Skip to main content

Dvojčata v Číně

Ano – na dvojčátka je roztomilý pohled, když se vezou vyšňořená v kočárku. Běhání a starostí okolo nich je však dvojnásob. Ale pořídit si je schválně? Nesmysl!

To na druhém konci světa – v Číně – to je jinak! Řada žen tu kvůli dvojčatům hazarduje se zdravím. I když nemají problémy s otěhotněním, berou léky na neplodnost. Ty totiž stimulují činnost vaječníků, které uvolní více vajíček najednou. A výsledek? Mnohonásobně vyšší šance na početí dvojčat nebo trojčat. V zemi, kde platí od 70. let politika jednoho dítěte a kde rodině hrozí za narození každého dalšího dítěte trest a pokuta, se stalo vícečetné těhotenství jedinou legální šancí, jak mít více dětí.

Baby-boom čínských dvojčat a trojčat!
Čísla hovoří za vše. Pediatrická klinika v Nankingu uvádí, že jen v loňském roce zde provedli devadesát porodů dvojčat nebo trojčat. Dříve se toto číslo pohybovalo kolem dvacítky. Celkově se prý počet dvojčat narozených v Číně zdvojnásobil. Ohromnou touhu čínských maminek po větší rodině potvrzuje i ředitel nankingské nemocnice Gu Ling: „Stále více žen bere léky na oplodnění, které jim mají pomoci s otěhotněním. Riskují raději předčasný porod či jiné komplikace, než aby se smířily s tím, že by nemohly mít další miminko.“

Nejen Číňanky riskují!
Snaha čínských žen je pochopitelná. Proč se ale do podobných akcí pouští i ženy ve vyspělých zemích? Ve Velké Británii, jak uvádí britští lékaři, bere až jedna desetina žen stejné léky v touze po dvojčatech. Jde snad o nějakou módní vlnu, snahu zkrátit si mateřskou dovolenou, nebo se jen to prostě jen líbí?