Skip to main content

Právník

Posted in

Ahoj,
v pátek mám rozvod,ten by měl proběhnout rychle a bez problémů,ale mám velký problém s majetkovým vyrovnáním.Manžel s ničím co jsem navrhla nesouhlasí a já bych potřebovala právníka nebo právní poradnu,který by mi s tím pomohl,ale nesmí být drahý jelikož mám trojčata a mám jen rodičák a alimenty a stále nevím jak to mám udělat.
Nevíte prosím někdo o někom?
Děkuji moc Veronika

Re:

Veroniko,
na splátkách se dohodněte tak, jak to cítíte spravedlivě, sepište to písemně a nechte ověřit podpisy.
Tedy v praxi. Dohoda zní např. tak, že splátky bude platit on. Nebude-li splácet, pak musíš platit bance ty (zcela v souladu se zákonem, vaše dohoda není účinná vůči třetí straně, tedy bance), ale vzhledek k Vaší dohodě (kterou tedy on porušil) to pak můžeš chtít po něm, všechno, co jsi platila za něj. Klidně i vymáhat soudně.
Bazén - řekla bych, že se lhůta bude počítat od kolaudace, pokud je to takový ten v zemi, pak jeho vybudování podléhá stavebnímu povolení a následně kolaudaci. Jinak můj skromný názor je, že o bazén se soudit nebude, že jen dělá bububu..

Re:

Ahoj Káťo,děkuji.
Já myslím,že se rozvádíme bez majetkového vyrovnání,návrh jsem podávala já.
Jen bych se zeptala,když se dohodnem,že budu splácet nějakou poměrnou částku a on třeba nepošle splátku,tak i pak to po mě banka může stále chtít?
A k tomu bezdůvodnému obohacení,ty 2roky než je věc promlčená se počítají od zakoupení? Protože bazén tu je asi 28měsíců.
Jinak klukům je 18měsíců a od ledna budu mít rodičák je 3800(pokud ho ještě nesníží)
Děkuji moc Veronika

Re:

Exali, podívej se do návrhu na rozvod manželství JAK se rozvádíte, zda jako rozvod nesporný podle §24a) o rodině nebo jako rozvod sporný, tj rozvod, ve kterém se neřeší majetkové vyrovnání.
POkud to prvé, tak už v pátek musíte předložit, jak si vypořádáte ty půjčky vzniklé v manželství a to VŠECHNY i ty, o kterých jsi nevěděla. Pokud se rozvádíte tím druhým způsobem, pak se dohodnete po právní moci rozsudku o rozvodu, ale přesto se může stát, že banka bude chtít splácet po tobě a to z prostého důvodu, že tu dohodu o vypořádání majteku uzavíráš ty a tvůj exmanžel mezi sebou, nikoli mezi vámi a bankou, tedy vaše dohoda banku nezajímá. U té druhé půjčky jde o úvěrový podvod a tam by mohl jít i sedět.
Ad bazén - tvůj muž má bohužel pravdu. Bude chtít vypořádat nikoli z titulu sjm, ale z titulu bezdůvodného obohacení, ale zde tě můžu uklidnit, že věc je promlčená - lhůta 2 roky od chvíle, kdy mohlo být právo prvně vykonáno, což předpokládám už ten bazén stojí mnohem déle. Samozřejmě by ho nikdo nemohl nutit bazén si odvézet, řeší se to vyplacením, ale této věci si vůbec nevšímej.
Jak bylo psáno níže - bohužel žádný soudní úředník ti vypořádání majteku sepisovat zdarma nebude :-( Bude velmi hodně záležet na vaší dohodě a právníkovi. Jestli jde o tu půjčku, musí být zahrnuta v dohodě o vypořádání majeku už v ten pátek, pokud jde o ten §24a)
Jak bylo psáno o výživném, je to pravda, jen opravuji, ta stejná životní úroveň je na 3 roky. Ovšem opět, pokud se rozvádíte podle toho již několikrát zmíněného paragrafu, tak tam soud nezjišťuje, co se stalo a prostě rozvede, proto by bylo velmi obtížné dodatečně dokazovat, že ses na rozpadu manželství ve větší míře nepodílela. V tom případě by bylo lepší rozvádět se tím druhým způsobem, ale viník v rozsudku stejně zpravidla označen není. Ale i tak máš nárok na výživné pro sebe, ať to způsobil kdokoli, jen ne v té stejné životní úrovně, ale té běžné, jak to bývá, nevím, kolik je dětičkám, ale vzhledem k trojčatům každý soudce vidí, že asi obtížně můžeš jít pracovat kamkoli apod.
Kdybys potřebovala něco dalšího, napiš, píšu v rychlosti, snad je to srozumitelné, podstatná věc je s tou půjčkou, ale obávám se, že dohoda nedohoda, když ji nebude on splácet, banka to bude chtít po Tobě :-(

