Skip to main content

pneumokok - příznaky

Posted in

Ahoj, mám takový možná hloupý dotaz. Holky měly začátkem září rýmu a lehce pokašlávaly a já potřebovala něco potvrdit u dr., když už jsme tam byli, tak chtěla holky prohlédnout. Tak jsem si říkala, aspoň budu v klidu a nemusím třeba za 2 dny znovu. V podstatě nic nenašla, ale udělala pro jistotu výtěr z nosu. Měla jsem si zavolat, ale zapomněla jsem na to a protože holkám už nic nebylo, tak jsem se na to vykašlala. Říkala jsem si, že kdyby tam náhodou něco bylo,tak zavolají (dělají to). Dnes jsem si byla domluvit termín očkování a sestřička mi řekla, že tam měly pneumokoka, ale když jim nic není, tak že to už řešit nebudou.
Ale proč, to píšu. Mě už cca 14 dní bolí hlava, začínám být šíleně unavená a chvilkama mám pocit, jakoby na mě lezla chřipka, jinak mi nic není. Myslíte, že by to mohlo mít s tím pneumokokem nějakou souvislost nebo jsem paranoidní? Doteď jsem to neřešila, prostě mě bolí hlava (dřív jsem hodně trpěla na migrénu), ale od rána červíček hlodá :-(
Monika

Re:

Obrázek uživatele Olitwins

Nejsem tedy Dr., ale může to být kde co např. borelioza (měla jsem jí, nevím, že mě kouslo klíště, jediný příznaky únava a bolest hlavy), chudokrevnost (to mi říkala Dr. teď, protože mě taky bolí hlava a jsem šíleně unavena) nebo jen obyč. přetažení... Doufám, že to bude Ok...

Re:

Ahoj.U nás to bylo tak,že jedna holka měla zápal plic,druhá zánět středního ucha a já zánět dutin-vše způsobeno dle výtěrů stejnou potvorou-pneumokokem.Ale!Všechny jsme měly horečky a opravdu nám bylo dost zle.Všechny tři jsme dostaly ATB.
Tvoje tělo s něčím bojuje,ale jestli chceš mít klid,tak si zajdi k doktorce,ať Tě pošle na výtěr.Ale možná je to jen obyčejná virozka.

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Jasně, proto píšu "s normální imunitou". Kamarádčin tchán mohl mít imunitu z nějakého důvodu narušenou (nakonec i vyšší věk může být rizikový, proto se doporučuje očkovat i seniory nad 65 let...)

Tom

Re:

k dr. ráno skočím. Holky jsou očkované, tak by to u nich nemělo nic vyvolat. Ale pneumokok může "skolit" i dospělého. Kamarádčin tchán cca před 2 roky z plného zdraví skončil v bezvědomí v nemocnici, dlouho nemohli přijít na to, z čeho a pak vyšetření prokázala pneumokoka. Byl na tom hoodně zle a nedávali mu moc šancí a když to přežije, tak bude s velkou pravděpodobností postižený. Zázrakem se z toho vyhrabal a pokud vím tak následky nemá.
Proto ty obavy
Monika

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Moniko,
nejsem sice odborník, ale myslím si, že dospělý člověk s normální imunitou se pneumokoka bát nemusí. Ostatně ani nález pneumokoka u dětí, pokud neměly příznaky jako vysoké horečky a zánět středního ucha, ještě nic neznamená. Pneumokoka má v nose běžně asi 10% populace a nezpůsobuje jim žádné onemocnění. Až po oslabení organismu např. chřipkovým onemocněním nebo vleklým nachlazením může vyvolat u dospělého člověka zánět středního ucha a u dítěte, pokud by čirou náhodou šlo o tzv. invazivní kmen a děti byly hodně oslabené, nebezpečnou meningitidu.
Pro jistotu to ještě zkonzultuj s Tvojí dr., za to nic nedáš.
Tom