Skip to main content

Denní režim

Obrázek uživatele Laaja
Posted in

Ahoj maminky a Tome,
děti mají už třetím měsícem zavedený celkem pevný režim, kterého se snažím držet. Samozřejmě je to plus minus hodina, třeba s jídlem a vstáváním ráno, ale jinak se fakt snažím držet časy na spaní přes den i večer a dopolední hraní a odpolední procházka. No držím se toho i na návštěvách a teď jsme byli na 4 dny u tchánovců a tchýně se docela divila a ještě mi předhazovala, že oni se pevného režimu nikdy nedrželi a blablabla. Asi to budu mít zase brzo na talíři až mi bude chtít něco vyčíst...:o( Jak to máte vy? Držíte se nějakého zaběhlého rytmu nebo si děláte kdy chcete a co chcete? Díky Lája

re:

Ahoj! Nám to trochu trvalo,každé dráče má trochu jiné potřeby spánku a jsou jinak vitální,ale jsem za režim šťastná,jinak bych se scvokla a děti by taky byly šílené...Jen vše dělej,jak cítíš,že je to dobře a na chytráky kašli:)

Re:

Ahoj Laajo, my mame taky celkem pevný režim, na který jsou kluci zvyklí, a když musíme jet někam, když zrovna mají spanek nebo jídlo a narušíme to, tak jsou pak celý den (a i noc kolikrát ) šílení.. Takže určitě je dobré mít režim a kor u dvojčátek :-) Děláš dobře, tchanovce posloucehj levým uchem a pravým vypusť ven. pááá. :-)

Re:

Ahojky...já určitě dodržuji režim, myslím si, že je to pro děti dost důležité. U dvojčat je to malinko složitější, protože každý chce jindy spát, jindy jíst apod.Já se snažila holky od narození sjednocovat a režim samozřejmě přizpůsobit jejich potřebám. Teď je holkám necelých 11 měsíců, spát chodí už jen jednou denně, spí delší dobu a odpo můžeme i někam vyrazit. Trvalo to týden, než se nám zas režim upravil, ale stálo to za to. Mně do toho naštěstí nikdo nemluví, i když taky se občas někdo diví, že je nenechám spát třeba v šest večer v kočárku při procházce....ale já vím, že když usnou byť jen na 5 minut, bude při večernám usínání bugr nebo budou ráno moc brzy vstávat. Ty znáš své děti nejlíp, tak si to dělej po svém a nikoho neposlouchej. Hezký víkend. Zuza

Re:

Ahoj, určitě taky doporučuju vytvořit si režim a držet se ho plus dle potřeby upravovat. Je to pro děti jistota, vědí co kdy čekat a třeba co se týče spaní se i nám dospělým spí líp, když jdeme každý den stejně než jednou v devět, pak v jedenáct a pak v deset.
Kdybych měla poslouchat všechna moudra, co do mě hustí moje tchýně... :-) K tomu mívá neuvěřitelné rady moje babička... no to by to vypadalo :-D Řiď se sama sebou a svými dětmi, důležité je, co vyhovuje vám a ne přihlížejícímu okolí.

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lájo,
nás učili zavést režim už v porodnici, kde byly holky s maminkou 24 dní. Doma už měly režim pevný. Ve 3 měsících začaly spát celou noc a od té doby si režim držely a průběžně upravovaly samy. Pokud jsme ho z nějakého důvodu museli porušit, hned se ozvaly. Dodnes (jsou jim skoro 4), mají plus minus půlhodina režim každý den stejný. Ale má to i svá úskalí - např. v sobotu, neděli i o svátcích vstávají ve stejnou dobu jako do školky, tj. v 6:00!

