večer 200g mléčné kaše nebo 200ml mléka. Mezi jídly pijí ředěnou šťávu z jablek. V 11m bych jim mléko po každém jídle nedávala, jogut a mléčnou kaši považuj za mléko.

Re:

Ahoj,tak tady asi moc neporadim,holky začaly jíst v 8 měsících jogurt(ted 10m.) a od té doby mají ráno 210 mléka a večer v kaši 250 mléka a k odpo svačině jogurt,tak 500 ml mají. Možná by ho taky po jídle vypily,ale já jim ho nenabízím. Jedině nahradit snídani plnou dávkou mléka,jako to máme my a pak už jim ho nenabízet. Holkám k snídani Sunar stačí,takže už jim nic jiného nedávám.