Re:

Moc děkuji,děti už mám svěřené do péče,rozvod je v pátek.Na běžných věcech společně pořízených jsme se dokázali dohodnout,ale jde o to,že můj manžel je hodně zadlužený,po poslání alimentů a splátek mu nezbývá nic.Pod jednu půjčku jsem se já blbec podepsala,nebráním se jí,ale nechápe,že 3600kč měsíčně splácet nemůžu,ani polovinu z té splátky,ještě je tam jedna půjčka kterou uzavřel v době manželství,ale nejsem tam podepsaná a navíc v té bance tvrdil,že je svobodný a žije u rodičů(žil u mě,ale trv.bydliště tu nikdy neměl) a pak jde např.o bazén,který mám na zahradě já,pořídil ho před svatbou,chce ho po mě zaplatit,ale já ho tu nechci a on si ho nechce odvézt,nebo jsme také za svobodna byli na dovolené a to teď po mě chce také zaplatit a nenechá si vysvětlit,že společné jmění manželů vzniká dnem uzavření sňatku.Já už nevím co s ním,nic po něm nechci,jen se domluvit na nějakém rozumném splácení té jedné půjčky,ale je to nadlidský výkon.
Tak jsem se trochu vypsala,huráá!

Re:

Dnes Vás rozvedou i bez majetkového vypořádání.Důležité je upravit poměry k dětem a výživné. Každopádně bych výběr právníka nepodceňovala.Záleží samozřejmě na každé konkrétní situaci: např.o jak velký majetek se jedná, jaké jsou vztahy s manželem a jak moc by měl povahu na to, nechat si víc a tebe trochu oškubat. Jsem sociální pracovnice a divila by ses, co jsou lidi občas zač. Rozhodně ti doporučuji, aby sis požádala o výživné na rozvedenou manželku a to v případě, že jsi se na rozpadu závažnou měrou nepodílela a rozvodem ti bude způsobena finanční újma. Což je jasné,když jsi ještě na MD a odkázaná pouze na pomoc státu a otce dětí. Dle situace ti náleží buď stejná životní úroveň jako bude mít tvůj bývalý po dobu 2 let od rozvodu nebo přiměřená. Sice už nejsem 3 roky v práci, ale myslím,že zákon o rodině změněn nebyl. Majetkové vypořádání musí proběhnout na žádost jednoho z manželů do 3 let od rozvodu,takže pokud se nemůžete domluvit a sepsat to pouze u právníka, tak to musíš řešit soudní cestou a na to bych si najala dobrého právníka. Pokud jsi měla dobrou komunikaci se sociální pracovnicí co zastupovala trojčata u soudu, zkus se zeptat jí. Určitě je bude ve městě znát. Zase záleží na člověku, zda bude k tobě přístupná a pomůže ti s radou.

Re:

Mě pomohl právník přímo na soudu. šla jsem tam, že si nevím rady s neplacením alimentů a vše se mnou sepsala právnička na soudu, kam spadám bydlištěm. Prý jsou tam od toho, ale už to bude víc jak tři roky.

Re:

Obrázek uživatele LadaVac

Verčo,
ve většině měst axistují tzv. Občanské poradny,kde bývá možnost právní poradny zdarma.Nevím,odkud jsi,ale mrkni na net,zde je seznam
http://www.mpsv.cz/files/clanky/3401/SEZNAM_PORADEN.pdf
L.