A ještě jednu "perličku" na závěr. Na konci srpna jsme odlétali na dovolenou na Krétu a odlet byl v 5 ráno. Do Prahy to máme 180 km, navíc jsme museli být na letišti 2 hodiny předem a ještě navíc jsme si objednali službu Čedok Express s dosti časným odjezdem z Hradce Králové. Takže jsme odjížděli z domova někdy v 9 večer. Báli jsme se rozhození režimu jako čert kříže. Ale holky nás mile převapily! Celou noc nespaly, řádily na letišti v herně, užívaly si cestování a usnuly až v 5 hodin ráno v letadle! Přesto si krásně udržely režim, zejména pokud jde o noční spaní, jen první den spaly po obědě (místo klasických 2 hodin) 5 hodin, druhý den 4 hodiny, třetí den 3 a čtvrtý den jsme byli v normálu. Podotýkám, že každé ráno vstávaly mezi 6. a 7. a každý večer usínaly kolem 21., jak jsou zvyklé :-) Sice den po nočním bdění byly dost ukňourané, ale dalo se to...
Takže děti jsou fakt flexibilní stvoření, režim je dobré udržovat, ale netřeba se bát jakéhokoliv vychýlení od "normálu".
Tom

Re:

Ahoj, taky sme najeli na režim hned na začátku, samozřejmě to není na minutu... Rekla bych, že u dvojčat je to skoro nutnost. Když sme se náhodou někde zdrželi, tak se nám to pěkně vymstilo, takhle děti aspon ví co kdy bude a jsou v klidu a spolupracují. Na řeči kašli, stejně je to na tobě tak co. Já už zas čekám, kdy budou tlaky kvůli nočníku ;)

Re:

já jsem s dětmi přes týden úplně sama, režim jsem stanovila ihned po příjezdu z porodnice, také neříkám, že přesně v sedm vstát, 7:15 jíst atd. ale podle mne je důležité, aby děti věděli co bude, je to taková jejich jistota. Postupem času, jak rostou, je jim 17měsíců, se to samozřejmě v určitých obdobích mění a posunuje, např. zavedením příkrmů (předtím mléko v 11 a 14 hod), nyní příkrm - oběd kolem 12:30. Máme hodně aktivit, dvě cvičení týdně, plavání, výlety, návštěvy,tak se snažím, aby to bylo v době kdy nemají spát(spí dopol i odpol), neposunovalo to jídlo a též aby chodili včas spát a zachovat večerní rituál(žádné opožděné návraty)
Musím říct, že se mi to skutečně vyplácí, usínají ihned po mléku, jdu je jenom zkontrolovat a přikrýt

Re:

Ahojky, já jsem taky pedant na režim:-) Snažila jsem se ho nastavit už od příchodu z porodnice a vyplatilo se. Ještě v době, kdy spali i přes den, tak zásadně oba stejně:-) Teď je dětem 2,5 roku a musím říct, že mi nastavený režim dost usnadňuje práci. Ale za 14 dní nastupují prckové do školky, kde je režim naprosto časově odlišný, tak jsem zvědavá, jak to s nimi zamává. Míša

Re:

Obrázek uživatele Olitwins

Já jsem si zavedla režim až v 6-ti-7-mi měsících, kdy začali děti pravidelně spát, ale i tak jsem dost flexibilní. A mě zase příbuzní vyčítali, že žádný režim nemám....Každý to má jinak, někdo jede strikně téměř od narození, znám i dvojčata, které kolem roku ještě moc žádný režim neměli, resp. ten se řídil starším sourozencem... Podle mě v tomto případě je všechno správně, dělej si to, jak Ti to vyhovuje, i když odborné knihy se přiklánění k tomu, mít režim a to určitě v druhém roce a dál a zejména u dvojčat, teda co já četla....

Re:

Ahoj, taky máme nastolený určitý režim, není to přesně na minutu a občas ho musíme porušit, ale myslím, že na tom není nic špatného. Děti pak vědí co je během dne čeká a ono to s dvojčatama ani moc dobře jinak nejde :)

Re:

Ahoj,no jasně,že se držíme pevného režimu s ohledem na věk holek. A taky jsem se potkala s nepochopením.